Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

None in nonoti

33 epizod

33 epizod


Današnji svet je glasen, spreminja se z veliko hitrostjo, medgeneracijski prepad se včasih zdi nepremostljiv. Umaknjeni od hrupa modernega sveta smo za hip prisluhnili našim nonam in nonotom, ki so nam razkrili, da vendarle tudi oni dobro poznajo svet v katerem živimo. Še več, s svojimi preteklimi izkušnjami znajo nekatere reči še bolje razumeti in razložiti kot marsikateri predstavnik mlajše generacije.


26. 02. 2024

Marica Pavlin: Prve simpatije so se zgodile na plesu… Takrat si še malo "šutast".

Miren se ponaša z bogato čevljarsko tradicijo. Iz čevljarske družine prihaja tudi 91-letna Marica Pavlin. Mateja Grebenjak pravi, da je gospa polna energije in volje do življenja. Obiskala jo je v Domu upokojencev Nova Gorica, kjer sta se spominjali tudi prvih simpatij.


19. 02. 2024

Teodora Prinčič: Iz papirčkov smo oblikovali figurice, pletli punčke, 'štrikali',…

Biljana je briška vas, daleč naokoli prepoznavna po značilnem zvoniku oglejskega tipa ob cerkvi v središču vasi. To je vas, kjer je odraščala 83-letna Teodora Prinčič. Kakšno je bilo otroštvo v briški vasi, kako ustvarjalni so bili otroci pri izdelovanju igrač, je pripovedovala Mateji Grebenjak.


12. 02. 2024

Jožko Martelanc: Obiskovali smo italijansko šolo in morali smo govoriti italijansko

Primorska se je v obdobju med obema svetovnima vojnama znašla v težki družbeno-politični situaciji. O spominih na otroštvo v Šempetru pri Gorici in na italijansko okupacijo se je Mateja Grebenjak v izteku lanskega leta pogovarjala z Jožkom Martelancem, ki se je žal januarja poslovil. Bil je novinar in urednik Primorskih novic, direktor Zavoda za zaposlovanje Nova Gorica in direktor Zdravstvenega doma Nova Gorica.


05. 02. 2024

Metoda Semolič: Mladost je bila lepa, a je šla prehitro mimo

Danes si težko predstavljamo življenje brez telefona, interneta in založenih trgovskih polic. Varovanci domov upokojencev se spominjajo skromnega otroštva. 89-letna Metoda Semolič iz Mirna je odraščala v veliki družini s petimi otroki. Obiskala jo je Mateja Grebenjak.


29. 01. 2024

Tomo Mončić: Ljudje so postali zmešani

Kot otrok vzameš stvari, ki te obkrožajo, za samoumevne, tako okolico kot navade. Danes bomo poslušali zgodbo 88-letnega Toma Mončića, ki se je iz Karlovca preselil v Slovenijo. Danes biva v Domu upokojencev Nova Gorica. Z njim se je pogovarjala Mateja Grebenjak.


22. 01. 2024

Dunja Kogoj: Najbolj me je osrečilo, da sta se mama in tata razumela

Na Radiu Koper je čas za rubriko None in nonoti. Mateja Grebenjak je obiskala Dom upokojencev v mestu vrtnic. Danes bomo poslušali zgodbo 78-letne Dunje Kogoj, ki je odraščala v Goriških Brdih. Prihaja iz vasi Gornje Cerovo.


15. 01. 2024

Anka Belingar: Punce smo se razumele med sabo, fantje so bili lumpi

V današnji rubriki None in nonoti bomo poslušali zgodbo o življenju v prvih novogoriških blokih. 3. junija 1948 so postavili temeljni kamen za prvi nov objekt, štirinadstropni stanovanjski blok, ki stoji nasproti današnjega doma upokojencev. V t.i. 'ruske bloke' se je med prvimi s svojo družino iz Solkana preselila takrat devetletna Anka Belingar. 82-letna gospa še danes živi tam. Z njo se je pogovarjala Mateja Grebenjak.


11. 01. 2024

Terezija Vuga: Starši so rekli, naj pridemo hitro domov.... pa smo pozabili

Krn je majhna vasica pod istoimensko goro v občini Kobarid. To je vas, v kateri je odraščala gospa Terezija Vuga, ki bo letos dopolnila 100 let. Mateja Grebenjak se je z njo pogovarjala v Domu upokojencev Nova Gorica.


21. 12. 2023

Marica Pavlin: Velika noč je lepa, božič je pa duša."

Božič je nedvomno praznik, ki ga povezujemo z različnimi običaji: smrečica je okrašena, darila razdeljena, doma diši po prazničnem pecivu, koncerti, sprehodi med prazničnimi stojnicami ... Mateja Grebenjak se je o praznovanju božiča pogovarjala z 91-letno Marico Pavlin iz Mirna.


18. 12. 2023

Anica Uršič: Za božič smo se zavili v šale in šli k maši

Bliža se božični čas … 25. decembra se Sonce začne znova »pomikati« nazaj proti severu. Starodavne civilizacije so to pojmovale kot vnovično rojstvo boga Sonca, v krščanski religiji to poznajo kot Jezusovo rojstvo. Mateja Grebenjak je obiskala 89-letno Anico Uršič iz Orehovelj. Obujali sta spomine na praznovanje božiča nekoč.


18. 12. 2023

Ana Gerič: Učitelji so bili dobri. Učila se nisem rada.

Učenci in dijaki počasi že odštevajo dneve do božično-novoletnih počitnic, ki se začnejo 25. decembra. Danes pogosto slišimo tožbe o tem, da so otroci v šoli preobremenjeni. V današnji rubriki None in nonoti bomo obujali spomine na pouk v časih, ko smo živeli drugače. V domu upokojencev Nova Gorica je 86-letno Ano Gerič iz Dobrovega obiskala Mateja Grebenjak.


27. 11. 2023

Elvira Žgur: Zelo lepo je bilo, ko smo se zbrali otroci

Zgodbe, ki jih piše življenje so unikatne… Vsak ima svojo. Na Radiu Koper smo veseli, da ste jih pripravljeni deliti z nami… Mateja Grebenjak je obiskala vipavski konec


20. 11. 2023

Miloš Leban: V otroštvu nisem imel družbe, bil sem samotar

Življenje piše takšne in drugačne zgodbe. Ene so navdihujoče, srečne, druge so lahko žalostne. Objave na družbenih omrežjih nas nenehno prepričujejo, da nekateri živijo v popolnosti: potujejo v eksotične kraje, oblečeni so v vrhunske kreacije, jejo v najdražjih restavracijah in podobno. A marsikdaj gre le za zlagano resničnost. V naslednjih minutah boste slišali zgodbo brez filtra. Življenje, kot ga je izkusil 70-letni Miloš Leban, ki je odraščal v Novi Gorici. Obiskala ga je Mateja Grebenjak.


13. 11. 2023

Marija Kolenc: Iz sosednje vasi je prišel fant, ker me je rad videl

82-letna Marija Kolenc je otroštvo preživela v zaselku Novaki. Mateji Grebenjak je pripovedovala tudi o tem, kako so se rojevale prve simpatije in kako je fant punci pokazal da mu je všeč.


06. 11. 2023

Jelka Kobal: Iz kamenčkov smo si ustavrili svoj svet

Danes otroštvo povezujemo z igro, zabavo, brezskrbnostjo. Če imaš srečo… V naslednjih minutah bomo poslušali zgodbo gospe, ki je odraščala na Colu nad Ajdovščino. Kako starejši danes gledajo na mlade je preverila Mateja Grebenjak.


30. 10. 2023

Magdalena Selinović: Že pri 10ih letih sem imela žulje na roki od dela.

Rubrika None in nonoti danes prinaša zgodbo 83-letne Magdalene Selinović. Družina se je iz Varaždina preselila v mesto vrtnic. V domu upokojencev Nova Gorica je gospo Magdaleno obiskala Mateja Grebenjak.


23. 10. 2023

Marija Šuligoj "V hribih smo živeli in po stezah hodili"

Otroška igra včasih ni bila omejena na igrače, kot jih poznamo danes. Za igro so uporabljali materiale, ki jih je ponujala narava. V naslednjih minutah bomo slišali bomo v katero smer se, po mnenju 97 letne Marije, razvija današnja družba. Z njo se je pogovarjala Mateja Grebenjak


16. 10. 2023

Zorka Šulin "Oče nas je vsega naučil skozi igro."

»Vodna igra ponuja otrokom priložnosti za raziskovanje svojih čutov in doživljanje različnih čutnih izkušenj.« pravijo strokovnjaki. Danes bomo poslušali zgodbo 82-letne Zorke Šulin, ki je odraščala v Mirnu, ob reki Vipavi


10. 10. 2023

89-letna Draga Vera Dolenc: "Jaz sem večni otrok."

V današnji rubriki None in nonoti je spomine na otroštvo z nami delila 89-letna Draga Vera Dolenc. Iz prestolnice se je preselila v Baško grapo. Kako je kot otrok doživljala selitev iz velikega mesta v Podbrdo? Tudi o tem se je z njo pogovarjala Mateja Grebenjak


01. 10. 2023

Frančiška Pečenko "Žogo smo si naredili iz trave"

Otrok je v otroštvu izpostavljen različnim oblikam izobraževanja, vzgoje in doživetji. Spomini so taki in drugačni.. Mateja Grebenjak je zgodbe, spomine na otroštvo iskala v Vipavski dolini.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt