Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Mateja Grebenjak

9 prispevkov3.7.2024

Statisika za začetnike

Slavko Jerič je na Fakulteti za matematiko in fiziko leta 2006 končal študij matematike, leta 2011 pa na Filozofski fakulteti študij psihologije. Številni ga poznajo kot novinarja. V športnem SOS-u odgovarja na vprašanja bralcev o športu, športni zgodovini in statistiki. Je tudi avtor podcasta Številke na portalu MMC. Lani je izdal knjigo Statistika za začetnike. V njej na poljuden način bralcu približa pomen statistike. Z njim se je pogovarjala Mateja Grebenjak.


25.5.2024

Josip Orbanič: V svetu železnice sem od rojstva

Oče je bil železničar, potem tudi oba brata. In tudi sam je tesno povezan s tem svetom. Z električnimi vlaki se je srečal leta 1966 v Divači, ko je prvič opravljal prakso elektrotehnika v Kurilnici Divača. Tedaj so začeli graditi koprsko progo. Potem se je skoraj dve desetletji ukvarjal z lokomotivami in vlaki. V svoji 40-letni karieri je večinoma opravljal vodstvene funkcije in tesno sodeloval z vsemi 15 direktorji železnic.


25.5.2024

Zaigral nam je tudi divaški orkester

V Divači so ponosni na svoj pihalni orkester. V rekordne času je je iz 3. težavnostne kategorije na tekmovanju slovenskih godb napredoval v najvišjo, 1. kategorijo.Pihalni orkester Divača bo v letu 2025 praznoval 70. obletnico delovanja. Pod taktirko dirigenta Mitje Tavčarja je zaigral tudi poslušalcem Radia Koper.


25.5.2024

Divača je polna lepih kotičkov

Praznični program Radia Koper ob 75. rojstnem dnevu poteka iz Divače. Kateri so najlepši kotički prve dame občine, županje Alenke Štrucl Dovgan?


12.4.2024

Ali morajo otroci res dobiti samo petice v šoli?

Strokovnjaki temu pravijo ocenomanija. V šolah je v zadnjem desetletju izrazito poraslo povprečje ocen. Te so vse višje, kar pa ne odraža nujno dejanskega znanja. V šolskem sistemu je že toliko odličnjakov, da celo vplivajo na vpis po srednjih šolah in tako je marsikatera gimnazija zaostrila vpisne pogoje. Ali to pomeni, da bo vsaka štirica od sedmega razreda naprej lahko usodna? Zakaj je štiri slaba ocena? Zgodba se seveda pri vpisu na fakultete spet ponovi. Tisti učenci, ki dosegajo malenkostno slabši uspeh, lahko opustijo upanje, da se bodo vpisali na želeno šolo ali fakulteto. Zakaj "lovci na petice", ko opravijo standardizirani test znanja, ne dosegajo posebno velikih uspehov? Če smo malo provokativni, ali res ustvarjamo »piflarje«, pri katerih naučeno čez par tednov izpuhti? Kaj je torej pomembno, ocena ali znanje? Zakaj učenci tako hlastajo po absolutni petici in kdo stoji v ozadju: starši, šolski sistem ali družba?


12.4.2024

Most čez Sočo: 40 let od izgraditve

Letos mineva 40 let od izgraditve cestnega mostu čez Sočo v Solkanu. O graditvi sabotinske ceste, katere del je bil tudi most z urbanistom in arhitektom Tomažem Vugo. O tehnoloških izzivih gradnje mostu govori gradbeni inženir Gorazd Humar, ki je bil med graditvijo v vlogi tehnologa pri postavitvi odra in ločne konstrukcije. Najprej pa spomine na čase, ko so se Brici v Novo Gorico vozili čez Italijo oziroma čez Vrhovlje in Plave, z nami deli Majda Korenjak iz Podsabotina.


11.3.2024

Boris Markočič: Iz otroštva pogrešam veliko stvari

Današnja zgodba v rubriki None in nonoti prihaja iz zahodnega dela Goriških Brd. V Kožbani je odraščal Boris Markočič, danes varovanec Doma upokojencev Nova Gorica.


19.1.2024

"20-letnico Mladinskega centra Nova Gorica bomo praznovali z mladimi."

Mladinski center Nova Gorica letos obeležuje 20-letnico delovanja. Osrednji dogodek se bo zgodil junija, čez celo leto pa pripravljajo različne dogodke. Direktorica Mladinskega centra Nova Gorica, mag. Jana Kruh, je izpostavila novosti, ki so jih letos uvedli v program. »Ob 20-letnici smo se odločili za spremembe že obstoječih programov in nekaj novih. Knjižnica pod krošnjami bo letos potekala 20 dni. Spreminjali bomo programe na področju preventive, programa V znanju in povezovanju je moč ter Pot starševstva. V sodelovanju z dijakinjo umetniške smeri novogoriške gimnazije bomo izdali družabno igro. Prav tako bo izšla tudi dvojezična (v slovenščini in albanščini) družabna igra, namenjena priseljencem, z namenom, da jim približamo slovenski jezik.« Osrednji dogodek ob praznovanju 20. obletnice bo junija, ko bodo mladi z Goriškega na odru pokazali svoj talent.


21.8.2023

Vsestranska umetnica Jana Korečič: V današnji družbi se počutim izgubljeno

Jana Korečič iz Vrtojbe je vsestranska umetnica, ki obožuje božič. Po nekaj letih poučevanja italijanskega jezika in sociologije, je vso svojo energijo usmerila v umetnost. Tega novega poslanstva se je lotila zelo široko. Je slikarka, ilustratorka, avtorica več otroških knjig, snema videe v stop-motion tehniki, v "prostem času" je tudi restavratorka starega pohištva. V odnosih je avtentična in iskrena. Letos je izdala prvi mladinski roman Neon, v katerem se Elli pridružimo v potovanju med vzporednimi vesolji. V novogoriškem studiu se je z njo pogovarjala Mateja Grebenjak


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt