Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Aktualno Radia Koper

362 epizod

362 epizod


Radio je zaradi svoje narave prvi, ki lahko objavi novico. Zato bo kot medij vedno aktualen. Aktualno je oddaja, v kateri se novinarji z gosti poglobijo v ozadja dogajanja in novic. Je čas, ko prvo informacijo dopolnimo z dodatnim vedenjem, mnenji, komentarji. Dogajanje v svetu, Sloveniji, Kopru ali v Bovcu, "aktualno" si ne postavlja meja.


22. 02. 2024

Tina Trampuš: Drevesa so moje prijateljice, zatočišče in skupnost

Kakovost življenja in dobro počutje v mestih merimo tudi, ali celo predvsem po tem, koliko imajo zelenic in dreves. Odrasla drevesa ustvarjajo ugodno mikroklimo, boljši zrak in krepijo zdravje. Njihova senca in hlad postajata nepogrešljiva v vse bolj vročih dolgih poletjih. Prav podnebne spremembe so okrepile zavedanje o pomenu dreves na vseh ravneh, od civilne družbe do odločevalcev. Sekanje odraslih mestnih dreves zbuja neodobravanje, tudi ogorčenje. Kdo torej upravlja z drevesi? Za posek katerih dreves je potrebno imeti mnenje Zavoda za varstvo narave? Pa je odraslo drevo kdaj upravičeno posekati? In kaj je svetovni gozdni splet? O vsem tem smo se pogovarjali s Tino Trampuš, krajinsko arhitektko, naravovarstvenico in … prijateljico dreves.


21. 02. 2024

Striže in zbira lase za izdelavo lasulj za otroke z rakom

Ko je govor o otroškem raku, bi vsi najraje videli, da tega na svetu sploh ne bi bilo. Toda tudi otroški rak je naša realnost. V Sloveniji na leto zboli med 70 in 80 otrok in številka se na žalost počasi zvišuje. Povprečna starost otrok, ki zbolijo, je 6 let. Zaradi zdravljenja največkrat izgubijo lase. Brigita Smrekar iz Domžal se je povezala z dobrodelno organizacijo The Little Princess Trust iz Velike Britanije. K njej se obrnejo vsi otroci, ki so zaradi terapije izgubili lase in bi želeli imeti brezplačno, kakovostno lasuljo iz pravih las. Mateja Brežan jo je obiskala v frizerskem salonu v Domžalah, pogovarjala pa se je tudi z Damiro Mutić iz Kopra, ki je pred časom darovala svoje lase.


15. 02. 2024

Ukrajinske sirote morajo iz varne Slovenije nazaj v vojno

Maja 2022 je morala skupina sirot oditi iz Ukrajine. Življenje v sirotišnici, kjer so otroci bivali, je namreč postalo prenevarno. Slovenija jih je sprejela v oskrbo: poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je našel primerno lokacijo, vzpostavil je stik s krajevno skupnostjo in tako so otroci namestitev dobili v nekdanji ljudski šoli v Slavini pri Postojni. Tam imajo dom. Mnogi vpleteni, od uradnih institucij do ljudi dobrega srca, so s skupnimi močmi poskrbeli, da imajo vse, kar potrebujejo, končno tudi normalno življenje. A otroški smeh je presekala informacija, da bodo morali nazaj, v Ukrajino, kjer še vedno divja vojna. Urša Mravlje jih je obiskala, o tej težki situaciji se je pogovarjala s koordinatorico projekta Cvetko Kernel in spoznala otroke, ki so jo navdušili, nasmejali, ji polepšali dan, pritekla pa je tudi kakšna solza.


12. 02. 2024

S staršema Jureta Franka po srebru v Sarajevu

Na današnji dan pred 40 leti je Jure Franko pri 22. letih v Sarajevu prismučal našo prvo zimsko olimpijsko kolajno. Prisluhnimo, kako ga je na oder za zmagovalce pospremil radijski glas Francija Pavšerja starejšega, nato pa bomo slišali še pogovor s staršema, ki ju je po tekmi obiskala naša nekdanja sodelavka, Zdenka Tomulić:


02. 02. 2024

Zakaj je v zraku preveč delcev PM10?

Agencija za okolje danes in v prihodnjih dneh pričakuje preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu Slovenije. Visoke ravni so posledica temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah. Kaj o tem pravijo na ARSO in v Centru za raziskave atmosfere Unvierze v Novi Gorici?


02. 02. 2024

Zaradi dolgih čakalnih dob gremo lahko na zdravljenje tudi v tujino

Na podlagi evropske direktive lahko slovenski pacienti uveljavljajo zdravljenje v tujini, če je presežena najdaljša dopustna čakalna doba. Zavod za zdravstveno zavarovanje pacientu povrne stroške v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji. Na novogoriški Zavod največ vlog pošljejo starši otrok, ki potrebujejo ortodontske storitve, ki jih opravijo na Hrvaškem. Starši za zobne aparate v večini dobijo povrnjene vse stroške. Evropska direktiva, ki omogoča vračilo stroškov za zdravljenje v tujini, je pri nas premalo poznana,nam je povedal Rok Pintar, lastnik agencije Help Med, ki pomaga pacientom pri uveljavljanju stroškov čezmejnega zdravljenja. "Ljudje sploh ne verjamejo, da je to mogoče." Na zavodu za zdravstveno zavarovanje v Novi Gorici za ortodontsko zdravljenje dobijo v povprečju eno vlogo na teden. V teh primerih najprej potrebujemo napotnico za ortodonta v Sloveniji, ki jo izda osebni zobozdravnik. Če je čakalna doba pri nas predolga, grmo lahko v tujino. Te storitve na primer izvaja tudi Center dentalne medicine na Reki Orto Nova. Tam so imeli lani približno 400 slovenskih državljanov, ki so pri njih opravili različne zobozdravstvene storitve.Na zavarovalnici Vzajemna so nam povedali, da so lani 300 pacientom povrnili 79 tisoč evrov zavarovalnin zaradi zobozdravstvenega zdravljenja na Hrvaškem.


31. 01. 2024

Med obiskovalci senčne strani Kanina

Letošnja razmeroma topla zima slovenskim smučarskim centrom zagotovo povzroča kar nekaj težav. Medtem pa Kanin, edino visokogorsko smučišče pri nas, ostaja zaprto, s tem pa tudi povezava s smučiščem Na Žlebeh. Kakšen je letošnji utrip na italijanski strani, kjer so ta konec tedna imeli 180 centimetrov snega, poslušajte v reportaži, ki jo je pripravila Eva Furlan.


31. 01. 2024

Lahko spopadi ohromijo delovanje Luke Koper?

Oborožene sile Združenih držav Amerike in Velike Britanije so v zadnjem času večkrat napadle položaje hutijevcev, ki z napadi ogrožajo mednarodni ladijski promet v Rdečem morju. Strokovnjake za pomorski promet smo spraševali o posledicah teh napadov ter o spremembah in stroških zaradi drugih prevoznih poti. Je ogrožena konkurenčna prednost pristanišč na severu Jadranskega morja, tudi v Kopru?


23. 08. 2023

Prostovoljni bolničarji na terenu

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je izdal odredbo o aktiviranju bolničarjev in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije ter drugih nevladnih organizacij za nudenje prve psihološke in psihosocialne pomoči prebivalstvu na terenu. Pobuda za to je prišla prav iz izkušenj, ki so jih pri ljudeh na poplavljenem območju zaznali prostovoljci, pravi prostovoljni bolničar Matjaž Poniž iz območnega združenja Rdečega križa Koper. Z njim se je pogovarjala Tjaša Škamperle.


01. 08. 2023

Kurilno olje še odteka v morje

Tri mesece po razkritju razsežnosti razlitja kurilnega olja v naravno okolje ob izolskem hotelu Delfin še ni jasno, do kdaj bo olje iztekalo v akvatorij marine, do kdaj bodo snov črpali iz vrtin in kdo bo stroške poravnal. Spomnimo: zaradi napake na ventilu je v tla izteklo 30 tisoč litrov kurilnega olja, česar nekaj časa v hotelu Delfin niso povedali, češ, da za to količino niso vedeli.


19. 07. 2023

Policijska uprava Koper z novim vodstvom in znanimi izzivi

Vodenje Policijske uprave Koper je prevzela Alenka Korošec Peruzin. Vodi policiste, ki delujejo od hrvaške do italijanske meje, tudi na morju, od Postojne do Sečovelj in ki jih je premalo za številne varnostne izzive: prisotnost drog, organiziran kriminal na področju migracij, prometna problematika. O nekaj rešitvah se je z direktorico Policijske uprave Koper pogovarjala Tjaša Škamperle.


22. 02. 2023

Od kod voda v slovensko Istro?

Iz večjega dela Italije poročajo o suši. Kako je pri nas? Na Bovškem, Goriškem in v slovenski Istri beležijo zmerno sušne razmere. Kako se na morebitno pomanjkanje vode v poletnih mesecih pripravljajo v slovenski Istri, je preverila Tjaša Škamperle, ki se je o tem pogovarjala z direktorjem Rižanskega vodovoda Martinom Pregljem.


22. 02. 2023

Oglasi namesto kmetijstva?

Ali oglaševanje ob avtocestah in cestah odvrača pozornost udeležencev v prometu od poteka prometa in s tem vpliva na zmanjšano prometno varnost? Podjetja, ki tržijo oglasni prostor, so prepričana, da ne. Kakšen vpliv ima prenasičenost urbanih območij z reklamnimi panoji? V skupini, ki se je oblikovala na družbenih omrežjih in se poimenovala Očistimo Slovenijo oglasih panojev, so prepričani, da gre za onesnaževanje javnega prostora. Vključujejo se tudi v javno razpravo glede zakonodaje, ki ureja to področje. Tjaša Škamperle se je pogovarjala z njenim predstavnikom.


01. 02. 2023

Kje s(m)o dve leti pred EPK v Novi Gorici?

Pred dvema letoma so Novi Gorici skupaj z Gorico podelili naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Ob železniški postaji, kjer bo med obema Goricama zrasel t. i. EPK distrikt, se še nič ne dogaja. To območje naj bi po EKP-ju postalo novo somestje med Gorico in Novo Gorico ter osrednja zapuščina tega prestižnega evropskega naziva. O tem, kdaj bo slovesno odprtje, kako potekajo načrti v programskem delu, ki naj bi v 365 dneh pritegnili na Goriško milijon obiskovalcev, z Gorazdom Božičem, direktorjem zavoda GO!2025.


25. 01. 2023

Drugi tir - kje smo?

Drugi tir med Divačo in Koprom gradijo dobro leto in pol. Do sedaj so izvajalci zagradili 15 kilometrov predorov, končana je škatlasta konstrukcija v dolini Glinščice, vidni so že stebri novega viadukta Gabrovica, tudi v vinjanski dolini gradijo viadukt. Uspšeno napredovanje projekta v gradbenem smislu gre tudi na račun miru ljudi, ki živijo v bližini gradbišč v štirih občinah: koprski, divaški, hrpeljsko - kozinski in sežanski. Do sedaj je bil dvakrat spremenjen investicijski program za eno večjih naložb v Sloveniji. Dovolj razlogov, da smo v studio povabili generalnega direktorja podjetja 2TDK,ki je investitor, Pavla Hevko. Z njim se pogovarjala Tjaša Škamperle.


18. 01. 2023

V Sredozemlju podnebna kriza grožnja pridelavi bombaža, pšenice, celo oljk

Čeprav smo v zadnjih dneh dočakali zimsko vreme, je bil lanski december že šesti zaporedni nadpovprečno topel december po vrsti. Nadpovprečna je bila tudi višina padavin. Kmetovalci so bili po lanskem sušnem poletju tako zaskrbljeni še zaradi tople zime. Sredozemlje je vroča točka podnebne krize. Hitreje se bo segrevalo od drugih delov sveta, več bo suš. Med najbolj ogroženimi vrstami bo celo oljka. Prilagoditve v kmetijstvu pa so odvisne od posamezne regije, od ostrine podnebnih sprememb, sistemskih rešitev in od sposobnosti držav, da kmete pri prehodu finančno podprejo, v zadnji študiji med drugim ugotavlja skupina znanstvenikov Okoljskega inštituta nizozemske univerze Vrije. Eden od soavtorjev študije je dr. Žiga Malek. K pogovoru ga je povabila Lea Širok.


02. 12. 2022

Lokalne volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana Mestne občine Nova Gorica

V drugem krogu lokalnih volitev se bosta v nedeljo za županski stol v Mestni občini Nova Gorica pomerila Samo Turel, Gibanje Svoboda, in Klemen Miklavič, Goriška.si. V dosedanjih soočanjih smo novinarji kandidata veliko spraševali o tem, koliko gospodarskih con, stanovanj in delovnih mest bo Nova Gorica dobila v prihodnjih letih; bolj malo pa o, na videz, nepomembnih temah. Z njimi se soočajo družine, starejši, mladi in priseljenci. Nataši Uršič sta povedala tudi, kje bosta nadaljevala karieri, če ne bosta izvoljena za župana.


01. 12. 2022

Lokalne volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana Občine Kanal

V občini Kanal ob Soči bo o županu ali županji odločil drugi krog med kandidatoma Tino Gerbec, dozdajšnjo županjo iz vrst Socialnih demokratov, in Miho Steglom, ki ga predlaga njegova Lista z vizijo in skupina volivcev. Že v prvem krogu je bilo med obema tekmecema zelo tesno, z razliko manj od odstotne točke ali vsega 27 glasov v prid dozdajšnji županji. Tako da se obeta in napoveduje napet dvoboj tudi na nedeljski končni odločitvi za župansko mesto. Soočenje med obema kandidatoma je v novogoriškem studiu pripravil Valter Pregelj.


01. 12. 2022

Lokalne volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana Občine Sežana

V Sežani se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila inženir gozdarstva Andrej Sila, ki je v prvem krogu prejel dobrih 34 odstotkov glasov in v drugi krog vstopa s podporo koalicijskih strank, ter kamnoseški mojster Jernej Bortolato, ki je prejel dobrih 21 odstotkov glasov. Z njima se je pogovarjala Vesna Potočar Godnič.


01. 12. 2022

Lokalne volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana Občine Ilirska Bistrica

Tudi Ilirska Bistrica je med občinami, kjer še čakajo, kdo bo naslednja štiri leta sedel na županskem stolčku. V drugem krogu se bodo volivci odločali med dr. Gregorjem Kovačičem, ki so mu v prvem krogu namenili 45 odstotkov glasov, in sedanjim županom Emilom Rojcem, ki je dobil slabih 38 odstotkov njihovijh glasov. O izzivih, ki so pred občino, ter njenih potencialih se je s kandidatoma pogovarjala Mateja Rolih Maglica.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt