Ano Roš, priznano kuharico iz Hiše Franko, ki se je v zadnjih letih zavihtela na vrhove evropske in svetovne gastronomije, je težko dobiti pred mikrofon. Pa ne zato, ker ji medijska pozornost ne bi bila všeč, kvečjemu bi lahko trdili nasprotno, temveč zaradi vseh gostovanj v zadnjem času. Tako smo se v oddajo Odprto za srečanja povabili sami , namesto v studio v njihovo družinsko restavracijo v Starem selu na Kobariškem, ravno ko se je vrnila iz Rima in preden je odhitela v New York, kjer je skupaj s Slovensko turistično organizacijo predstavljala Slovenijo kot turistično destinacijo. Z majsko epizodo Chef's table na digitalni postaji Netflix je namreč prav Ana postala ena največjih promotork naše države in gastronomije po svetu, ki je v zadnjih mesecih v majhno vasico na Kobariškem zvabila številne ljubitelje nenavadnih okusov, od Avstralije do Združenih držav Amerike. A vsaj toliko kot svetovna pozornost ji, čeprav ji tega marsikdo ne bi pripisal, pomeni jabolko navdiha, ki ji ga je nedavno podelil Borut Pahor, in plaketa kobariške občine za izjemne dosežke na kulinaričnem področju in promocijo Kobariškega. Z Ano Roš se je, preden je zavihtela kuhalnico z znano kuharico Christino Bowerman iz Rima, pogovarjala Mariša Bizjak.

Mariša Bizjak