Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Loredana Vergan

227 prispevkov1.4.2024

Koala Voice: Pred ljubeznijo se ne da skriti

‘Tebe imam rajši od drugih‘ je sveža, nežna, igriva, ljubezenska skladba, ki sporoča, da se pred ljubeznijo ne da skriti in da se ji zato nima smisla upirati.


5.4.2024

Mednarodna tekma z vlečnimi psi

V nedeljo bo v Hrašah pri Smledniku v občini Medvode 10.Mednarodna tekma vlečnih psov. Gre za tradicionalni memorial , posvečen Henriku Sečniku, ki ga organizira Društvo športnih psov Slovenije v spomin na preminulega tekmovalca s psi. Po koncu tekmovanja bo tudi skupinski tek s kužki za najmlajše. Matjaž Ovsenek, najuspešnejši slovenski tekmovalec z vlečnimi psi pove pove, da se na tekmovanje odziva vse več tekmovalcev iz tujine.


31.3.2024

Zvrtam, spiham, pobarvam, narišem. Tako nastanejo suhorski pirhi.

Vaško društvo Suhorje, ki slovi najbolj po ohranjanju dediščine Suhorskega pirha, vpisanega v register snovne kulturne dediščine Slovenije, te dni razstavlja brkinske pirhe na gradu Štanjel. Loredana Vergan je obiskala predstavnico društva, Kristino Dekleva, ki skupaj s 85 letno mamo še vedno izdelujeta pirhe po brkinsko. In da pirhi kljub vsemu ne bi šli v pozabo, organizirata tudi delavnice, kjer se otroci učijo ohranjati stare običaje.


21.2.2024

Pomen in vloga pasjega imena v slovenščini

Marko Snoj, jezikoslovec in etimolog na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, je avtor knjige Imena slovenskih psov. Delo ponuja v branje tako tistim, ki iščejo ime za svojega psa, kakor onim, ki se ukvarjajo s kinologijo. Ne gre le za slovar, temveč tudi za poglobljeno analizo. Marko Snoj je velik ljubitelj psov. Doma ima dva kelpija, Mokoša in Lamo. Pasjih imen nikoli ne izbira naključno. Prepričan je, da morajo imeti pravi pomen.


14.2.2024

Se v hiperbarični komori lahko pomladimo?

Hiperbarična kisikova terapija je po svetu zelo razširjena metoda regeneracije in posebej priljubljena med poslovneži, športniki in starostniki. V glavnem takimi, ki imajo nekaj pod palcem, če izključimo bolnike, ki se zdravijo pod zdravniškim nadzorom. Pacient v hiperbarični komori pod povišanim atmosferskim pritiskom vdihuje čisti kisik, kar po mnogih raziskavah pospešuje celjenje tkiv, izboljšuje krvni obtok in zmanjšuje vnetja. Ali se v taki komori lahko pomladimo, zgladimo gube ali v nam pomagaga k ozdravitvi vsakršne bolezni, smo se pozanimali pri docentu dr. Žarku Finderletu na Inštitutu za fiziologijo medicinske fakultete v Ljubljani, kjer deluje Center za baromedicino.


22.1.2024

Ptice okoli nas

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije organizira danes opazovanje ptic v naseljih. Vrabec, siva vrana, velika sinica, plavček, kos in taščica so še vedno stalnica na naših krmilnicah v zimskih dneh. Če bo njihovo ubrane petje obogatil še kak nov osebek med ptiči, bomo izvedeli v nedeljo, ko bo akcija opazovanja ptic zaključena.


19.1.2024

Zatočišče Mačja preja potrebuje pomoč

V zatočišču "Mačja preja" prebiva 80, kastriranih in steriliziranih mačk, ki čakajo na svoje posvojitelje. Prostovoljke jih oddajajo le za notranje bivanje. Njihov čas in prihranki pa niso dovolj za vse veterinarske oskrbe, mačjo hrano in ostalo kar te ljubljenke vsakodnevno potrebujejo. Kakršnakoli pomoč je vedno dobrodošla. Tudi posvojitev mačka.


5.1.2024

Kuopr anbot

Legenda o nastanku Kopra pravi, da naj bi otok nastal med prepirom boga Pozejdona in boginjo modrosti Ateno, ki je pobegnila v naše kraje. Atenino rotenje pa naj bi tako ganilo boga Zevsa, da je njen ščit spremenil v otok. Na zelo starih fotografijah, slikanih s ptičje perspektive, je lepo viden ta počivajoči ščit, oz. otok v obliki ščita. Boris Umer in Stanko Ivančič sta Facebook strani "Koper nekoč" dodala še internetno.


16.12.2023

Patrik Greblo

V nočnem programu bomo v prvi uri merili srčni utrip slovenskega dirigenta, ki narekuje vdihe in izdihe Simfoničnemu orkestru in Big Bandu RTV Slovenija. Patrik Greblo je tudi skladatelj in aranžer zabavne glasbe. Poln navdihov in idej potuje po menedžersko umetniški poti, kjer lovi note in piše za glasbenike, orkestre, za muzikale,…In , ne, ni hvalisav, spoštljivo sprejema kritike, obožuje družabnost. Z njim se bo pogovarjala Loredana Vergan. Tako bo odzvanjala prva ura po polnoči. V naslednjih nočnih urah do petih se bomo vozili po morju, ki nam odpira okno v svet, brskali po denarnicah za praznična darila. Nona Ana se bo spominjala šolskih prazničnih počitnic, ki so bile polne adrenalina, danes pa adrenalin uživamo v podvigih na rolkah ali v alpinizmu, kot boste lahko slišali. In to ne bo vse!


12.12.2023

Srčni utrip dirigenta, ki narekuje vdihe in izdihe orkestra

Patrik Greblo je svojo medijsko kariero začel na Radiu Koper, v slovenskem in italijanskem programu. Art De Rosa, novinar, radijski in televizijski voditelj, kantavtor ter tekstopisec in avtor mnogih pesmi za Loredano Berte, Ivana Grazianija in Heather Parisi, je Patriku omogočil izid njegove prve vilinke. Po študiju v Ameriki je njegova razgibana kariera le še strmo rasla. Z dirigentom Simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija se je pogovarjala Loredana Vergan.


4.11.2023

Tetoviral sem že tudi gospoda v domu upokojencev

Tetoviranje je zelo stara obrt. Včasih so bile tetovaže tabu, danes pa so nekaj povsem normalnega. Zanje se odloča vse več ljudi, včasih pa jih narekuje tudi moda. Primorec Tine Dekorti iz Lucije je eden redkih v Sloveniji, če ne edini, ki ne tetovira le po že narejenih kalupih, ampak tetovaže ustvarja sam od zasnove do končne izdelave. Svinčnik, barve,papir, stene, platno in koža so njegova najmočnejša orodja.


19.10.2023

Robertu De Niru sem glavo potiskal v školjko

Ko si igralci ne upajo ali ne zmorejo izvesti fizično zahtevnih filmskih scen, jih zamenjajo kaskaderji - dublerji. Prvi igralec s kaskaderskimi sposobnostmi je bil komik Buster Keaton. V filmskem svetu ga opisujejo kot nekoga, ki je bil pred svojim časom. Danes pa filmske zvezde, razen izjem, kakih vratolomnih akcij v filmu ne počnejo, za to vskočijo dublerji. Med Slovenci je zelo znan Rok Cvetkov, ki je v svoji uspešni mednarodni karieri napredoval v stand kaskaderja. K pogovoru ga je povabila Loredana Vergan.


21.8.2023

Muzika za ples Dareta Kavriča

Dare Kaurič, avtor slovenske zabavne glasbe in mojster različnih glasbenih stilov, pove, kako je nastajal njegov zadnji album. Drugo samostojno ploščo, ki jo je poimenoval po istoimenskem singlu, Muzika za ples, je posnel v duetu z različnimi glasbeniki.


22.8.2023

Pomoč mačkam iz poplavnih območij

V tragičnih dneh v Sloveniji so se v poplavah znašle tudi mačke. Te so zdaj pod stresom in potrebujejo pomoč v različnih oblikah. O varni namestitvi in sprostitvi mačk nam je veliko povedala Pšenica Kovačič, certificirana strokovnjakinja na področju dobrobiti, blagočutja in vedenja mačk iz Centra mačje kulture Minami Kat.


27.6.2023

V Rodik na "Frišn zrak"

Rodičani , ki so bili od nekdaj podjetni, imajo tudi izredno bogato kulturno zgodovino. Veliko truda so vložili v ohranjanje lastnega narečja in to počnejo še danes. Amaterska gledališka skupina Rodik, na fotografiji Andreja Petroviča, se je po nekajletnem zatišju ponovno sestavila in z veseloigro »Frišni zrak« zapolnila dvorano.


19.6.2023

Roker, blažen v oslovski ograji

V večerno oddajo Odprto za srečanja prihaja Stane Sušnik. Mnogim se je vtisnil v spomin kot glasbeni urednik na Radiu Študent sredi sedemdesetih let minulega stoletja. Bil je med organizatorji jazz festivalov, na RTV je organiziral tudi neposreden prenos dobrodelnega koncerta Live Aid, veliko je pisal o popularni glasbi in drugih glasbenih zvrsteh. Z ženo sta si pred leti omislila sanjsko življenje v Gabrovici na Krasu. Obkrožena s čudovitim vrtom in obdana z osli. Človeka mnogoterih potez, Staneta Sušnika, je na večerni pogovor povabila Loredana Vergan.


27.5.2023

Stane Sušnik

Ko se ob petkih opolnoči prižge Radio Koper, zadiši po morju. S Krasa do morja ni daleč, tako da bo tudi nočni gost urednik in novinar Stane Sušnik lahko točen. Človeka mnogoterih potez, Staneta Sušnika , je na večerni pogovor povabila Loredana Vergan, ki bo vaša nočna gostiteljica.


31.3.2023

Oživele lutke iz Maljine skrinjice

Kvačkane lutke iz Maljine skrinjice so avtentične figure istrske ljudske pevke, pisateljice in umetniške ustvarjalke Alenke Kranjac. Unikatne lutke ne predstavljajo le pravljičnih bitij, temveč tudi različna zgodovinska obdobja naših krajev. Z Alenko Kranjac se je pogovorila Loredana Vergan.


15.2.2023

Roman Starman: Psi so zavohali ljudi tudi 10 metrov globoko

Šestega februarja je Turčijo in Sirijo prizadel eden izmed najmočnejših potresov v zgodovini. Terjal naj bi več kot 41 tisoč življenj. Na družbenih omrežjih smo vsakodnevno sledili grozljivim popotresnim posnetkom. Številne države so v Turčiji ponudile pomoč, med temi tudi Slovenija, ki je tja poslala vrhunsko ekipo vodnikov reševalcev s psi. Med njimi je bil tudi Primorec, ki se že 25 let ukvarja z reševalnimi psi. Z njim se je pogovarjala Loredana Vergan.


20.10.2021

Živalski blues: Vpliv prehrane na zdravo pasje in mačje življenje

V Živalskem bluesu tokrat o tem, kako hrana vpliva na samo rehabilitacijo po bolezni in v času zdravljenja z akupunkturo. Je tudi sicer boljša sveže pripravljena hrana in ali briketirana hrana lahko nadomesti svež pasji obrok? Oddajo pripravlja Loredana Vergan.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt