Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Mateja Rolih Maglica

64 prispevkov10.6.2024

Slovenci ostajajo na čelu več občin v FJK

Na občinskih volitvah v Furlaniji - Julijski krajini, ki so potekale v soboto in nedeljo hkrati z evropskimi, so Slovenci ostali na čelu več občin, ki so pomembne za slovensko manjšino v Italiji. Za zdaj je že jasno, da bodo vodili občine Zgonik, Repentabor, Sovodnje in Števerjan. V oddaji pa še: - V Luciji in Strujnanu za varnejše kolesarjenje zarisali kolesarski pas, v Olmu so začeli urejati kolesarsko pot. - Med finalisti za nagrado Rada Smerduja je tudi več Primorcev. - Mlakarjeve Pegule bodo ta četrtek krstno uprizorili v Avditoriju Portorož.


7.6.2024

Kakšna bo Evropa po tokratnih volitvah?

Opolnoči bo nastopil volilni molk pred nedeljskimi evropskimi volitvami in referendumi. Kandidati imajo tako le še danes čas za nagovarjanje volivcev. V oddaji pa še: - Koprska občina namerava krovni prostorski dokument sprejeti do konca leta. - V Brdih danes občinski praznik, ki ga zaznamujejo s Festivalom briške češnje. - Dončič ni imel razpoloženih soigralcev.


5.6.2024

Usoda tabel v koprskem mestnem jedru še nejasna

Še vedno ni jasno, kaj se bo zgodilo s 33 tablami v koprskem mestnem jedru, ki nosijo zgodovinska in ledinska imena ulic. Inšpektorat za kulturo in medije je po prijavi, da niso postavljane v skladu z zakonom o javni rabi slovenščine, odločil, da jih mora občina odstraniti. Rok je potekel v petek. V oddaji pa še: - Civilna zaščita ne ve nič o odvažanju Martexovih odpadkov. - Eko patrulja poroča o povečani koncentraciji težkih kovin na poligonih Poček in Bač. - Na Krmenki so namestili merilno postajo, ki bo beležila smrad in ostale izpuste.


31.5.2024

Voda v Kastelcu zalila več hiš

Sinoči je neurje s padavinami zajelo južni del Primorske. Največ intervencij so zabeležili na območju Regijskega centra Koper, kjer je meteorna voda zalila več hiš, garaž, pa tudi poslovnih objektov in podhodov. Ostali poudarki oddaje: - Vajeti pri urejanju oskrbe s pitno vodo v Istri so prevzeli župani. - Plinovodi se pripravljajo na začetek graditve prenosnega plinovoda od Ajdovščine do Sežane. - Novogoriški Rdeči križ se je preselil v novo stavbo Humanitarnega centra. - 'Poletja v Ankaranu ne bo'.


30.5.2024

Obtoženi v zadevi Marina so krivi

Vsi štirje obtoženi v primeru Kluba Marina - Sergej Racman, Dejan Šurbek, Jože Kojc in Vesna Ternovec – so bili danes na koprskem okrožnem sodišču spoznani za krive zaradi zlorabe prostitucije v okviru hudodelske združbe. Ostali poudarki oddaje: - Razgrnili dopolnjen osnutek prostorskega načrta mestne občine Koper - V Novi Gorici odprli Humanitarni center Rdečega križa - Pirančanom bodo podarili 45 koles.


29.5.2024

Po sanaciji bazenov tolminska ribogojnica spet odprla trgovino

Tolminska ribogojnica Faronika po skoraj enem letu v svoji trgovinici ponovno ponuja šarenke za konzum. Zaradi virusne bolezni so morali namreč izvesti zahtevno in dolgo sanacijo bazenov in ponovno naseliti ribe. Zdaj so zrasle dovolj, da jih lahko dajo v prodajo. Več oddaji pa še: - Razmere na bližnjem vzhodu ostajajo zaostrene, Slovenska vlada bo jutri po napovedih v parlament poslala postopek za priznanje Palestine. - Občina Koper znova oddaja prostore, kjer je italijanski konzulat. - Skupina španskih študentov v programu Erasmus je na praktičnem izobraževanju na Goriškem.


25.5.2024

Radio Koper dopolnil 75 let

Danes začenjamo v naši hiši, saj Regionalni radijski program Radio Koper in narodnostni program Radio Capodistria praznujeta tri četrt stoletja od dne, ko sta, najprej skupaj, začela redno oddajati. Praznovanje se bo preselilo tudi v Divačo, kjer bodo prav danes uradno odprli prenovljeno Kraško cesto. A ta prebivalcem že povzroča sive lase. V oddaji tudi: - Na Krasu so predali namenu prvo protipožarno cesto, narejeno po pravilih, ki jih bodo v prihodnje upoštevali pri graditvi podobnih cest. - Podjetje Ekolat obeležuje 10 let poslovanja. - Izrael kljub odločitvi sodišča nadaljuje z napadi.


24.5.2024

Za komunalne storitve 24 evrov letno več

Novogoriški svetniki so včeraj potrdili višje cene komunalnih storitev, štiričlanska družina bo po novem na leto plačala 24 evrov več. Sprememba cen je posledica povišanih stroškov, je pojasnil direktor podjetja Komunala Nova Gorica. Med svetniki, ki so povišanju nasprotovali, pa je bilo slišati tudi očitke o slabši kakovosti storitev. Ostali poudarki oddaje: - Na seji v Bovcu so izpostavili zdravstveno problematiko. - V Kopru v okviru tedna Transform 4 Europe 200 tujih študentov in raziskovalcev. - Nagrado desetnica je prejela Nataša Konc Lorenzutti.


23.5.2024

CI Vrtojba v enem dnevu zbrala več kot 200 potrebnih podpisov

Včeraj zvečer je v Mladinskem centru Vrtojba potekal zbor krajanov. Organizirali so ga člani Civilne iniciative Vrtojba, ki že pet let zahtevajo umik asfaltne baze, avgusta lani pa so zoper lastnika tudi vložili tožbo. Kolektor CPG je na tožbo podal odgovor, ki ga je sodišče v enem delu upoštevalo. Včeraj so tako ponovno zbrali potrebne podpise. V oddaji pa še: - Ladja Borkum je že priplula v koprsko pristanišče. - V Novi Gorici se je začela gradnja 11 neprofitnih najemnih stanovanj. - Strateški svet za zdravstvo je, z eno pripombo, podprl izhodišča za novelo zakona o zdravstveni dejavnosti.


22.5.2024

V Kopru se je zbralo nekaj deset protestnikov

Pred stavbo koprske občine se je zbralo okoli 30 ljudi, ki izražajo protest pred vplutjem ladje Borkum v koprsko pristanišče. Tja se bodo udeleženci shoda napotili, protest pa spremlja tudi policija. Ostali poudarki oddaje: - Kmetijska ministrica se je v Izoli srečala z ribiči. - Na Streliški ulici v Novi Gorici položili temeljni kamen za neprofitna stanovanja. - V petek v Tolminu pripravljajo dan obrti in podjetništva. - Huda prometna nesreča v predoru Dekani zahtevala življenje.


20.5.2024

Občina še ni odkupila ceste do gradbišča Glinščica

Nekdanjo makadamsko cesto, ki vodi do gradbišča 2. tira Glinščica in jo je izvajalec asfaltiral, bi morala po dogovoru odkupiti občina Hrpelje-Kozina, a tega še ni storila. Doslej so urejali meje ter naročili cenitev, s katero pa se vsi ne strinjajo. Solastnik iz Ocizle je sprožil mediacijski postopek. V oddaji pa še: - Ministrstvo je zaključilo posvetovanje z Italijo na planski ravni glede vzporednega tira na progi Divača-Koper. - Člani makedonskega društva Ohridski biser v Novi Gorici dobili društvene prostore, v njih bo tudi informacijska točka za tujce. - V Piranu je na ogled skupinska razstava feministične umetnosti Vedno na voljo.


17.5.2024

Na petih primorskih UE stavkajo vsak dan. Kaj to pomeni za stranke?

Vse delovne dni - tudi danes - stavkajo zaposleni na nekaterih upravnih enotah (UE). Na Primorskem je takih pet - idrijska, ilirskobistriška, izolska, koprska in postojnska. Ali bodo stranke to sploh občutile? Ministrstva so namreč zelo razširila nabor obveznih storitev. Ostali poudarki oddaje: - Po napovedih premierja o zakonski razmejitvi javnega in zasebnega zdravstva je slišati tako pozive k previdnosti kot ocene o poštenosti takega ločevanja. - Po odločitvi KPK divaška županja ne namerava razrešiti Benkoča. - Državni stanovanjski sklad bo danes objavil razpis za stanovanja v Kopru. - Na letošnji Internautici v Portorožu število plovil kot v zlatih časih.


16.5.2024

Ribiči pričakujejo pomoč države

Danes odmeva odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da 451 pritožb, ki jih je zaradi kazni za ribolov v Piranskem zalivu vložilo 20 slovenskih ribičev, ni dopustnih. Ribiči nad takšno odločitvijo sicer niso presenečeni, kljub temu pa so razočarani. Skupna vsota kazni znaša že 3,4 milijona evrov. Kot poudarjajo, sami glob ne zmorejo poravnati, zato pričakujejo zaščito in pomoč države. Na sestanku prihodnji teden pa se bodo odločili, ali bodo še pluli v del Piranskega zaliva, ki je po arbitražni razsodbi pripadel Sloveniji, a ga Hrvaška še vedno ne priznava. V oddaji pa še: - V Portorožu so odprli Internautico. - Benkoč v odzivu na odločitev KPK dejal, da njegov glas ni vplival na končno odločitev. - Motiv za streljanje v Gorjanskem še ni znan.


14.5.2024

Bratušek: Rešitev za Kanin bi občina morala iskati prej

Ena glavnih tem današnje seje sveta severnoprimorske regije je bila tudi smučišče Kanin. Če bi se stvari začele reševati prej, bi bile lahko drugačne, je bila kritična ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Potrdila je, da se je na ministrstvu zglasilo več morebitnih vlagateljev. Bovški župan Valter Mlekuž zaradi zaveze k molčečnosti imen ne razkriva, a meni, da gre za resne vlagatelje. Skladno z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu mora ponudbo najprej pregledati ministrstvo za finance. V oddaji pa tudi: - Krožišče v Hrpeljah končano, polovična zapora se seli na cesto Kozina-Divača. - V Kopru je učence združil kviz 'Rdeči križ in mladi za boljši svet'. - Tantadruja za življenjsko delo bo letos prejel prevajalec Srečko Fišer.


10.5.2024

"Evropska unija je mir, solidarnost, varnost in sodelovanje"

Dan Evrope in 20. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo so sinoči zaznamovali z državno proslavo v Novi Gorici. Njeno glavno sporočilo se nanaša na Evropsko unijo kot na projekt solidarnosti, razumevanja, miru in zaveze skupnosti, da spoštuje in spodbuja različnost vseh kultur. V tem duhu sta svoja govora zastavila tudi slavnostna govornika, številni obiskovalci pa niso skrivali zadovoljstva nad prireditvijo. V okviru praznovanja so v mestu potekali številni spremljevalni dogodki. V oddaji pa tudi: - Za ribiče in podeželje slovenske Istre so pridobili 5,7 milijona evrov. - Le še danes je čas za vložitev kandidatnih list za evropske volitve. - Slovenski rokometaši so nepričakovano izgubili s Švico.


9.5.2024

Kako se pridružitve Slovenije evropski družini spominjata takratna protagonista?

Zvečer bo Slovenija uradno obeležila 20 let članstva v Evropski uniji. V Novi Gorici se že od jutra vrstijo različni dogodki, Bevkov trg je preplavljen s stojnicami, na travniku pred občinsko stavbo pa je vse nared za državno proslavo. Najmlajše mesto sta danes obiskala tudi protagonista, ki sta pred dvajsetimi leti odštevala zadnje sekunde pred pridružitvijo Slovenije evropski družini. V oddaji pa tudi: - Za istrsko ribištvo in podeželje v tej finančni perspektivi več kot pet milijonov evrov - V Pivki poteka slovesnost ob občinskem prazniku - Odprli so posodobljeno in na novo zasnovano Učno pot vodnih virov ob Movraški vali.


7.5.2024

UE Ilirska Bistrica naslednja uvaja sistem eGraditev

Upravna enota Ilirska Bistrica bo ta četrtek uvedla sistem eGraditev, ki bo v celoti digitaliziral postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Ministrstvo za naravne vire in prostor je s postopnim uvajanjem omenjenega sistema začelo letos, marca ga je kot prva zagnala upravna enota Postojna, kjer beležijo pozitivne izkušnje, so sporočili z ministrstva. Ostali poudarki oddaje: - Komunala Izola zvišala ceno storitev za občino. - Zaradi državne proslave v četrtek številne zapore v središču Nove Gorice. - Med nominiranci za nagrado Desetnica sta tudi dve Primorki.


6.5.2024

Začenjajo se dela tudi na slovenski strani Trga Evrope

Dela na čezmejnem gradbišču Trga Evrope in na bližnji cestni infrastrukturi na italijanski strani potekajo v skladu s predvideno časovnico, so ob današnjem ogledu gradbišča zagotavljali predstavniki nosilcev te naložbe. Njena skupna vrednost znaša blizu 3 milijone evrov, od tega prenova Trga Evrope približno 2,2 milijona. V oddaji pa še: - V Pobegih so odprli novo podružnično lekarno. - Stavki novinarjev RAI so se priključili tudi na deželni radioteleviziji s sedežem v Trstu. - Nova Gorica gosti mednarodni ženski teniški turnir serije WTT.


3.5.2024

"Še nikoli ni bilo novinarstvo tako pomembno kot zdaj."

Danes je dan svobode medijev. Nova lestvica medijske svobode razkriva, da vlade po svetu vse bolj zanemarjajo svojo obveznost zaščite medijev. Tudi pri nas se pogoji za opravljanje novinarskega dela poslabšujejo, opozarjajo slovenske novinarske organizacije. Obenem pa je vsebin preveč, ljudje se bodo morali naučiti preverjati informacije. Ostali poudarki oddaje: - Mlajšim od 30 let je na voljo nova subvencija za zaposlitev za nedoločen čas. - Nova Gorica je postala kolesarjem bolj prijazna. - Poslovila se je novinarka, publicistka in aktivistka Manca Košir.


29.4.2024

Sindikati v Rožni dolini pozvali k odpravi nadzora na meji

Na nekdanjem mejnem prehodu Rožna dolina so se danes srečali predstavniki sindikatov Slovenije in Furlanije Julijske krajine. Čezmejno srečanje že tradicionalno poteka tik pred praznikom dela, da bi še posebej opozorili na številna nerešena vprašanja, s katerimi se sooča več tisoč delavcev, ki si kruh služijo na drugi strani nekdanje meje. Državi so v prvi vrsti pozvali k ukinitvi nadzora na meji, ki ovira prost pretok delovne sile in blaga. V oddaji pa tudi: - V Ankaranu so ponovili razpis za oddajo dveh lokalov na plaži. - Slovenski in italijanski strokovnjaki v skupne raziskave za izboljšanje varstva in upravljanja severnega Jadrana. - Zvonovi v Dolini spet zvonijo.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt