Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Prvi vtis o letošnji letini že ima oljar Sandi Babič, ki je prvi odprl torkljo: "Odvisno od mikrolokacij. Nekateri imajo le 10 do 15 odstotkov manj kot lani. Drugi sploh ne bodo začeli obirati, ker se jim ne izplača, drugi imajo 60-odstotni izpad. Kakšno je povprečje, bomo videli v naslednjih tednih."

Martina Veršnik ocenjuje, da bodo letos pobrali 10 odstotkov lanske letine. Pobirati tako pičel pridelek seveda ni lahko. "Že pri češnjah in sadju smo imeli slabo letino, zato to ni bil tako velik šok, seveda ni lahko, a smo že čez leto predelali slaba čustva."

Z nasmehom na obrazu nas sprejme Arsen Jurinčič, ki ima nasade v Borštu. "Zakaj imamo tako dobro, niti sam ne vem. Mogoče je krivo to, da so oljke kar visoko, podvržene so nizkim temperaturam in se pozimi res ustavijo, ker nimajo spodbude za rast. In ne dajo v peto brzino."

Slovenskega ekstra deviškega oljčnega olja bo letos manj. Če ima kdo še kakšno zalogo lanskega, jo seveda lahko proda. Olje je, če je pravilno hranjeno, obstojno dve leti. A Igor Novak pravi: "Smo praktično s praznimi sodi ... kar je letos, bomo predelali. Z minimalnimi količinami bomo poskusili obdariti stranke, da nam ne zbežijo."

A kam? Tudi pri sosedih v Istri in v Italiji poročajo o slabšem pridelku.