Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Opoldnevnik

3589 epizod

3589 epizod


Opoldnevnik ob 12.30 prinaša pregled dopoldanskega dogajanja. S prispevki se oglasijo novinarji in dopisniki s terena, pripravimo tudi pregled vesti, o katerih poročajo agencije.


26. 02. 2024

V Ajdovščini bodo razvijali meso iz izvornih celic

Premier Robert Golob in predstavniki Socialnih demokratov na sestanku usklajujejo imena kandidatov za pravosodnega ministra. V oddaji tudi o tem: - Z obnovo terasastih vrtov Pirana do večje podnebne odpornosti starega jedra. - Krovni organizaciji Slovencev v Italiji sta za izredne dosežke nagradili Luigo Negro in Franka Žerjala. - Nogometaši Kopra gostujejo pri ljubljanskem Bravu


25. 02. 2024

Košarkarska tekma Slovenija : Izrael v Kopru v znamenju poostrenega nadzora in napovedi mirnih izrazov solidarnosti s Palestinci

Pred slovensko košarkarsko reprezentanco je danes še druga domača tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu. V Koprski Bonifiki se bo drevi, po četrtkovi zmagi z Ukrajino pomerila še z Izraelom. Solidarnostni odbor za svobodno Palestino je ob dvoboju napovedal mirne izraze solidarnosti s prebivalci Palestine. Pred, med in po tekmi bodo policisti izvajali poostren nadzor. Košarkarji so seveda osredotočeni na tekmo, vendar niso imuni na dogajanje v svetu. V oddaji tudi o tem: - Ministrstvo poziva k izvajanju zdravniških pregledov za voznike invalide. - Kako se primorske agrarne skupnosti odzivajo na podnebne spremembe: nekaj dobrih praks in napotkov ponuja knjižica Krhka ravnotežja. - V Mirnu zelena luč občinskega sveta za gospodarsko cono, obetajo se tudi nova parkirišča. - Osrednja proslava Slovencev v Italiji ob kulturnem prazniku izraz jasne želje po vključenosti v skupen slovenski kulturni prostor.


24. 02. 2024

Dež preprečil okoljsko katastrofo v Postojnski jami

Vse kaže, da se je Postojnska jama izognila okoljski katastrofi, ki bi jo lahko povzročilo izlitje gnojevke s kmetije v naselju Studenec pri Postojni. Glavni val onesnaženja je jamo dosegel včeraj popoldne, a je k razredčenju gnojevke na srečo prispevalo deževje. Izboljšala se je vsebnost kisika v vodi, kar je pomembno za ribe in druge živali podzemlja. Šele v prihodnjih dneh pa bo jasno, kakšna je samočistilna sposobnost jamskega sistema. Iz civilne zaščite so sporočili, da vodarna Malni ni ogrožena in je voda pitna. Za nekatera naselja pa do preklica še velja prepoved uporabe vode iz zasebnih vrtin in vodnjakov. V oddaji tudi o tem: - Ob letošnjem razpisu Gospodarske zbornice Slovenije za najboljše inovacije regije si želijo več prijav inovacij malih podjetij. - V Pivki bodo zgradili 50 neprofitnih stanovanj. - Knjiga "Vlaki za koncentracijska taborišča" zgodovinarja Luciana Patata ohranja spomin na usodo 3085 deportirancev Goriške. - Jadralec Žan Luka Zelko na evropskem prvenstvu v Atenah osvojil olimpijsko vozovnico.


23. 02. 2024

Hrvaška je potrdila dogovor z Italijo o izključnem gospodarskem pasu

Kaj to pomeni za Slovenijo? Pravniki menijo, da je to sicer pomembna novica, a ne vpliva na pravice naše države. V oddaji tudi o tem: - Predsednica države pozvala k začasni prekimitvi zdravniške stavke. - Ob onesnaženju na Postojnskem se vrstijo opozorila po ostrejših ukrepih. - "Primorska poje" bo danes odmevala v Brdih. - Slovenci z zmago začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo v košarki.


22. 02. 2024

Padavine bi lahko omilile fekalno onesnaženje v Postojni

Pristojne službe še vedno skrbno spremljajo potovanje fekalnega onesnaženja, ki ga je povzročila nesreča na ekološki kmetiji Žgajnar na Studencu pri Postojni. Napovedane padavine pa so dobrodošle predvsem zaradi ohranjanja živeža v vodi. Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk: "Ne gelde na izredno visk vodostaj v Nanoščici in Pivki fekalni madež potuje počasi." Kraj ekološke nesreče si bo danes popoldne ogledala tudi kmetijska ministrica Mateja Čalušič. Ostalih poudarki oddaje: - Albanski parlament potrdil migracijski dogovor z Italijo. - Usklajevalni predlogi za izolski občinski prostorski načrt so pripravljeni. - Kljub zakonski ureditivi veliko javnih spletnih vsebin nedostopnih ranljivim skupinam. - V Mestni galeriji Nova Gorica razstavljata prejemnika osrednje nagrade 23. mednarodnega festivala Pixxelpoint. - Slovenski košarkarji v Kopru začenjajo kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu.


21. 02. 2024

Samo v slovenščini lahko rečemo: "Midva se ljubiva."

Tako je ob dnevu maternega jezika o lepoti slovenskega jezika povedala profesorica Andreja Šušmelj. Dokler smo bili ogroženi in je bila slovenščina prepovedana, smo Slovenci ravno z jezikom kljubovali tujim oblastem. Danes pa se zdi, kot da ni več potrebna. V oddaji tudi o tem: - Strokovnjaki optimistični glede izlitja gnojnice v Postojnsko jamo. - Turistični vodniki so tudi varuhi pri promociji in spodbujanju zelenega turizma. - V Povžanah vaščani ponosni na svoj studenec, ki ga obnavljajo. - Nocoj na sporedu le ena tekma v nogometnem državnem prvenstvu.


20. 02. 2024

Proti Postojnski jami se pomika velika količina gnojevke

Ribiči, Civilna zaščita in ostale pristojne službe skrbno spremljajo potovanje ogromnih količin gnojevke, ki se je v nedeljo pod večer razlila v potok Korotan in v njem pomorila vse ribe. Upati je, da je Pivka dovolj vodnata, da bi onesnaženje razredčila do te mere, da ne bi škodovalo človeškim ribicam. Kobariški svetniki so kljub nekaterim zadržkom potrdili rebalans proračuna, ki bo težek rekordnih 10 milijonov evrov. Največja naložba je nadaljevanje gradnje centra za zaščito in reševanje, za kar pa še nimajo vseh zagotovljenih sredstev. V oddaji tudi o tem: - V Ankaranu pa so naredili prve korake do stanovanjskega naselja Ankaran Hrib. - V Haagu drugi dan zaslišanj v postopku o delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. - Svojci stanovalcev v domovih za starejše se zaradi stavke ne morejo pravočasno posvetovati z domskim zdravnikom. - Po zdravljenju raka je treba otroke nujno doživljenjsko spremljati. - Slovenska košarkarska reprezentanca se v Kopru pripravlja na kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu.


19. 02. 2024

Izlitje gnojevke povzročilo ekološko katastrofo

Nesreča, ki se je včeraj pod večer zgodila na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar na Studencu pri Postojni, je povzročila pravo ekološko katastrofo. V kanal ob kmetiji, ki se izliva v potok Korotan, so iztekle velike količine gnojevke. V oddaji tudi o tem: - Zunanji mnistri vzpostavili pomorsko operacijo v Rdečem morju. - Države z zahodnih in vzhodnih bojišč prve svetovne vojne še bolj povezane. - V istrskih društvih in ustanovah pripravili različne dejavnosti za šolarje med počitnicami. - Odmevajo izgredi nogometnih navijačev Maribora.


18. 02. 2024

Izolski dijaki spoznali pomen darovanja krvi za reševanje življenj

Ta teden je Lions club Izola dijake izolskih srednjih šol povabil na srečanje, na katerem so govorili o darovanju krvi in krvotvornih matičnih celic. Strokovnjakinji s področja hematologije sta pojasnili pomen zdravljenja s krvnimi pripravki iz darovane krvi, svojo izkušnjo s težko boleznijo in zdravljenjem s presaditvijo pa sta predstavila tudi nekdanja bolnika. V oddaji pa boste slišali še: - Pripravlja se nova petletna resolucija razvoja Parka Škocjanske jame. - Ob 70. letnici delovanja hotela Sabotin pripravil razstavo o večstoletni zgodovini stavbe. - Domen Prevc po petih letih dobil tekmo smučarjev skakalcev.


17. 02. 2024

Bovški svetniki potrdili 53.000 evrov za januarske stroške Sončnega Kanina

Stroške nujnega vzdrževanja smučišča Kanin bo krila lastnica Občina Bovec, so potrdili svetniki. Družba Sončni Kanin ima trenutno še 14 zaposlenih, na računu pa manj kot 10.000 evrov. Dodatno se zapleta še zaradi nadzornega sveta, ki ima le enega od petih članov. V oddaji pa boste slišali še: - V Fiesi nadaljujejo z urejanjem zelenih površin in plaže. - Camusov Tujec sinoči na odru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. - Nogometni prvoligaši igrajo tekme 21. kroga.


16. 02. 2024

Bodoči dijaki in študenti na informativnih dnevih

V oddaji tudi o teh temah: - Satelitski urgentni centri predvideni v Postojni, Sežani, Ilirski Bistrici, Idriji in Tolminu. Kaj bo z Ajdovščino? - V državnem zboru o sosežigu. - V tržaškem gledališču nocoj premiera Camusovega Tujca.


15. 02. 2024

V Cimosu več vprašanj kot odgovorov

Odgovora, ali bo Cimos proizvodnjo selil v Srbijo, tudi po včerajšnjem sestanku med upravo, svetom delavcev in sindikati še ni. Vodstvo informacij o selitvi ne komentira oziroma jih ne more niti zanikati niti potrditi. V oddaji pa boste slišali še: - Višje sodišče presoja pritožbo na oprostilno sodbo Bavčarju in Golubiću. - Na delovišču bodoče prestolnice kulture je tudi enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. - Glasba Astorja Piazzole je navdušila novogoriško občinstvo.


14. 02. 2024

Delavci, ki gradijo drugi tir, ne bodo stavkali

Delavci v turških gradbenih podjetij, ki gradijo drugi tir med Divačo in Koprom, jutri ne bodo stavkali. Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti se je o izpolnjevanju zahtev skoraj 12 ur pogajal s predstavniki delodajalcev, sindikalni zaupniki so ponoči podpisali dogovor. Največji izziv severnoprimorske regije pa je predvsem zagotavljanje pitne vode in čiščenje odpadnih voda, so izpostavili predstavniki 13 občin na včerajšnji seji sveta regije. V oddaji tudi o tem: - Slovenija lani zabeležila 1,6-odstotno gospodarsko rast. - Tudi Obalno-kraška regija se sooča z izzivom kako pridobiti nove rejniške družine. - Preživeli in svojci žrtev napada Hamasa na Izrael Mednarodno kazensko sodišče v Haagu znova pozvali k preiskavi gibanja. - Na evropskih nogometnih igriščih so se začeli izločilni boji lige prvakov.


13. 02. 2024

Po desetletjih sporov so začeli vkopavati kablovod skozi Renče

Po več kot dvajsetih letih zapletov in sporov začeli vkopavati kablovod skozi naselje Renče na Goriškem. V lokalni skupnosti pričakujejo še spremembo državnega prostorskega načrta na vkopanem kablovodu. V oddaji tudi o tem: - Zdravniška zbornica opozarja na škodljive posledice napotovanja zobozdravstvenih pacientov čez mejo. - V Izoli so zvišali tržno najemnino za neprofitna stanovanja. - Za varno sanacijo podora nad cesto v Polog morajo narediti lovilno jamo. - Začenja se izločilni del nogometne Lige prvakov.


12. 02. 2024

Primeri oslovskega kašlja tudi na Primorskem

Na osnovnih šolah so se začeli vpisi v prve razrede. Starši lahko še marca oddajo vlogo za odlog vpisa. V oddaji tudi o tem: - Stavka Fidesa traja že peti teden. - Socialni demokrati iščejo pot iz najhujše krize. - Zadeva Balkanski bojevnik zastarala, obtoženi pred tem priznali krivdo. - Uvod v nogometno pomlad je napovedal hud boj za evropske vozovnice.


11. 02. 2024

Centri za socialno delo še ne izdajajo odločb o statusu oskrbovalca družinskega člana, saj informacijski sistem še ne deluje

Maškare so pregnale sneg, ni jim pa uspelo pregnati dežja. Ta je včeraj in danes okrnil ali preprečil marsikatero pustno prireditev. V Cerknici so odpovedali današnjo tradicionalno karnevalsko ulično povorko, na Ptuju pa skrajšali traso povorke. V Opoldnevniku so tako v ospredju dogodki in teme, ki sicer niso odvisni od vremena, pa kljub temu prihaja do zastojev in težav, vsaj v nekaterih primerih: - Operaterji številke 112 zaradi zastoja v pogajanjih o prenovi plačnega sistema napovedali stavko. - V Parku vojaške zgodovine je na ogled maketa vojaške kapele iz Kosovelja. - Slovenci v Benečiji ohranjajo bogato pustno tradicijo. - Koprske odbojkarice boljše od Ankarančank


10. 02. 2024

Melonijeva žrtve fojb in eksodusa označila za tragedijo vsega naroda

V Italiji obeležujejo Dan spomina na fojbe in množičen odhod Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Ob tej priložnosti se v državi vrstijo številne prireditve, osrednja slovesnost pa poteka v Bazovici. Žrtvam fojb se je pri spomeniku poklonila tudi predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni. V oddaji tudi o tem: - Piranska občina o usodi Kosmačeve hiše v Portorožu: vse možnosti so še odprte. - Projekt EPK 'Nezmožen umreti' črpa navdih iz romana Kapucinska grobnica. - Nogometni prvoligaši začenjajo spomladanski del prvenstva.


09. 02. 2024

Mineva 20 let od sprejetja zakona, s katerim je 10.februar v Italiji postal Dan spomina na žrtve fojb in eksodus

Bolečo preteklost slovensko-italijanskih odnosov obravnava Poročilo slovensko - italijanske mešane komisije, ki pa ga Italija ni nikoli priznala. V oddaji tudi o tem: - Generalni sekretar Združenih narodov znova pozval k prekinitvi ognja v Gazi. - Podor nad cesto v Polog si bo ogledal geolog. - V koprskem gledališču premiera predstave Odprta vrata v maturo 2024. - Slovenski nogometaši bodo v Ligi narodov igrali s starimi znanci


08. 02. 2024

Začelo se je odštevanje do GO!2025

Kultura in umetnost nam omogočata, da se povezujemo z drugimi, in da izražamo svoje ideje in stališča, je v poslanici ob kulturnem prazniku dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko. V oddaji smo se spomnili 40-obletnice zimskih olimpijskih iger v Sarajevu in še: - Tudi Slovenci na Hrvaškem bodo z različnimi dogodki obeležili kulturni praznik. - Premier Golob bo začasno prevzel pravosodni resor. - Netanjahu je zavrnil zahteve Hamasa za premirje v Gazi.


07. 02. 2024

Prihodnji teden bi se lahko ustavila dela na gradbišču drugega tira

Turški delavci, ki gradijo železnico, so namreč za prihodnji teden napovedali stavko. V oddaji tudi o tem: - Na nogah so sodniki, slabe volje so v stranki SD, kjer agera s stavbo na Litijski vsak dan dobiva nova nadaljevanja. - Novi gradbeni zakon odprl vrata legalizacijam črnih gradenj; v piranski občini so od 150 vlog ugodili polovici. - Načrti za nov kulturni dom v Izoli padli v vodo. - Družbo Hit čaka nov izziv: pomladitev kadra


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt