Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Modrival

19 prispevkov6.5.2024

Naših 75 let

6. maja se v radijski kroniki spominjamo potresa v Benečiji. Dela v zamejstvu se bo spominjala Vesna Čehovin.


2.5.2024

Naših 75 let

Radijske kronike v mesecu maju posvečamo arhivskim posnetkom, ki nosijo majsko oznako. Spominjamo se tudi naših nekdanjih sodelavcev. Tokrat se spominjamo oddaje Torklja z Ido Kogej.


1.5.2024

Naših 75 let

Maj je za našo hišo poseben, prazničen mesec. V tem mesecu bomo radijske kronike posvetili spominom na poročanje minulih let, desetletij. Pokukali bomo v arhiv preteklih majskih dni Radia Koper in se srečali z nekdanjimi sodelavci radia Koper. Boste še prepoznali njihov glas? V prvi oddaji je z nami Silva Ferletič.


16.4.2024

Po prvomajskih praznikih začetek dolgo pričakovane obnove ceste do Mašuna

Od severovzhoda se nam približuje izrazita hladna fronta. Za jugozahod države in tudi za osrednjo Slovenijo je izdano oranžno opozorilo zaradi močnega vetra, zaradi snežnih razmer je oranžno opozorilo izdano za južno polovico države. Občina Ilirska Bistrica bo do sredine poletja obnovila še tri odseke ceste proti izletniški točki na Mašunu, ki so za promet nevarni. Dolgo pričakovana obnova ne bo le bo olajšala življenja prebivalcev, ampak gre tudi za pomembno pridobitev s turističnega vidika. V oddaji tudi o tem: - Zaradi kibernetskega napada otežen dostop do spletnih strani nekaterih primorskih občin. - Izrael je mendarodno skupnost poziva k dodatnim sankcijam proti Iranu. - V SNG Nova Gorica drevi zadnja premiera letošnje sezone. - Nogometni prvoligaši gredo v zadnje kroge prvenstva.


16.4.2024

Postojna nujno potrebuje nov Dom starejših občanov

Razmere na Bližnjem vzhodu in pogovori o možnosti priznanja Palestine bodo danes osrednja tema obiska španskega premiera Pedra Sancheza v Sloveniji. Španija, Slovenija, Irska in Malta so namreč ob robu marčevskega vrha Evropske unije izrazile namero priznanja Palestine, ko bodo okoliščine primerne. Dopoldan bodo v Izoli podpisali pismo o nameri gradnje novega doma upokojencev. Minister za solidarno prihodnost in župan bosta s tem odprla vrata za naslednje konkretne in operativne korake. Da nujno potrebujejo nov Dom starejših občanov opozrjajo tudi v Postojni. Direktorica doma Alenka Curk si želi hitrejšega ukrepanja občine za gradnjo novega. V oddaji tudi o tem: - Izrazita hladna fronta, ki nas bo dosegla danes, skrbi tudi kmetovalce. - Koncert spomina in dialoga v Kulturnem domu Nova Gorica. - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić uspešno začel svetovni pokal v Macau.


25.3.2024

Figurice, ki ponazarjajo življenje naših non in nonotov

Danila Tuljak Bandi je ljubiteljska likovna ustvarjalka in pesnica, ki nikakor ne more pozabiti svoje rodne Koštabone. Spomin izrisuje na reliefnih slikah in v oblikovanju različnih figur iz kmečkega življenja in običajev v Istri. Nostalgijo po domačem ognjišču opeva v narečni poeziji. Ljubezen jo je ponesla v Dolino pri Trstu, kjer si je ustvarila družino. Dobro se znajde tudi med Dolinčani, kjer je kulturno aktivna.


19.3.2024

ZN: omejevanje dostave pomoči v Gazo bi lahko bil vojni zločin

Izraelska vojska se je umaknila iz bolnišnice Al Šifa v mestu Gaza na severu enklave, toda napadi ne pojenjajo. Združeni narodi medtem opozarjajo, da bi izraelsko omejevanje dostave humanitarne pomoči v Gazo lahko bilo vojni zločin. Tujca, ki so ju prejšnji teden prestregli med tihotapljenjem večje količine kokaina z ladje, ki je v koprsko pristanišče priplula iz Južen Amerike, sta v priporu. Planiški teden pa prinaša slovo najboljšega slovenskega skakalca doslej, 31- letnega Petra Prevca, njegova mlajša sestra Nika pa bo slavila skupno zmago v sezoni. V oddaji tudi o tem: - Začelo se je urejanje nove ekonomsko-poslovne cone v občini Postojna. - Preverili smo, kako se je začela plovbna sezona na Soči. - Na Krasu napovedujejo postren nadzor na novo urejeni kolesarski poti med Sežano in Komnom.


19.3.2024

Ob obletnici rojstva Srečka Kosovela Sežana dobila svoj kulturni praznik

Včeraj je minilo 120 let od rojstva Srečka Kosovela. V sežanski občini so se zato odločili, da bodo v njegov spomin od letošnjega leta naprej na ta dan obeleževali kulturni praznik občine. Njegova zapuščina je izjemna, je včeraj v Sežani izpostavila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Osrednji dogodek je bila sinočnja premierna uprizoritev predstave z naslovom Vlak št. 1 2 3 v bodočnost v Kosovelovem domu Sežana v koprodukciji Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. V oddaji tudi o tem: - Slovenska Istra bi zadrževalnik vode kot glavni vir vodooskrbe lahko dobila v desetih letih. - Zunanji ministri Unije za uvedbo sankcij proti nasilnim izraelskim naseljencem. - Tadej Pogačar etapno zmago kolesarske Dirke po Kataloniji zgrešil za pol kolesa.


17.3.2024

Uspešna deaktivacija treh bomb v Novi Gorici

Ekipa 16-ih pirotehnikov v Novi Gorici na območju železniške postaje izvaja deaktivacijo treh letalskih bomb. Začeli so s 100-kilogramsko bombo, ki so jo v jami ob najdbišču razstrelili pred dobrimi 10 minutami. Sledila bo deaktivacija ameriške in britanske bombe, ki ju bodo skušali onesposobiti z odvijanjem vžigalnikov. V oddaji tudi o tem: - Iz Cipra danes druga ladja s pomočjo za Gazo; izraelski protestniki natanjahuj pozivajo k odstopu. - Na Premu bodo znova vlagali v ohranjanje dediščine. - Kaj mladi pričakujejo od Evropske prestolnice kulture? - Nika Prevc je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v smučarskih skokih.


7.3.2024

Danes dokončna odločitev o predlogu novele zakona o varstvu okolja

Poslanci bodo danes dokončno glasovali o predlogu novele zakona o varstvu okolja, ki prinaša strožje zahteve glede izpustov iz naprav za sosežig, ki jo uporabljajo tudi v cementarni Salonit Anhovo. Na koledarju je tudi prva obravnava predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je v Državni zbor vložilo društvo Srebrna nit s podporo volivcev. V oddaji tudi o tem: - Države članice Evropske unije potrdile odstop unije od mednarodne pogodbe o energetski listini. - V Kobarid se vračajo dnevi beneške kulture. - Predstava novogoriškega SNG-ja prvič v gimnazijski učilnici. - Nogometaši Kopra se bodo v pokalnem tekmovanju pomerili z Olimpijo.


29.2.2024

Rešitev za končanje zdravniške stavke bodo iskali v okviru mediacije

Predstavniki sindikata Fides se pogajanj za zdravstveni steber niso udeležili. Tako kot predstavniki ministrstva za zdravje pa soglašajo, da bi lahko rešitev za končanje zdravniške stavke iskali v okviru mediacije. Stavka sicer že povzroča izpad prihodka zaradi manj opravljenih storitev, opozarja direktor Splošne bolnišnice Izola Radivoj Nardin. V Posočju pa je vse ostrejše zaradi nesoglasij glede plovbe po Soči. Še lani je v Bovcu, Kobaridu in Tolminu veljal skupen odlok o plovbi, letos bo imela vsaka občina svojega - in tudi različne cene. V oddaji tudi o tem: - Bavčar in Golubič pravnomočno oproščena v zadevi Istrabenz. - Na čezmejnem zaposlitveno-kariernem sejmu v Kopru rekordno število udeležencev.


22.2.2024

Ministrstvo z vodstvi zavodov o delu po začetku veljave preklicev soglasij za nadurno delo

V manj kot tednu dni sta javnost pretresli dve hudi napaki pri zdravljenju bolnikov. Analiza bo pripomogla, da bo tako hudih napak v medicini v bodoče čim manj, pravi predsednik komisije za medicinsko etiko, Božidar Voljč, a ob tem izpostavlja, da posledice doživljenjsko nosijo pacienti. Že 6. teden teče zdravniška stavka. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel se pogajanj ne udeležuje, se bo pa danes vnovič srečala z direktorji zdravstvenih zavodov. V oddaji tudi o tem: - Občina Ajdovščina v evropskem projektu za izboljšanje protipožarne ogroženosti naravnega okolja. - Z mestnimi drevesi moramo začeti strateško upravljati. - Kmetijske organizacije bodo s protestom v nekaterih mestih danes opozorile na nevzdržen položaj. - V Trstu od danes na ogled več kot 50 del priznanega nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha.


20.2.2024

Proti Postojnski jami se pomika velika količina gnojevke

Ribiči, Civilna zaščita in ostale pristojne službe skrbno spremljajo potovanje ogromnih količin gnojevke, ki se je v nedeljo pod večer razlila v potok Korotan in v njem pomorila vse ribe. Upati je, da je Pivka dovolj vodnata, da bi onesnaženje razredčila do te mere, da ne bi škodovalo človeškim ribicam. Kobariški svetniki so kljub nekaterim zadržkom potrdili rebalans proračuna, ki bo težek rekordnih 10 milijonov evrov. Največja naložba je nadaljevanje gradnje centra za zaščito in reševanje, za kar pa še nimajo vseh zagotovljenih sredstev. V oddaji tudi o tem: - V Ankaranu pa so naredili prve korake do stanovanjskega naselja Ankaran Hrib. - V Haagu drugi dan zaslišanj v postopku o delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. - Svojci stanovalcev v domovih za starejše se zaradi stavke ne morejo pravočasno posvetovati z domskim zdravnikom. - Po zdravljenju raka je treba otroke nujno doživljenjsko spremljati. - Slovenska košarkarska reprezentanca se v Kopru pripravlja na kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu.


14.2.2024

Delavci, ki gradijo drugi tir, ne bodo stavkali

Delavci v turških gradbenih podjetij, ki gradijo drugi tir med Divačo in Koprom, jutri ne bodo stavkali. Sindikat delavcev gradbenih dejavnosti se je o izpolnjevanju zahtev skoraj 12 ur pogajal s predstavniki delodajalcev, sindikalni zaupniki so ponoči podpisali dogovor. Največji izziv severnoprimorske regije pa je predvsem zagotavljanje pitne vode in čiščenje odpadnih voda, so izpostavili predstavniki 13 občin na včerajšnji seji sveta regije. V oddaji tudi o tem: - Slovenija lani zabeležila 1,6-odstotno gospodarsko rast. - Tudi Obalno-kraška regija se sooča z izzivom kako pridobiti nove rejniške družine. - Preživeli in svojci žrtev napada Hamasa na Izrael Mednarodno kazensko sodišče v Haagu znova pozvali k preiskavi gibanja. - Na evropskih nogometnih igriščih so se začeli izločilni boji lige prvakov.


10.2.2024

Melonijeva žrtve fojb in eksodusa označila za tragedijo vsega naroda

V Italiji obeležujejo Dan spomina na fojbe in množičen odhod Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. Ob tej priložnosti se v državi vrstijo številne prireditve, osrednja slovesnost pa poteka v Bazovici. Žrtvam fojb se je pri spomeniku poklonila tudi predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni. V oddaji tudi o tem: - Piranska občina o usodi Kosmačeve hiše v Portorožu: vse možnosti so še odprte. - Projekt EPK 'Nezmožen umreti' črpa navdih iz romana Kapucinska grobnica. - Nogometni prvoligaši začenjajo spomladanski del prvenstva.


6.9.2023

Koprski prvi posredovalci zmagali na državnem srečanju na Jezerskem

Na srečanju prvih posredovalcev na Jezerskem ta konec tedna se je v preverjanju znanja najbolje odrezala ekipa prvih posredovalcev iz Kopra. 20 ekip iz cele Slovenije se je pomerilo v desetih različnih scenarijih, komisija pa je preverjala njihovo znanje. Prvi posredovalci praviloma nimajo zdravstvene izobrazbe, a se odzovejo na poziv dispečerske službe, ko gre za pomoč pri ohranitvi življenja. Mateja Brežan se je srečala s prostovoljcem, prvim posredovalcem in bolničarjem Alešem Ovnom in Matjažem Ponižem iz Območmega združenja Rdečega križa Koper.


3.8.2023

Psi in vročina

Psi težko prenašajo vročino, tudi oni lahko doživijo vročinski udar. Kako poskrbimo za tačke, kako za primerno ohladitev, kako je s kopanjem v morju ali rekah, kaj vse potrebujemo ob potovanju v tujino? Na ta in še številna druga vprašanja je odgovorila Doroteja Soršak, predsednica kinološkega društva Aktivne tačke in pa inštruktorica za šolanje reševalnih psov. K poslušanju vabi Mateja Brežan.


18.7.2023

Karavana kafana gre naprej!

Z odra bara Circolo v središču Kopra je pred dnevi odzvanjala glasba. Številni glasbeniki in kantavtorji s primorske in čezmejnega prostora so se odzvali povabilu na dogodek Karavana kafana. Zasnovala sta ga Gaber Radojevič in Mark Godina z željo obuditi živo glasbo v lokalih. Dogodek ne želi ostati enkraten, ponovili ga bodo nocoj v Luciji. Avtorji, ki šele stopajo na glasbeno pot, se bodo lahko z organizatorji koncertov povezali tudi preko spletni strani, ki bo nastala po teh prvih koncertih. Nekaj jih je na prvi Karavani kafani pred mikrofon povabila Tjaša Škamperle.


9.3.2023

Selma Skenderović: Moja knjiga ni priročnik za razbijanje stereotipov o tujcih

Gostja oddaje Odprto za srečanja je bila Selma Skenderović, večkrat nagrajena pisateljica in pesnica. Koprčanka, hči Bošnjakov iz Črne gore, rojena na Kosovu. Študentka slovenistike in primerjalne književnosti v Ljubljani, ki se je v Slovenijo preselila še kot otrok. Kot najmlajša avtorica je Selma pri 19 letih zmagala na Festivalu mlade literature Urška 2020 in s svojim angažiranim pisanjem premagala skoraj 100 mladih literatov iz vse Slovenije in zamejstva. Leta 2021 je nato pri Javnemu skladu za kulturne dejavnosti izšla njena zbirka kratkih zgodb Zakaj molčiš, Hava?, v kateri se avtorica ukvarja z vprašanji o družbi in veri, domu in tujstvu, identiteti, spregledanosti in pripadnosti. Knjiga je prevedena v črnogorski in angleški jezik, pred kratkim je izšel še bosanski prevod. Izšla je tudi antologija sodobne slovenske kratke pripovedi mladih avtorjev in avtoric, v kateri se je Selma Skenderović spoprijela z vlogo urednice.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt