Foto: Tjaša Barbo

V soboto zvečer smo prvič slišali skladbo Veronika, s katero nas bo letos Raiven zastopala na 68. Pesmi Evrovizije v Malmöju. Posvečeni v njej odkrivajo samorefleksijo in manifestacijo opolnomočenja. Da pesem deluje kot ogledalo, ki odraža naše notranje svetove, ki se razkrivajo v interakciji z drugimi. Z njo Raiven poudarja, kako naše besede, namenjene drugim, pogosto razkrivajo več o nas samih kot o tistih, ki so jim namenjene. Vsak verz združuje simboliko in osebno izpoved, kar ustvarja večplastno lirično delo. Veronika, kot jo predstavlja Raiven, je metaforični lik, ob katerem pušča poslušalcu lastno presojo, ali gre za resnično samopodobo ali skrito resnico. Navdih za skladbo Veronika je Raiven našla ob raziskovanju usod ikoničnih žensk, natančneje pri Veroniki Deseniški.

Kot pri drugih svojih skladbah se predstavlja kot avtorica glasbe in besedila. Pri ustvarjanju Veronike se je njeni ustaljeni avtorski ekipi pridružil lanski predstavnik Slovenije na izboru za pesem Evrovizije Bojan Cvjetićanin, frontman skupine Joker Out.

Na Radiu Koper se iz dneva v dan privajamo na Veroniko, ki je hkrati del simfonije Siren in bo svojo koncertno premiero doživela na velikem koncertu v Cankarjevem domu 21. aprila, kjer bo Raiven praznovala 10. obletnico svoje kariere. In da bo vse skupaj lažje steklo, nam bo v rubriki Pesem tedna, kar interpretka sama, Sara Briški - Raiven, potešila preostalo radovednost.

Veronika je Veronika Deseniška ...

Raiven - Veronika

Skrila sem se v reko
In odšla v tiho noč
Z glasnimi koraki
Nemi klici na pomoč

Zdaj ko sem le voda
V valovih iščem mir
Utopim se v sebi
Se svetlobi prepustim

Koga se bojiš
Ko svoje želje zatajiš
Gledaš me v oči
Podoba tebe v njih žari
Ogledalo sem brez robov
Le odsev tvojih sem strahov

Najdi me, rani me, brani me
(Koga loviš, ko me zapustiš)
Dvigni me, pusti me, ljubi me
(Kdo te lovi, ko se me bojiš?)

Jaz sem
Ti si
Veronika
Tvojo resnico le ona ve