Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Opoldnevnik

3588 epizod

3588 epizod


Opoldnevnik ob 12.30 prinaša pregled dopoldanskega dogajanja. S prispevki se oglasijo novinarji in dopisniki s terena, pripravimo tudi pregled vesti, o katerih poročajo agencije.


12. 06. 2024

V istrskih občinah tudi letos skupna akcija zatiranja tigrastega komarja

Preiskava Združenih narodov obtožuje Izrael in Hamas vojnih zločinov. V Atenah so zaradi vročine začasno zaprli Akropolo. Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni pa zaradi vse višjih temperatur svari pred porastom bolezni, ki jih širijo komarji. V istrskih občinah tudi letos poteka preventivna akcija zatiranje tigrastega komarja. V oddaji tudi o tem: - KPK ugotovila kršitev nasprotja interesov župana Občine Komen. - Zaključuje se javna razgrnitev sprememb koprskega prostorskega načrta. - V Podnanosu so se začela dela za Hišo Zdravljica. - Začela se je 30. izvedba kolesarske Dirke po Sloveniji.


11. 06. 2024

Nestanovitno vreme s pogostimi padavinami povzroča težave v vseh kmetijskih panogah

V zadnjih tednih največ težav povzroča krompirjeva plesen, v sadovnjakih grozi navadna gniloba, v oljčnikih se širi pavje oko, v vinogradih pa je potrebno paziti na peronosporo. V oddaji tudi o tem: -Raziskovalni dan Ortopedske bolnišnice Valdoltra o različnih vidikih ortopedske zdravstvene obravnave. -Pri prodajnih taktikah prehranskih dopolnil veliko dezinformacij - tak je tudi primer kraškega podjetja Biostile. -Koprski osnovnošolci uspešni v tekmi robotov.


10. 06. 2024

Povolilni ponedeljek dan za analize. Kako so glasovali Primorci?

Absolutna zmagovalka evropskih volitev je po besedah direktorja podjetja Valicon in analitika javnega mnenja Andraža Zorka SDS, velik uspeh pripisuje tudi zunajparlamentarni stranki Vesna. Ključno vlogo je znova igrala zvestoba volilne baze. V opoldneviku tudi o tem: - Svetovalni center Istre z novimi programi za lajšanje stisk med otroci in mladostniki. - V Vipavski dolini predvidoma jeseni začetek sajenja zelenih protivetrnih pasov. - V košarkarski ligi NBA je Boston na pol poti do zmage.


09. 06. 2024

Volivci izbirajo evropske poslance in se odločajo na posvetovalnih referendumih

Volilni upravičenci na evropskih volitvah med 11 kandidatnimi listami izbirajo devet poslancev iz Slovenije za Evropski parlament. Poleg tega na treh posvetovalnih referendumih odgovarjajo na štiri referendumska vprašanja. V oddaji tudi o tem: - Skupina koprskih sobodajalcev nasprotuje spremembi pogojev za kratkoročno oddajanje stanovanj. - Ob Kornu v Novi Gorici nastaja poskusni projekt zelenega parka. - Na koncertu Za lepoto zemlje/Pesem za mir nastopilo 500 pevcev in trije komorni orkestri.


08. 06. 2024

Doslej 5 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Pred jutrišnjimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je opolnoči nastopil volilni molk. Do zaključka nedeljskega glasovanja je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev, prijave morebitnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba ministrstva za notranje zadeve. V oddaji tudi o tem: - Vzpostaviti moramo nov odnos z oceani, pozivajo Združeni narodi. - Divji šparglji tudi za intenzivno proizvodnjo ali vrtiček. - Mestna galerija Nova Gorica končuje sezono z IRWIN.


07. 06. 2024

Predčasno glasovalo 3,7 odstotka volilnih upravičencev

Za danes so napovedani številni dogodki, na katerih bodo kandidati za Evropski parlament izkoristili še zadnjo priložnost za svojo predstavitev pred volilnim molkom, ki se bo začel opolnoči. Več po ostalih poudarkih oddaje: - Na mednarodni konferenci v Kopru o jezikih sožitja in jezikih konflikta. - Z odprtjem brvi v Peklu sklenjena učna tematska pot ob reki Vipavi. Prosvetno društvo Kras iz Opatjega sela letos praznuje 120 let.


06. 06. 2024

Prostorski načrt koprske občine dopolnjen, nocoj javna obravnava

Nocoj bo v dvorani Sv. Frančiška prva javna obravnava občinskega načrta Mestne občine Koper, ki so ga pred tednom dni razgrnili v avli občine. Gre za drugo razgrnitev temeljnega prostorskega akta občine. V prvi obravnavi so prejeli kar dva tisoč pripomb, upoštevali so jih približno tretjino in nato pripravili nov osnutek, ki je zdaj na ogled. V njem je manj prostora namenjeno širitvi poslovnih con, saj jim v nekaterih okoljih niso bili naklonjeni. Ostali poudarki oddaje: - V Postojni so se na prvem Festivalu podjetništva srečali osnovnošolci in dijaki. - Koprski Center eksperimentov bo kmalu brez prostorov, dejavnost bo začasno opravljal z mobilno enoto. - Veslač Isak Žvegelj potuje na olimpijske igre.


05. 06. 2024

Zgodbi s stečajem Martexa še ni videti konca

Prvi dan predčasnega glasovanja pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je glasovalo 1,2 odstotka upravičencev, medtem ko je bila pred petimi leti udeležba malo manj kot polodstotna. Na tokratnih volitvah bodo lahko prvič volili tudi tisti polnoletni državljani z intelektualnimi in psihosocialnimi oviranostmi, ki jim je bila volilna pravica v preteklosti odvzeta, ker so bili postavljeni pod skrbništvo. V oddaji tudi o tem: - Španski Gonvarri pred popolnim prevzemom lastnice Hidrie. - Sagi s stečajem Martexa in z goro odpadkov na njegovem območju še ni videti konca. - Obnova najstarejšega sakralnega objekta v Kopru ob 1500- letnici mesta - Nova sezona SNG Nova Gorica v ospredje postavlja goriški prostor, tri uprizoritve so del uradnega programa EPK - Na Dirki po Dofineji je na sporedu kronometer.


04. 06. 2024

Satelitski urgentni center v Sežani leta 2026?

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na delovnem srečanju v nekaterih primorskih zdravstvenih zavodih. Sestala se je z vodstvom Zdravstvenega doma Sežana in tamkajšnje bolnišnice, kjer si je ogledala oddelek za fizioterapijo in pljučno rehabilitacijo. Na delovnem srečanju z županom Andrejem Silo je beseda tekla predvsem o vzpostavitvi satelitskega urgentnega centra v Sežani. V oddaji tudi o tem - Učinkovito namakanje kmetijskih površin v dolini Dragonje lahko zagotovi izgradnja zadrževalnika vode. - Program z nižjim izobrazbenim standardom jeseni tudi v osnovnih šolah v Sežani in Dutovljah. - Čeprav se izposoja koles na čezmejnem goriškem območju ne izplača, jo bodo ohranili. - Slovenski nogometaši se bodo pomerili z Armenci, nogometašice pa z Latvijkami.


03. 06. 2024

Sveženj davčnih predlogov gre v javno razpravo

Ključna kritika gospodarstva in sindikatov na prvi sveženj davčnih predlogov je, da ne prinašajo razbremenitve stroškov dela. Slovenija je med najbolj obremenjenimi z davki in prispevki, to znižuje našo konkurenčnost pravi Mitja Gorenšček iz Gospodarske zbornice. V oddaji tudi o tem: - Bo stranka SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine? -Sklad Silva je s predstavniki istrskih občin podpisal deklaracijo o podpori in pomembnosti vključevanja oseb s posebnimi potrebami v lokalno skupnost. -Zavod za varstvo narave nasprotuje zamisli Občine Bovec za ureditev območja ob slapu Boka. -Na Vojskem nad Idrijo so pripravili 6. Šinkovčeve dneve poezije.


02. 06. 2024

Fundacija Poti miru v Posočju vodilni partner v projektu BeWoP

Fundacija Poti miru v Posočju, ki ohranja dediščino prve svetovne vojne, je vodilni partner v novem - več kot milijon evrov vrednem - projektu Beyond Walk of Peace, ki v čezmejni prostor prinaša številne dogodke in bo uresničil številne cilje. Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Rudi Medved je izpostavil, da bi moral Pot miru poznati ves svet. V oddaji še: - Tolminska korita od prejšnjega tedna spet odprta za obiskovalce. - 13 partnerjev zaključilo 3-letni projekt o koristnosti mejic. - Izraelski predsednik napovedal podporo vladi pri najnovejšem dogovoru o premirju v Gazi. - Real Madrid je spet na vrhu nogometne Evrope.


31. 05. 2024

Obilen dež na Južnem Primorskem zalival stanovanja in kleti, sprožilo se je nekaj plazov

Če je bila minula noč najbolj burna na območju koprske občine, je zjutraj ogromna količin dežja padla na območju Pirana. Gasilci ter delavci komunale, cestnega podjetja in civilne zaščite so večino posledic odpravili. V oddaji tudi o tem: - Poletje še poglobilo prepad med ankaranskimi svetniki. - Bolnišnica Sežana ozavešča o zdravem načinu življenja. - Tri nove etape pohodniške poti Julijana Trail v Breginjski kot.


30. 05. 2024

Obcestni preprodajalci sadja se ne pustijo odgnati

Preprodajalci sadja, ki so jim inšpektorji včeraj zaradi ugotovljenih kršitev prepovedali opravljati dejavnost in jim zasegli stojnice, so spet na svojih običajnih mestih. Nekaj po deveti uri so namreč postavili stojnici na Belvederju nad Izolo in prodajajo sadje. V oddaji tudi o tem: -Poslanci bi sklep o priznanju Palestine lahko potrdili prihodnji teden. -Kdaj bo zaživela ideja o logističnem centru na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba? -Krajani in občina si prizadevajo za ureditev varne poti skozi Tomaj


29. 05. 2024

Po sanaciji bazenov tolminska ribogojnica spet odprla trgovino

Tolminska ribogojnica Faronika po skoraj enem letu v svoji trgovinici ponovno ponuja šarenke za konzum. Zaradi virusne bolezni so morali namreč izvesti zahtevno in dolgo sanacijo bazenov in ponovno naseliti ribe. Zdaj so zrasle dovolj, da jih lahko dajo v prodajo. Več oddaji pa še: - Razmere na bližnjem vzhodu ostajajo zaostrene, Slovenska vlada bo jutri po napovedih v parlament poslala postopek za priznanje Palestine. - Občina Koper znova oddaja prostore, kjer je italijanski konzulat. - Skupina španskih študentov v programu Erasmus je na praktičnem izobraževanju na Goriškem.


28. 05. 2024

Zeliščni center v Grgarskih Ravnah je v postopku likvidacije

Zavod GOST na Planoti, ki je upravljal zeliščni center v Grgarskih Ravnah je zaradi finančnih težav v likvidaciji.V zeliščnem vrtu, kjer so nekoč rasle zdravilne rože je le še nekaj primerkov. V oddaji tudi o tem: -Preloženo sojenje podjetju Sartorius BIA Separations. -Do jeseni se bodo krave iz posoških vasi pasle na planinah. -Kozinovo nagrado bo prejel skladatelj Ambrož Čopi.


27. 05. 2024

Vrstijo se obsodbe izraelskega napada na begunsko taborišče v Rafi

Več držav je obsodilo davišnje izraelske zračne napade na Rafo, kljub pozivu Meddržavnega sodišča v Haagu, naj Izrael ustavi ofenzivo. Izrael je medtem španskemu veleposlaništvu na zasedenem Zahodnem Bregu prepovedal zagotavljanje konzularnih storitev Palestincem. Razmere v Gazi, oživitev misije Unije na meji med Gazo in Egiptom ter napoved več držav o priznanju Palestine so v ospredju zasedanja zunanjih ministrov Unije v Bruslju. Komisija za preprečevanje korupcije pa je v poročilu za leto 2023 znova opozorila na prepogosto iskanje obvodov zakonodaje. V oddaji tudi o tem: - V tednu čezmejnega geoparka Kras - Carso več kot 20 brezplačnih, vodenih dogodkov. - Občina Ajdovščina želi občinske storitve približati uporabnikom tudi s pomočjo posebne aplikacije. - Gledališče Koper napoveduje bogato abonmajsko sezono. - Slovenski odbojkarji bizu olimpijske vozovnice.


26. 05. 2024

Tantadruja za življenjsko delo prejel prevajalec Srečko Fišer

V SNG Nova Gorica so sinoči na podelitvi primorske gledališke nagrade tantadruj za življenjsko delo, ki jo je prejel prevajalec Srečko Fišer, razglasili še tri dobitnike posebnih nagrad. Za igralske stvaritve je tantadruja prejela Ana Facchini, za scenografijo Darjan Mihajlović Cerar in predstava Ubesedovanja v režiji Jana Krmelja. V oddaji tudi o tem: - Zgodbo Poti miru v Posočju nadaljujejo z novim projektom. - Letošnji dnevi Goriške knjižnice Franceta Bevka v znamenju tehnike. - V pričakovanju novega zmagoslavja Tadeja Pogačarja.


25. 05. 2024

Radio Koper dopolnil 75 let

Danes začenjamo v naši hiši, saj Regionalni radijski program Radio Koper in narodnostni program Radio Capodistria praznujeta tri četrt stoletja od dne, ko sta, najprej skupaj, začela redno oddajati. Praznovanje se bo preselilo tudi v Divačo, kjer bodo prav danes uradno odprli prenovljeno Kraško cesto. A ta prebivalcem že povzroča sive lase. V oddaji tudi: - Na Krasu so predali namenu prvo protipožarno cesto, narejeno po pravilih, ki jih bodo v prihodnje upoštevali pri graditvi podobnih cest. - Podjetje Ekolat obeležuje 10 let poslovanja. - Izrael kljub odločitvi sodišča nadaljuje z napadi.


23. 05. 2024

Ajdovščina vedno bolj prometno obremenjena

Število delovnih mest se je v občini v zadnjih desetih letih povečalo kar za 62 odstotkov, to pa prinaša tudi težave v prometu. Projektiranje prenove križišča na ajdovski obvoznici je zaključeno, vendar bo za izvedbo treba počakati na državni denar. V oddaji tudi o tem: - Fajonova: ni razloga za odlašanje s priznanjem Palestine. - V Tolminu Dan obrti in podjetništva s predstavitvijo poklicev. - Gimnazijci v Ilirski Bistrici odprli izmenjevalnico elektronskih naprav.


22. 05. 2024

V Kopru podpisali pismo o nameri za ustanovitev medicinske fakultete

Enovit magistrski program študija medicine se bo izvajal v novi stavbi Fakultete za vede o zdravju v Izoli. Vpis prve generacije študentov bo leta 2027, predvidevajo 100 vpisnih mest. Vrednost naložbe je 18 milijonov evrov, denar je že zagotovljen. Pomisleke o tem, da nova fakulteta ne bi dosegala standardov, so pristojni zavrnili. V oddaji tudi o tem: - Zaradi prihoda ladje Borkum v Kopru napovedani prostesti. - Na novogoriški upravni enoti stavkajo vsako sredo, a zagotavljajo vse storitve. - Na Reki so se sinoči začeli prvi Dnevi slovenskega filma.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt