
Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je lani odvzela 27 vzorcev v maloprodaji in v skladiščih distributerjev ter jih na analizo poslala v uradni laboratorij Znanstveno raziskovalnega središča Koper v Izoli. Degustatorji so pri senzorični oceni v 11 primerih ugotovili neskladnost z označeno kategorijo oljčnih olj. Potrošniku so torej poskušali prodati višjo kategorijo in najbrž po višji ceni, kot si jo dejansko zasluži. V štirih primerih niso bili izpolnjeni kemijski parametri, opisuje vodja laboratorija Milena Bučar Miklavčič:
"V enem vzorcu sumimo, da je bilo primešano rafinirano olje, v drugem pa je šlo za popolnoma drugo vrsto olj."
Kaj se zgodi s takšnim oljem? Andreja Bizjak, direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:
"Šlo je kar za velike količine olja, več kot 1000 litrov, ki so ga morali umakniti s polic. Takšno olje se mora uporabiti za druge namene, ne za prehrano ljudi."
Olja z ugotovljeno neskladnostjo so bila po poreklu iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Španije in Grčije. Milena Bučar:
"Največja zaščita za potrošnike je še vedno zaščitena označba porekla, tu nismo imeli težav, niti pri tujih oljih."
Nadzor oljčnih olj namerava inšpekcija tudi v tem letu nadaljevati. Svetovalni oddaji o nadzoru oljčnega olja lahko prisluhnete na spodnji povezavi.