
To je ena od ugotovitev, ki so jo ob letošnji oljčni letini predstavile strokovne službe s področja oljkarstva. V prihodnjih mesecih bo za potrošnika še kako pomembno znanje o kakovosti oljčnega olja.
Značilnosti letošnje oljčne letine povzema specialistka za oljkarstvo na kmetijsko svetovalni službe, Urška Klančar: "Pričakujemo 70 odstotkov manj pridelka, ključni razlog je nihanje temperatur, končni udarec pa pozeba v aprilu."
Razlike med lokacijami so, a v istem nasadu so lahko med povsem praznimi drevesi nekatera dobro naložena. Štiri istrske občine bodo šle naproti oljkarjem, ki pridelujejo ekstra deviško oljčno olje z zaščiteno označbo porekla. Izolski župan Danilo Markočič: "To pomeni, da bo vsak oljkar dobil za en vzorec delno participacijo občine. To bo okoli 250 do 300 evrov na pridelovalca olja z zaščitno označbo porekla. "
Olja iz nepoškodovanih in primerno zrelih plodov so tudi letos senzorično zelo bogata, sadežna, s primerno grenkobo in pikantnostjo. Ker je pričakovati, da bo v državo prišlo še več olja iz uvoza kot običajno, je pomembno, da so kupci poučeni- kaj dobiti za kakšno ceno. Zaščitena označba porekla je garancija za kakovost, poudarja predsednik Društva oljkarjev slovenske Istre Elvin Klobas: "In tako oljčno olje je posledično nekoliko dražje. Jezi pa me, ko tako ceno dosegajo olja iz uvoza, ki so daleč od kakovostnih. In tukaj je lahko potrošnik oškodovan, ker plača kakovost, ki si jo želi, dobi pa ceneno olje."
Zato poziv Upravi za varno hrano, da ohrani raven inšpekcijskega nadzora, ali jo celo dvigne.