Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

V studiu:
 
Izbor glasbe:  
0
 
30
30
V ŽIVO
Glasbeni SOS

Priporočamo

Odprto za srečanja Samanta Kobal: Razvijanje ustvarjalnosti je pomembno za vsakogar

Tokratna gostja je Samanta Kobal, diplomirana dramaturginja in gledališka pedagoginja, ki svojo ljubezen do gledališča in dramaturgije raziskuje, uresničuje, išče in zasleduje v pripovedovanju, klovnih, gledališki režiji in predvsem v soraziskovanju gledališča - giba - besede z otroki in mladostniki. V novogoriški gimnaziji, gledališki šoli Talija, ustvarjalni hiši Gajbla in še marsikje. V intervalih se predaja pisanju dramskih besedil, pred kratkim pa je izšel tudi njen knjižni prvenec Zamenjam strah za sladoled.

Za in proti Za in proti: Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer : Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

Začetek poletja bo na Radiu Koper v znamenju radijskih debatnih turnirjev, ki so na sporedu vsako nedeljo, ob 11. uri. V oddaji "Za in proti - debate na valovih" se merijo najbolje uvrščene ekipe iz osmih šol na srednješolskem državnem debatnem turnirju, ki se v Studiu Hendrix borijo za veliki finale naše oddaje. Danes sledi druga oddaja, moči bosta merili ekipi Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Naj spomnimo, da bodo zmagovalci radijski debat za nagrado odšli na izlet v eno od evropskih prestolnic, ki gosti evropske institucije. V oddaji nastopa tudi izolski reper Drill, oddajo vodi Blaž Maljevac.

Oglasno sporočilo

Oglasna sporočilaMoja avantura [nagradna igra Radia Koper]

Poletje prinaša avanture in ustvarjalna druženja. Delite z nami svoje nenavadne počitniške zgodbe. Najboljše objavimo, trije izžrebani pa prejmejo privlačne nagrade. Čakamo na tvojo zgodbo!

None in nonoti Zdravko Erzetič: Učiti smo se morali, a jaz šole nisem maral.

V današnji rubriki None in nonoti bomo poslušali zgodbo 80-letnega Zdravka Erzetiča, ki je otroštvo preživel v Goriških brdih, v Medani. Šole ni imel rad, rad pa je prosti čas preživljal v družbi prijateljev doma in v naravi, ob potoku, kjer so si v poletnih mescih naredili bazen. Z njim se je pogovarjala Mateja Grebenjak.

Za in proti Za in proti: Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer : Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

Začetek poletja bo na Radiu Koper v znamenju radijskih debatnih turnirjev, ki so na sporedu vsako nedeljo, ob 11. uri. V oddaji "Za in proti - debate na valovih" se merijo najbolje uvrščene ekipe iz osmih šol na srednješolskem državnem debatnem turnirju, ki se v Studiu Hendrix borijo za veliki finale naše oddaje. Danes sledi druga oddaja, moči bosta merili ekipi Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Naj spomnimo, da bodo zmagovalci radijski debat za nagrado odšli na izlet v eno od evropskih prestolnic, ki gosti evropske institucije. V oddaji nastopa tudi izolski reper Drill, oddajo vodi Blaž Maljevac.

Aktualno

Alpe Adria Green: vojaška dejavnost na Krasu nedopustna

Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green znova opozarja na pomen ohranjanja čiste pitne vode na območju zajetja Malni, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od vadišča Poček. Obrambno ministrstvo odgovarja, da izvaja vse ukrepe, da bi minimiziralo možnost onesnaženja. V oddaji tudi o tem: - V Dekanih bodo predstavili novo celostno prometno strategijo za koprsko občino. - Do leta 2025 v Gorico brez lukenj na avtocesti. - Hrvaška se pripravlja na prvi vročinski val letošnjega poletja. - Na evropskem nogometnem prvenstvu danes na sporedu dve tekmi.

Pod priobalnimi klifi se ni varno zadrževati

Z uradnim odprtjem kopalne sezone se začne tudi iskanje priljubljenega kotička za kopanje in sončenje. Med njimi sta Mesečev zaliv in Debeli rtič. Toda rezultati triletne raziskave so potrdili, da se pod priobalnimi klifi ni varno ne sončiti ne sprehajati. Raj za različne aktivnosti na prostem je tudi Dolina Soče. A je za razvoj t.i. 'outdoor turizma' nujna tudi ustrezna turistična infrastruktura in sobivanje z naravo, so poudarili sogovorniki na včerajšnji predstavitvi novih projektov v Tolminu. V oddaji tudi o tem: - Problematika pridobivanja kadra v dolgotrajni oskrbi je večplastna. - V Gorici danes srečanje notranjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije. - Voditelji Evropske unije sinoči niso dosegli dogovora o razdelitvi vodilnih položajev v najpomembnejših evropskih institucijah. - Četrti dan evropskega nogometnega prvenstva ponudil dve presenečenji.

V Koper priplula velika kontejnerska ladja s pogonom na metanol

To je tretja ladja, s katero danski ladjar Maersk uresničuje strateški načrt za postopno opustitev uporabe kurilnega olja. Sredi maja je priplula v Koper prva ladja za pretovor vozil, ki jo poganja utekočinjen zemeljski plin. Luka in država prihod takih ladij spodbujata z nižjimi pristojbinami. V oddaji tudi o tem: -V Ankaranu naprodaj nekdanje skladišče Geaprodukta. - Z mesta člana uprave RTVS odstopil tudi Trček. - Pod nezaščitenimi obalnimi klifi se ni varno sončiti.

Kaj se dogaja v zaposlitvenem centru Bodika iz Sežane?

Zaposleni v Zaposlitvenem centru Bodika, ki kot edini na Krasu zaposluje 5 delavcev s posebnimi potrebami in na zaščitenih delovnih mestih, vodstvu očitajo številne domnevne nepravilnosti - od finančnega izčrpavanja socialnega podjetja do hudih psihičnih pritiskov in nasilja nad ranljivimi skupinami. Vse so prijavili pristojnim službam. Direktorica Bodike pa medtem vse očitke zavrača. V oddaji tudi o tem: - Premier Golob ob začetku seje državnega zbora odgovarja na poslanska vprašanja. - Predstava Tvoja meja je moja meja bo potovala po 27-ih obmejnih krajih Italije, Slovenije, Avstrije in Hrvaške. - Na Goriškem znova poziv za nov kulturni center.

Selektor Matjaž Kek med polčasoma v slačičnici povzdignil glas, po tekmi pa je bil nasmejan

V Bruslju bodo upoštevajoč rezultate volitev delili vodilne stolčke. V igri so položaji predsednikov evropske komisije, evropskega parlamenta in evropskega sveta ter imenovanje novega visokega predstavnika Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko. Dokončno bodo voditelji imena kandidatov potrjevali konec meseca na rednem zasedanju. V oddaji tudi o tem: - Državni zbor bo v sredo odločal o novem zakonu o Kobilarni Lipica. - V Ajdovščini pospešeno gradijo stanovanja za trg. - Koprska občina s čezmejnim projektom za podnebno odpornost do parka in protipoplavega zadrževalnika na Semedelski Bonifiki.

Slovenski navijači v Stuttgartu optimistični

Izraelska vojska je zjutraj sporočila, do bo v Gazi izvajala dnevne prekinitve vojaških aktivnosti. Tako bi lahko omogočili dostop humanitarne pomoči. V oddaji še: - Predsednica Nataša Pirc Musar še ta mesec v Ukrajino. - V Kopru zaživel Lutkovni atelje. - Upravljanje parkirišč v krajinskem parku Zgornja Idrijca prevzema idrijska Komunala. - Štorije s konfina bodo pred začetkom evropske prestolnice kulture povezale umetnost in kulinariko.

V Švici se začenja mirovna konferenca

Srečanje predstavnikov 90 držav naj bi bilo prvi korak za mirovni proces. Nekatere države, tudi Kitajska, so vabilo pričakovano zavrnile, organizatorjem očitajo pristranskost in neudeležbo Rusije. V oddaji tudi o tem: - Zborovsko petje bo slišati v idiličnih vaških jedrih čezmejnega goriškega prostora. - V vipavski knjižnici na ogled razstava o egiptologu in diplomatu Antonu Lavrinu. - Na nogometnem EURU bo v ospredju dvoboj Hrvatov in Špancev.

V Šmarjah ostali brez zdravnice

Zdravnica je na lastno željo odšla v ambulanto v Pobege. Novega zdravnika intenzivno iščejo, mestna občina pa pomirja: ambulanta v Šmarjah ostaja, obnovili jo bomo istočasno z domom krajanov. V oddaji tudi o tem: - Odprli obnovljeno Marijino rotundo v Kopru. - Poletna muzejska noč jutri vabi na brezplačne oglede. - Začenja se 17-o evropsko prvenstvo v nogometu.

Začenja se 17. evropsko prvenstvo v nogometu

Po 24 letih bomo pesti na prvenstvu stare celine – to se danes začenja v Nemčiji – znova stiskali tudi za slovensko reprezentanco, ki jo prvo srečanje čaka v nedeljo. Ostali poudarki oddaje: - Državni zbor bo na izredni seji o predlogu SDS za spremembe zakona o pomoči ribičem. - Kmetje obupujejo nad vremenom in pridelkom - Četrti cikel participativnega proračuna v Ajdovščini prinaša več novosti - Danes obeležujemo svetovni dan krvodajalcev

Ribičem pravna pomoč in nadomestila

Vlada odgovarja na težave ribičev, potem ko so sodniki v Strasbourgu njihove pritožbe na hrvaške kazni zavrnili kot nedopustne. Tisti ribiči, ki so izpostavljeni oteženemu ribolovu, bodo še naprej dobivali nadomestila, vendar po nekoliko drugačnem izračunu. Vlada jim ponuja tudi brezplačno pravno pomoč. V oddaji tudi o tem: - V Šmarjah ostali brez zdravnice. - Predsednica države posoške župane poziva k premostitvi nesoglasij glede plovbnega režima. - Ob slovensko-italijanski meji želijo ovrednotiti dediščino kaštelirjev.

Izzivi gašenja sončnih panelov in električnih vozil

Gasilska zveza Slovenije, Slovensko združenje za požarno varstvo ter Uprava za zaščito in reševanje so na podlagi izkušenj nemških gasilcev pripravili priporočila za gasilce glede intervencij v stavbah s sončnimi elektrarnami. Pred dnevi je zagorelo na osnovni šoli v Tržiču. Iz regijskega centra za obveščanje so takrat sporočili, da gašenje otežuje sončna elektrarna. Pogled na primorske strehe pove, da je sončnih panelov vedno več, tudi občine že postavljajo elektrarne na vse več javnih stavb, šol. O izkušnjah, tveganjih in pripravljenosti za takšne intervencije se je Tjaša Škamperle pogovarjala z Janom Brodarjem z Gasilske brigade Koper.

Glasba

Jutranji program

Radijski kviz Ima Evropski parlament sedež zgolj v Bruslju?

Današnji radijski kviz smo posvetili Evropski uniji. Tokratna zmagovalka je poslušalka Irena, ki je najbolj spretno krmarila med tokratnimi tezami. Kako bi se pa vi odrezali? Odgovarjajte z "Da" ali "ne"? 1. Evropska unija je prejela Nobelovo nagrado za mir. 2. Evropski parlament ima sedež v Bruslju, Belgija. 3. Evropska komisija je izvršilni organ Evropske unije. 4. Evropska unija ima skupno uradno valuto, ki jo uporabljajo vse države članice. 5. Evropska unija je največji trgovinski blok držav na svetu.

None in nonoti Stanislava Lapanja: Bilo je hudo … tepli so me, bila sem lačna.

Časi se spreminjajo. Danes si težko predstavljamo, da bi 10-letno deklico poslali za pestunjo, da bi otrok trpel lakoto, da bi ga tepli. Težko zgodbo bo danes z nami delila 91-letna Štefka Gravnar, ki je odraščala na Šentviški gori. V Domu upokojencev Podsabotin jo je obiskala Mateja Grebenjak.

Od setve do žetve Robotske rešitve v kmetijstvu nepogrešljive

V kmetijski oddaji smo izpostavili varno rabo fitofarmacevtskih sredstev in ob tem opozorili na povečanje nedovoljene trgovine prek tujih spletnih portalov pri nas. Ker pa bosta k manjši rabi teh sredstev zagotovo pripomogli tudi robotizacija in digitalizacija v kmetijstvu, smo predstavili tudi nekaj robotskih rešitev, ki bodo postale v tej panogi tudi zaradi pomanjkanja delovne sile v prihodnosti nepogrešljive.

Petkova anketa Bi plačevali več za meso, če bi vedeli, da se je kravica pasla na Banjški planoti?

Danes se sprašujemo, ali bo Slovenija sledila pozivu zaščitnikov živali in končno prepovedala rejo svinj v kletkah. Društvo AETP je pred mesecem dni začelo kampanjo Slovenija proti kletkam, s katero želijo izboljšati življenjske pogoje rejnih živali. S peticijo, ki jo je do sedaj podpisalo že veliko ljudi, pozivajo vlado, naj sprejme zakonodajo, ki bi to prepovedala. Trenutno slovenska zakonodaja ne prepoveduje reje v kletkah, a kljub temu aktivisti trdijo, da kletke pomenijo veliko trpljenje za živali. Svinje v kletkah ne morejo raztegniti nog, ležati na boku ali se obrniti. Prav tako nimajo prostora za socialne interakcije in druge naravne oblike vedenja. Strokovnjaki za prašičerejo sicer pravijo, da se prosta reja prašičev ni posebno razširila tako zaradi izgub živali in bolezni. Bojijo se tudi, da bi imele predlagane spremembe hude posledice za panogo, vključno s podražitvijo hrane. Kampanja Slovenija proti kletkam je sprožila veliko razprav o reji živali. Kaj menite vi? Ali podpirate prepoved kletk? Debato smo razširili še na pomen lokalno pridelane hrane.

Radijski kviz Obstajajo res rudarji, ki rudarijo s čistimi rokami?

Današnji radijski kviz smo posvetili rudarstvu. Tokratna zmagovalka je poslušalka Rozi, ki je najbolj spretno krmarila med tokratnimi tezami. Kako bi se pa vi odrezali? 1. V zadnjem desetletju so se tudi v Sloveniji pojavili posebni rudarji, ki nimajo umazanih rok, rudarijo pa kar z računalniki. DA / NE 2. Premogovnik Velenje je edini aktivni premogovnik v Sloveniji. DA / NE 3. Rudnik Sitarjevec pri Litiji je bil znan po kopanju zlata. DA / NE 4. Rudnik Mežica je danes znan po turističnem ogledu z vlakom skozi rudniške rove. DA / NE 5. Rudnik bakra na Finskem, imenovan Outokumpu, je bil ključnega pomena za razvoj sodobne metalurgije. DA / NE

None in nonoti Zdravko Erzetič: Učiti smo se morali, a jaz šole nisem maral.

V današnji rubriki None in nonoti bomo poslušali zgodbo 80-letnega Zdravka Erzetiča, ki je otroštvo preživel v Goriških brdih, v Medani. Šole ni imel rad, rad pa je prosti čas preživljal v družbi prijateljev doma in v naravi, ob potoku, kjer so si v poletnih mescih naredili bazen. Z njim se je pogovarjala Mateja Grebenjak.

Od setve do žetve Klavrna letina češenj v Vipavski dolini in Goriških brdih

Zaradi vremenskih razmer in škodljivcev je letošnja letina češenj v Vipavski dolini in Goriških brdih zelo klavrna, običajni pridelek češenj se je tako prepolovil. Pridelovalcem so poleg močnega dežja pridelek zredčili spomladanska sodra in velika temperaturna nihanja ozračja. Deževje je povzročilo pokanje in gnitje plodov. Vse te težave pa niso preprečile festivala briške češnje na Dobrovem, v Medani in Kojskem. V oddaji namenjamo pozornost še avtohtoni ovci, belokranjski pramenki, navzoči smo bili tudi na razglasitvi volilnih rezultatov Zadružne zveze Slovenije.

Petkova anketa Se vam zdi, da starši od svojih otrok zahtevajo preveč?

Američani poznajo izraz »soccer mom«. To je mama, ki veliko časa preživi tako, da svoje otroke vozi na različne dejavnosti, kot so glasbeni pouk, šport itd. Pogosto se te obšolske dejavnosti časovno prepletajo in zahtevajo pravo strategijo pri organizaciji prevozov. Dokler zadeve ostajajo pri prevažanju otrok, ni nič narobe, a ko se jim pridružijo prevelika pričakovanja staršev, pretirana navijaška vznesenost in želja po tem, da bo malček najboljši, dobimo »fuzbal atije in mamice.« Časnik Večer je veliko pisal o nogometni tekmi dečkov, na kateri so očetje in mame teh otrok zganjali pravi vik in krik ter se drli na trenerje in sodnike. Tako nešportno vedenje se prenaša na otroke. Niso vsi Messiji, Ronaldi, Dončiči, Gadžijevi, Urnauti; statistika pravi, da ima le majhen delež otrok genetske predispozicije za doseganje presežnih rezultatov. Neprimerno vedenje in prevelika pričakovanja staršev pa niso prisotna samo v športu. Se vam zdi, da starši danes od svojih otrok zahtevajo preveč? Prisluhnite anketi in Elviri, Magdi, Dragici ter Filipu, ki so na poklicali v živo!

Zjutraj Kvatropirci so se poklonili Enzu in njegovemu Solinarju

Štirje ubrani moški glasovi so ob spremljavi kitare povsem dovolj, da že 13 let navdušujejo predvsem z nastopi v živo. Tudi v našem studiu Hendrix. Na sporedu pa med drugim tudi poklon legendi zabavne glasbe Enzu Hrovatinu in njegovemu Solinarju.

Radijski kviz Grad Bled je najstarejši grad v Sloveniji. Drži?

Prišla, videla in zmagala. Albina je zbrala viteški špogum in odgovorila na vsa vprašanja tokratnega kviza. Pa vi? Bi znali? Grad Snežnik je bil v preteklosti dom slavnega viteza, ki je branil območje pred turškimi vpadi DA / NE Vitez Erazem Predjamski je bil znan pot tem, da je imel skrivni tunel, ki mu je omogočal pobeg iz gradu Predjama. DA / NE Grad Bled je najstarejši grad v Sloveniji. DA / NE Netopirji so pogosto najdeni v srednjeveški gradovih, ker ti nudijo idealne pogoje za njihovo bivanje. DA / NE Viteški turnirji so bili pogosto dogodek v srednjeveških gradovih po vsej Evropi. DA / NE

None in nonoti Sonja Toroš: Simpatije so se zgodile, a na skrivaj.

Današnja zgodba v rubriki None in nonoti prihaja iz Doma upokojencev Podsabotin. Varovanka, 92-letna Sonja Toroš, nekdanja učiteljica, je Mateji Grebenjak pripovedovala o spominih na otroštvo. V družini je bilo pet otrok, kako so preživljali prosti čas in kako so se rojevale prve simpatije, bomo slišali v naslednjih minutah.

Dnevni program

Dopoldan in pol Parvani Violet: Pomembno mi je lastno angažiranje v mojih skladbah

Konec aprila je Parvani Violet izdala svoj prvi EP z naslovom Mag. Na njem je tudi skladba 'Noč v muzeju', ki je postala zadnja letošnja Pomladna pesem in pol.

Dopoldan in pol Gramatik: Doma je vedno najlepše

Piran in Portorož bosta letos poleti ponudila množico najrazličnejših dogodkov, od opernih arij na plaži, do piranskih glasbenih večerov in drugih koncertov. Med najbolj izstopajočimi je zagotovo glasbeni spektakel Denisa Jašareviča - Gramatika, ki se je s svojimi inovacijami v elektro hip hopu, glitchu in dubstepu uveljavil na mednarodnem prizorišču. Portorožan zdaj že vrsto let živi in ustvarja v Združenih državah Amerike. Gostoval je v ljubljanskih Križankah, 30. junija pa bo s koncertom July in Portorose na velikem odru portoroške plaže prvič nastopil pred domačim občinstvom. Kot je dejal na novinarski konferenci v Piranu, je na koncert povabil številne istrske glasbene ustvarjalce. Kot so nato razkrili organizatorji, bo med njimi tudi Baby Lasagna. Gramatik v Portorožu obljublja svetovni šov in podobno zabavo kot jo pripravi za nastope v slovitem amfietatru Red Rocks v Koloradu.

Za in proti Za in proti: Gimnazija Maribor - Gimnazija in Srednja šola Trbovlje

Nedeljske dopoldneve na Radiu Koper so prevzeli debaterji. Zdaj se namreč selimo v Studio Hendrix, kjer Blaž Maljevac gosti novi srednješolski ekipi, ki se bosta potegovali za nastop v velikem finalu oddaje Za in proti - debate na valovih! Danes sledi tretja oddaja, kjer se bosta pomerili Gimnazija Maribor in Gimnazija ter Srednja šola Trbovlje. Katera od ekip si bo priborila vstopnico za nastop v polfinalu bo jasno v kratkem. Vabljeni k poslušanju oddaje Za in proti - debate na valovih!

Radio Koper svetuje Deževno vreme povzroča težave v kmetijstvu

Tokratno svetovalno oddajo posvečamo kmetijstvu. Zaradi nestanovitnega vremena s pogostimi padavinami so namreč na pohodu različne bolezni. Karin Zorn Čebokli je pri vodji oddelka za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Ivanu Žežlini preverila, kje so največje težave in kako ukrepati.

Odprto za srečanja Samanta Kobal: Razvijanje ustvarjalnosti je pomembno za vsakogar

Tokratna gostja je Samanta Kobal, diplomirana dramaturginja in gledališka pedagoginja, ki svojo ljubezen do gledališča in dramaturgije raziskuje, uresničuje, išče in zasleduje v pripovedovanju, klovnih, gledališki režiji in predvsem v soraziskovanju gledališča - giba - besede z otroki in mladostniki. V novogoriški gimnaziji, gledališki šoli Talija, ustvarjalni hiši Gajbla in še marsikje. V intervalih se predaja pisanju dramskih besedil, pred kratkim pa je izšel tudi njen knjižni prvenec Zamenjam strah za sladoled.

Pesem tedna »Nagovarjam boga ljubezni«

V Preboldu ne tkejo samo nogavic, ampak tudi note. Samantha Maya je pevka, ki nekje po osmih letih svoje četrt stoletja dolge življenjske poti postaja prepoznavna na slovenski glasbeni sceni. Za seboj ima prekaljen produkcijski tandem ter založbo Menart, pri kateri je maja izdala svoj prvi album z naslovom "Sophia", istočasno pa še singel "Amor". Album prinaša devet avtorskih skladb, ki jih je mlada umetnica ustvarila s Kevinom Koradinom ter Cliffordom Goilom. Sama pravi, da so pesmi kot poglavja, vsako deluje zase in govori svojo zgodbo, a v celoti album predstavlja njeno zgodbo. Delček te je razkrila tudi poslušalkam in poslušalcem Radia Koper v rubriki Pesem tedna →

Dopoldan in pol Jernej Jelen z razstavo portretov filmskih igralcev prihaja v Divačo

Fotograf Jernej Jelen je radoveden opazovalec, ki ga mami svet mode in šovbiznisa, hkrati pa z veliko strasti portretira dramske umetnike. Le nekaj dni pred odprtjem njegove razstave ALFA - PORTRETI SLOVENSKIH IGRALCEV v Divači nam je predstavil podrobnosti in ozadje razstave. Ta raziskuje fenomen alfa moških, zlasti idejo moškosti in lastnosti, ki se manifestirajo v moškem fizisu. Najprej odgovoril na vprašanje, za kakšno nadgradnjo je šlo pri aktualni razstavi v primerjavi s prejšnjo, ki se je posvečala igralkam. Potrpežljivost, razumevanje in koraki v smeri sproščanja modela torej pripomorejo k boljšemu končnemu fotografskemu izdelku. Jernejevo razstavo ALFA - PORTRETI SLOVENSKIH IGRALCEV, ki bo na ogled do konca poletja, bodo v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači otvorili to soboto, 15. junija, ob 19.30.

Morje in mi Modra rakovica poselila Stjužo, v italijanskih lagunah že pereča težava školjkarjev

Modro rakovico smo v našem morju v novejšem obdobju prvič opazili pred petimi leti pri Seči. Od takrat se je znatno razmnožila v celotnem Severnem Jadranu. Ob slovenski obali je prisotna v strunjanski laguni Stjuža, a je nič ne motijo niti zelo slani bazeni Sečoveljskih solin. V Krajinskem parku Strunjan so pravkar zaključili prvo obdobje monitoringa te tujerodne invazivne vrste, ki je potrdil, da so modre rakovice najbolj poselile Stjužo. V lagunah severnojadranske italijanske obale pa je njihova množičnost že pereče vprašanje iskanja rešitev kako jih omejiti. Izjemno prilagodljiva modra rakovica namreč spodriva lokalne vrste rakov in ogroža biodiverziteto ter povzroča veliko škode školjkarjem.

Dopoldan in pol 3rd Planet: Nova glasbena skupina že osvaja srca poslušalcev

3rd Planet je sveže ime na slovenski glasbeni sceni, na Radiu Koper so s skladbo Večno mlad osvojili zmago v rubriki Pesem in pol. Fantje prihajajo iz Maribora in Koroške, pri igranju prepletajo blues, indie rock, stonerski zvok kitar, občasno pa zaidejo tudi v alternativne vode. Z njimi se je pogovarjala Loredana Vergan.

Za in proti Za in proti: Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer : Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

Začetek poletja bo na Radiu Koper v znamenju radijskih debatnih turnirjev, ki so na sporedu vsako nedeljo, ob 11. uri. V oddaji "Za in proti - debate na valovih" se merijo najbolje uvrščene ekipe iz osmih šol na srednješolskem državnem debatnem turnirju, ki se v Studiu Hendrix borijo za veliki finale naše oddaje. Danes sledi druga oddaja, moči bosta merili ekipi Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer ter Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Naj spomnimo, da bodo zmagovalci radijski debat za nagrado odšli na izlet v eno od evropskih prestolnic, ki gosti evropske institucije. V oddaji nastopa tudi izolski reper Drill, oddajo vodi Blaž Maljevac.

Pesem tedna »Najslabša pesem na plošči«

»Ošili me modro« je drugi album tria Svojat, zasedbe, ki se vešče spoprijema z improvizacijo v našem alternativnem glasbenem miljeju Iz dežele Srečka Kosovela izvirajoča ustvarjalnost je v času pandemije postregla s prvencem, ki mu aktualna izdaja sledi bolj, kot ga nadgrajuje. To pa zato, ker za nadgradnjo ni nobene potrebe. Če si je takrat, v tistih kužnih dneh, v eter Radia Koper pogumno utrla pot kompozicija »Žoga joka, ker je noga ne brca,« je tokrat v njene čevlje stopila doživljajska »Potovanje v Razdrto«. Tudi ta izpričuje »izjemno raznolikost in domiselnost v pisanju skladb, zanimive notranje obrate in scenoslede, vrhunsko muziciranje« in še in še … Skratka vse atribute, ki dičijo Svojat. Ob drznem molku bobnarja Vida Drašlerja, sta krvavi pot v rubriki Pesem tedna potila basist Ivo Poderžaj in pevec/kitarist Andrej Fon.

Koncerti iz studia Hendrix

Najnovejše

Opoldnevnik Alpe Adria Green: vojaška dejavnost na Krasu nedopustna

Mednarodna okoljska organizacija Alpe Adria Green znova opozarja na pomen ohranjanja čiste pitne vode na območju zajetja Malni, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od vadišča Poček. Obrambno ministrstvo odgovarja, da izvaja vse ukrepe, da bi minimiziralo možnost onesnaženja. V oddaji tudi o tem: - V Dekanih bodo predstavili novo celostno prometno strategijo za koprsko občino. - Do leta 2025 v Gorico brez lukenj na avtocesti. - Hrvaška se pripravlja na prvi vročinski val letošnjega poletja. - Na evropskem nogometnem prvenstvu danes na sporedu dve tekmi.

Jutranjik Pod priobalnimi klifi se ni varno zadrževati

Z uradnim odprtjem kopalne sezone se začne tudi iskanje priljubljenega kotička za kopanje in sončenje. Med njimi sta Mesečev zaliv in Debeli rtič. Toda rezultati triletne raziskave so potrdili, da se pod priobalnimi klifi ni varno ne sončiti ne sprehajati. Raj za različne aktivnosti na prostem je tudi Dolina Soče. A je za razvoj t.i. 'outdoor turizma' nujna tudi ustrezna turistična infrastruktura in sobivanje z naravo, so poudarili sogovorniki na včerajšnji predstavitvi novih projektov v Tolminu. V oddaji tudi o tem: - Problematika pridobivanja kadra v dolgotrajni oskrbi je večplastna. - V Gorici danes srečanje notranjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije. - Voditelji Evropske unije sinoči niso dosegli dogovora o razdelitvi vodilnih položajev v najpomembnejših evropskih institucijah. - Četrti dan evropskega nogometnega prvenstva ponudil dve presenečenji.

Primorski dnevnik V Koper priplula velika kontejnerska ladja s pogonom na metanol

To je tretja ladja, s katero danski ladjar Maersk uresničuje strateški načrt za postopno opustitev uporabe kurilnega olja. Sredi maja je priplula v Koper prva ladja za pretovor vozil, ki jo poganja utekočinjen zemeljski plin. Luka in država prihod takih ladij spodbujata z nižjimi pristojbinami. V oddaji tudi o tem: -V Ankaranu naprodaj nekdanje skladišče Geaprodukta. - Z mesta člana uprave RTVS odstopil tudi Trček. - Pod nezaščitenimi obalnimi klifi se ni varno sončiti.

Opoldnevnik Kaj se dogaja v zaposlitvenem centru Bodika iz Sežane?

Zaposleni v Zaposlitvenem centru Bodika, ki kot edini na Krasu zaposluje 5 delavcev s posebnimi potrebami in na zaščitenih delovnih mestih, vodstvu očitajo številne domnevne nepravilnosti - od finančnega izčrpavanja socialnega podjetja do hudih psihičnih pritiskov in nasilja nad ranljivimi skupinami. Vse so prijavili pristojnim službam. Direktorica Bodike pa medtem vse očitke zavrača. V oddaji tudi o tem: - Premier Golob ob začetku seje državnega zbora odgovarja na poslanska vprašanja. - Predstava Tvoja meja je moja meja bo potovala po 27-ih obmejnih krajih Italije, Slovenije, Avstrije in Hrvaške. - Na Goriškem znova poziv za nov kulturni center.

Dopoldan in pol Parvani Violet: Pomembno mi je lastno angažiranje v mojih skladbah

Konec aprila je Parvani Violet izdala svoj prvi EP z naslovom Mag. Na njem je tudi skladba 'Noč v muzeju', ki je postala zadnja letošnja Pomladna pesem in pol.

Dopoldan in pol Gramatik: Doma je vedno najlepše

Piran in Portorož bosta letos poleti ponudila množico najrazličnejših dogodkov, od opernih arij na plaži, do piranskih glasbenih večerov in drugih koncertov. Med najbolj izstopajočimi je zagotovo glasbeni spektakel Denisa Jašareviča - Gramatika, ki se je s svojimi inovacijami v elektro hip hopu, glitchu in dubstepu uveljavil na mednarodnem prizorišču. Portorožan zdaj že vrsto let živi in ustvarja v Združenih državah Amerike. Gostoval je v ljubljanskih Križankah, 30. junija pa bo s koncertom July in Portorose na velikem odru portoroške plaže prvič nastopil pred domačim občinstvom. Kot je dejal na novinarski konferenci v Piranu, je na koncert povabil številne istrske glasbene ustvarjalce. Kot so nato razkrili organizatorji, bo med njimi tudi Baby Lasagna. Gramatik v Portorožu obljublja svetovni šov in podobno zabavo kot jo pripravi za nastope v slovitem amfietatru Red Rocks v Koloradu.

None in nonoti Stanislava Lapanja: Bilo je hudo … tepli so me, bila sem lačna.

Časi se spreminjajo. Danes si težko predstavljamo, da bi 10-letno deklico poslali za pestunjo, da bi otrok trpel lakoto, da bi ga tepli. Težko zgodbo bo danes z nami delila 91-letna Štefka Gravnar, ki je odraščala na Šentviški gori. V Domu upokojencev Podsabotin jo je obiskala Mateja Grebenjak.

Jutranjik Selektor Matjaž Kek med polčasoma v slačičnici povzdignil glas, po tekmi pa je bil nasmejan

V Bruslju bodo upoštevajoč rezultate volitev delili vodilne stolčke. V igri so položaji predsednikov evropske komisije, evropskega parlamenta in evropskega sveta ter imenovanje novega visokega predstavnika Evropske unije za zunanjo in varnostno politiko. Dokončno bodo voditelji imena kandidatov potrjevali konec meseca na rednem zasedanju. V oddaji tudi o tem: - Državni zbor bo v sredo odločal o novem zakonu o Kobilarni Lipica. - V Ajdovščini pospešeno gradijo stanovanja za trg. - Koprska občina s čezmejnim projektom za podnebno odpornost do parka in protipoplavega zadrževalnika na Semedelski Bonifiki.

Glasba po željah Glasba po željah

Radijska oddaja "Glasba po željah« na tradicionalen in uspešen način povezuje Radio Koper s poslušalci ter tako že od samega začetka izpolnjuje poslanstvo medija. Stara je toliko kot radio sam, torej več kot šest desetletij. V zadnjem času smo jo z izvirnim, sproščenim in bolj komunikativnim načinom vodenja približali kar najbolj široki paleti občinstva.

Opoldnevnik Slovenski navijači v Stuttgartu optimistični

Izraelska vojska je zjutraj sporočila, do bo v Gazi izvajala dnevne prekinitve vojaških aktivnosti. Tako bi lahko omogočili dostop humanitarne pomoči. V oddaji še: - Predsednica Nataša Pirc Musar še ta mesec v Ukrajino. - V Kopru zaživel Lutkovni atelje. - Upravljanje parkirišč v krajinskem parku Zgornja Idrijca prevzema idrijska Komunala. - Štorije s konfina bodo pred začetkom evropske prestolnice kulture povezale umetnost in kulinariko.

Opoldnevnik V Švici se začenja mirovna konferenca

Srečanje predstavnikov 90 držav naj bi bilo prvi korak za mirovni proces. Nekatere države, tudi Kitajska, so vabilo pričakovano zavrnile, organizatorjem očitajo pristranskost in neudeležbo Rusije. V oddaji tudi o tem: - Zborovsko petje bo slišati v idiličnih vaških jedrih čezmejnega goriškega prostora. - V vipavski knjižnici na ogled razstava o egiptologu in diplomatu Antonu Lavrinu. - Na nogometnem EURU bo v ospredju dvoboj Hrvatov in Špancev.

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt