Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jasna Preskar

40 prispevkov9.6.2024

Volivci izbirajo evropske poslance in se odločajo na posvetovalnih referendumih

Volilni upravičenci na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirajo devet poslancev iz Slovenije za Evropski parlament. Poleg tega na treh posvetovalnih referendumih odgovarjajo na štiri referendumska vprašanja. V oddaji tudi o tem: - Skupina koprskih sobodajalcev nasprotuje spremembi pogojev za kratkoročno oddajanje stanovanj. - Ob Kornu v Novi Gorici nastaja poskusni projekt zelenega parka. - Na koncertu Za lepoto zemlje/Pesem za mir nastopilo 500 pevcev in trije komorni orkestri.


8.6.2024

Doslej 5 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Pred jutrišnjimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je opolnoči nastopil volilni molk. Do zaključka nedeljskega glasovanja je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev, prijave morebitnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba ministrstva za notranje zadeve. V oddaji tudi o tem: - Vzpostaviti moramo nov odnos z oceani, pozivajo Združeni narodi. - Divji šparglji tudi za intenzivno proizvodnjo ali vrtiček. - Mestna galerija Nova Gorica končuje sezono z IRWIN.


7.6.2024

Predčasno glasovalo 3,7 odstotka volilnih upravičencev

Za danes so napovedani številni dogodki, na katerih bodo kandidati za Evropski parlament izkoristili še zadnjo priložnost za svojo predstavitev pred volilnim molkom, ki se bo začel opolnoči. Več po ostalih poudarkih oddaje: - Na mednarodni konferenci v Kopru o jezikih sožitja in jezikih konflikta. - Z odprtjem brvi v Peklu sklenjena učna tematska pot ob reki Vipavi. Prosvetno društvo Kras iz Opatjega sela letos praznuje 120 let.


3.6.2024

Koprska občina znova predlaga ukinitev vinjete na hitri cesti

Koprska občina je predlog za ukinitev vinjete na hitri cesti utemeljila z napovedjo graditve kanalizacije v Škocjanu, zaradi katere bo potrebna popolna ali polovična zapora ceste. V oddaji tudi o tem: - V Novi Gorici se je začela že 20. Knjižnica pod krošnjami. - V Izoli zbrali tono in pol nevarnih odpadkov. - Novogoriško policijsko upravo bo do imenovanja novega direktorja vodil Robert Feltrin.


29.5.2024

V Pivki s prihodnjim letom fizioterapevtska ambulanta

Na zdravstveni postaji v Pivki bo predvidoma 1. januarja prihodnje leto zaživela fizioterapevtska ambulanta. Z urejanjem prostorov bodo začeli v teh dneh. V oddaji tudi o naslednjih temah: - Piranski občinski svet za pospešitev gradnje stolpičev v Kampolinu in vrtca Lucija ter ureditev območja ob Belokriški. - Inšpektorji prepovedali opravljanje dejavnosti in zasegli stojnici na Belvederju. - Število spletnih goljufij strmo narašča, prav tako škoda iz tega naslova.


17.5.2024

Iz šempetrske bolnišnice odhaja pet kirurgov

Pet kirurgov iz šempetrske bolnišnice je danes podalo odpoved. Direktor bolnišnice Dimitrij Klančič z razlogi še ni seznanjen. V oddaji tudi o tem: - V stari stavbi šempetrske bolnišnice odprli simulacijski Zdravstveno izobraževalni center. - Primorsko-notranjsko gospodarstvo znova caplja na repu slovenskega povprečja. - Opuščena plovila iz Jernejevega kanala naprodaj za en evro.


8.5.2024

Piranska občina izenačila cene privezov za ribiška in druga plovila

Pred spremembo evropske uredbe lani oktobra je bila Slovenija upravičena do 990.000 evrov za triletno obdobje subvencioniranja ribičev. Nova zgornja meja je 396.000 evrov. V oddaji tudi o tem: - V Lipici zadovoljni z obiskom med prazniki. - Natečajne rešitve za ureditev priobalnega pasu razstavljene še v Izoli. - Na Goriškem bodo raziskali dediščino čeških steklopihalcev.


6.5.2024

Tako Anja Osterman kot Špela Ponomarenko Janić sta še v igri za olimpijske igre

Odbor za mirne vodbe pri KZS je sprejel odločitev, po kateri imata obe nekdanji sotekmovalki še enake možnosti za nastop v Parizu. Anja Osterman bo nastopila na kvalifikacijah v Szegedu, v kolikor bo normo dosegla, se bo s Špelo Ponomarenko Janić za nastop na OI pomerila še na tekmah svetovnega pokala v Szegedu in Poznanu. V oddaji tudi o tem: - Javno naročilo za rekonstrukcijo ceste in parkirišča na vrhu prelaza Vršič oddano. - V Izoli vsako soboto in sredo spet 'Ruba sz moje njive'.


19.4.2024

Pozeba po prvih podatkih prizadela Notranjsko in Kras

Po prvih zbranih informacijah s terena so škodo zaradi jutranje pozebe v zadnjih dneh utrpeli kmetje na Notranjskem in ponekod na Krasu, med prizadetimi kmetijskimi rastlinami pa so sadno drevje, orehi in trta. V oddaji tudi o teh temah: - V Koper prihaja prva ladja na utekočinjen zemeljski plin. - V Ajdovščini odprli nov gorsko kolesarski park. - Na Cicižuru na Škofijah okrog 200 vrtčevskih otrok.


12.4.2024

Intereuropa se umika z borze

Koprska logistična družba Intereuropa, ki je v večinski lasti Pošte Slovenije, se po 25 letih umika z Ljubljanske borze. O predlogu za umik bodo delničarji odločali na skupščini 16. maja. V oddaji tudi o tem: - Vodenje projekta drugi tir se po mnenju civilnih nadzornikov izboljšuje. - Boscarol kupil 10 odstotkov družbe C-Astral. - Kobariški svetniki v prvem branju potrdili veljavnost dovolilnic.


25.2.2024

David Krepek: V stereotipih o poštarjih je verjetno tudi kaj resnice!

Prijaznost ni nekaj samo po sebi umevnega. Dogaja se, da nas bolj preseneti, ko naletimo na ljubeznivo, dobrohotno in odprto osebo kot pa na zlovoljno in osorno. David Krepek zagotovo ni tak. Koprčani ga poznajo kot 'pojočega poštarja'. Še pred nekaj leti je raznašal pošto v centru Kopra, zdaj pa s svojo pojavo in odnosom razveseljuje prebivalce Žusterne. Med delom si prepeva in požvižgava, običajno dovolj na glas, da opozori nase, še preden pritisne na zvonec. Z njim in pa s prebivalci se je pogovarjala Jasna Preskar.


7.10.2023

Sandi Curk

Sandi Curk je poveljnik regijskega centra Civilne zaščite za Notranjsko, humanitarec in prostovoljec. Posredoval in sodeloval je v številnih intervencijah po naravnih ali drugih nesrečah, ki so prizadele bližnje in tudi daljne kraje ter njihove prebivalce. Njegove pomoči so bili v prvi polovici 90. let deležni begunci iz Bosne in Hercegovine in s Kosova. Pomagal je soobčanom, ko jih je leta 2014 prizadel žled, in ljudem, ki jim je voda zalila ali odnesla dom v kateri od številnih poplav. Curk pravi, da ne more stati ob strani, če vidi, da kdo trpi in je v stiski, ker mu je veter odnesel streho nad glavo, plaz zasul hišo ali ogenj uničil dom. Če lahko pomaga, to tudi stori! Na pomoč je tako priskočil tudi ukrajinskim beguncem in sirotam, za kar je mu je Evropski parlament podelil nagrado državljan Evrope 2023, ki jo bo prejel 13. oktobra. O nagradi, skrbi za sočloveka in številnih posredovanjih ob naravnih nesrečah, se bo s Sandijem Curkom pogovarjala Jasna Preskar.


29.4.2023

Damjan Volf

Položaj delavcev in delavske pravice so 137 let po dogodkih v Chicagu, na katerih so delavci zahtevali 8-urni delavnik in za to plačili krvav davek, neprimerno boljši in na višji ravni. Kljub temu se tudi danes srečujemo s prakso in primeri, ki spominjajo na neke davne čase. Bližajoči se praznik dela je zato priložnost, da se spomnimo, kako težko so bile delavske pravice pridobljene in kako lahko jih je zaobiti, če ne vztrajamo pri njihovem doslednem spoštovanju. Na to opozarja tudi generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije-KS 90 in predsednik sveta Inšpekcije za delo Republike Slovenije, Damjan Volf, ki bo gost tokratnega nočnega programa. Pred mikrofon ga je povabila Jasna Preskar.


3.12.2022

Aldo Zubin

Aldo Zubin je dolgoletni predsednik Obalnega planinskega društva, načelnik enega od njegovih odsekov, vodnik, markacist in predavatelj. Večino prostega časa preživi v naravi. V njenih lepotah uživa kot pohodnik, planinec in kot kolesar, … najraje v družbi, na izletih, pohodih, vzponih ali turnem kolesarjenju. S svojo zagnanostjo, navdušenjem, zgledom in znanjem je okoli sebe zbral ljudi, ki so za naravo pripravljeni tudi kaj storiti. Dela je veliko, zlasti s čiščenjem zaraščenih poti. A najbolj aktivni člani društva se počasi starajo. Svoje obveznosti in funkcije bi radi predali mlajšim, ki pa jih ni ravno veliko.


13.11.2022

Knjiga Izolski bokon za vsak štajon

Učenci in učitelji izolskih osnovnih šol Dante Alighieri, Livade in Vojke Šmuc so dokazali, da se da s skupnimi močmi doseči marsikaj. Navdih, ki so ga dobili pri raziskovanju tradicije, kulture, jezika in drugih posebnosti domačega kraja, so prelili v ilustracije, kratke pripovedi, pesmi in druge izrazne oblike ter jih objavili v knjigi 'Izolski bokon za vsak štajon'. Rdeča nit večine prispevkov je kulinarika. O vsebini in tudi prireditvi, s katero so učenci in učitelji obeležili izid knjige, več v naslednjem prispevku Jasne Preskar.


27.10.2022

Lokalne volitve 2022- predstavitev kandidatov za župana občine Izola

Na tokratnih lokalnih volitvah se bo za župana Izole in izolski občinski svet potegovalo 6 kandidatov in 12 list. To je manj kot pred štirimi leti, ko je bilo kandidatov kar deset, list pa 17. Polovica kandidatov se razglaša za neodvisne, trije kandidirajo drugič zapored, med njimi tudi aktualni župan, za najvišjo občinsko funkcijo se potegujeta dve ženski. Za županjo ali župana Izole kandidirajo: Romina Kralj, Mojca Mahajnc, Mitja Kobal, Milan Bogatič, Vasilij Žbogar in Danilo Markočič. Njihove izkušnje, programe in poglede na razmere v občini bo predstavila Jasna Preskar.


19.6.2022

Rozana Prešeren in Sanela Kadić: Priložnostni vodički po Izoli

V oddaji Primorski kraji in ljudje vam bomo predstavili Sanelo Kadić in Rozano Prešeren iz Izole, ki sta v okviru natečaja 'Dan z domačinom' prevzeli vlogo gostiteljic in vodičk obeh nagrajencev. Sanela je Urši z Goriškega razkazala mesto, Rozana pa Tomažu iz Zasavja izolsko podeželje. Kaj vse so doživeli skupaj, je med njihovim enodnevnim druženjem posnela kamera. Iz posnetkov bosta nastala dva dokumentarna videa, ki bosta luč sveta ugledala po poletju, danes pa bodo svoja doživetja predstavili še radijskim poslušalcem. Pred mikrofon jih je povabila Jasna Preskar.


7.4.2022

Dolgotrajni covid: kako si lahko pomagamo?

S covidom-19 živimo že dobri dve leti. V tem obdobju je pri nas za to boleznijo zbolelo že skoraj milijon ljudi, približno 6 tisoč 500 jih je umrlo. Davek je torej visok, če pa upoštevamo tudi posledice, še toliko višji. Dogaja se, da različni simptomi in covidni znaki ne izzvenijo skupaj z okužbo, ampak se vlečejo še več mesecev, tudi leto dni! Tak primer so že obravnavali v izolskem Centru za krepitev zdravja, kjer pomagajo ljudem z dolgotrajnimi težavami po covidu. Obiskala jih je Jasna Preskar.


16.7.2021

Reševalec iz vode Miroslav Peternel

V Sloveniji je okrog 4500 registriranih reševalcev iz vode, od teh je aktivnih okrog 900. Največkrat so to mladi ljudje, ki jim reševanje iz vode omogoča dodaten zaslužek ali pa občasno zaposlitev, na primer poleti med študijem. So pa med njimi tudi taki, resda jih ni veliko, ki so ta poklic opravljali vse življenje in so si z njim prislužili tudi pokojnino. Sedem let je bil reševalec iz vode tudi Miroslav Peternel, ki je zdaj član državne komisije za preverjanje usposobljenosti reševalcev iz vode. Kaj vse morajo reševalci iz vode znati in obvladati, katere so pasti poklica in zakaj je tako malo reševalk? Ta in še kup drugih vprašanj mu je zastavila Jasna Preskar.


29.6.2020

30 let izolske navijaške skupine Ribari

Izolska navijaška skupina Ribari spodbuja domače športnike in jim stoji ob strani že 30 let. Nastala je na valu nogometne evforije v Izoli, ki se je začela tik pred razpadom nekdanje skupne države, nadaljevala pa po osamosvojitvi Slovenije, ko je izolski nogometni klub zaigral v prvi slovenski nogometni ligi. In čeprav se je tako imenovano zlato obdobje izolskega nogometa po nekaj letih končalo z izpadom iz lige, so Ribari ostali zvesti domačemu športu in zanj navijali še naprej. V zgodovino so se zapisali predvsem derbiji s Koprom, na katerih so si navijači obeh moštev dali duška in pogosto prestopili mejo športnega navijanja. Rivalstvo med Koprčani in Izolani je aktualno tudi še danes. O njem bodo Ribari zagotovo spregovorili tudi na kateri od prireditev, ki jih pripravljajo ob 30-letnici svojega delovanja. O tem in drugih vidikih navijaštva se je Jasna Preskar pogovarjala s tremi ustanovnimi člani Ribarov. Vabljeni k poslušanju!


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt