Foto:

18. marca leta 1904 se je v Sežani rodil slovenski pesnik Srečko Kosovel. Med njegove najbolj znane pesmi spadajo Balada, Bori, Slutnja in Ekstaza smrti. V celoti so njegova dela izdali šele po drugi svetovni vojni. Konec februarja 1926 se je po nastopu v Zagorju, ko je ponoči na postaji čakal vlak, prehladil in zbolel, a se, vsaj tako je bilo videti, pozdravil. Pozneje se je bolezen ponovila in pojavili so se zapleti. Umrl je 27. maja 1926, star komaj 22 let.

Foto: Andrej Winkler rojen pri Nemcih v Trnovskem gozdu posestniku in trgovcu Jerneju in Katarini Winkler rojeni Voug, je ljudsko šolo in gimnazijo obiskoval v Gorici, kjer je 1844 tudi maturiral, ter nato študiral pravo na Dunaju in tam 1849 tudi diplomiral. Foto: Wiki Commons

Danes se spominjamo prvega in zadnjega Slovenca, ki je bil izvoljen za deželnega predsednika Kranjske. Na današnji dan leta 1880 je bil na to dolžnost izvoljen Andrej Winkler, ki se je rodil v vasi Nemci v Trnovskem gozdu. Jože Šušmelj, avtor knjige, je o pomembnem Primorcu povedal.

18. marca leta 1934 se je rodil smučarski skakalec Jože Šlibar. Leta 1961 je v Oberstdorfu poletel 141 metrov, kar je bil takrat svetovni rekord.

Leta 1936 je 18-letni Avstrijec Sepp Bradl postal prvi človek, ki je poletel prek 100 metrov. V Planici je pristal pri 101,5 metra.

Na današnji dan leta 1940 se je Benito Mussolini pridružil Hitlerju. Sestala sta se na prelazu Brenner v Alpah in ustanovila zvezo.

Leta 1945 je 1.250 ameriških bombnikov napadlo Berlin.

18. marca leta 1956 se je rodil najboljši alpski smučar vseh časov, Ingemar Stenmark.

Na današnji dan leta 1959 so Havaji, otočje v Tihem oceanu, kot 50. zvezna država postali sestavni del Združenih držav Amerike. Uradno se je to zgodilo 21. avgusta istega leta.

Leta 1962 sta Francija in Alžirija podpisali sporazum, s katerim se je končala vojna v Alžiriji.

Leta 1980 je umrl nemško-ameriški psiholog in filozof Erich Fromm.

Leta 1989 so v Keopsovi piramidi v Egiptu našli 4.400 let staro mumijo.

Bitka za Galipoli je neuspela pomorska in kopenska vojaška operacija antantnih sil, da bi se prebili skozi Dardanele in odprli pomorsko pot do Rusije. Pomorska akcija se je začela 18. marca 1915, ker prvi napad bojnih ladij ni bil uspešen, se 25. aprla začne kopesnki del operacije.

V Zagrebu je na današnji dan leta 1930 umrl istrski narodni buditelj Matko Laginja. V Zagrebu in Gradcu je študiral pravo, v Trstu je opravil višji trgovski tečaj. V Kastavu je ustanovil Bratovščino Istranov in bil izvoljen v istrski deželni zbor. Zaslužen je za ustanovitev Gospodarske zveze za Istro in Ciril Metodove družbe, pri čemer je tesno sodeloval s Slovenci, o čemer je zgodovinar Egon Pelikan povedal.

18. marca leta 1945 je bila nedelja, ko je Partizanski dnevnik v uvodniku z naslovom Poslednji četniški zločin opisal » ... njihov poskus, da bi se zahodnim zaveznikom predstavili kot ljudje, ki imajo oporo v ljudstvu in ker ne morejo uničiti primorske oborožene sile, so začeli s pomočjo volitev postavljati vaške zbore in hočejo s tem prikazati svetu, da so oni gospodarji tega ozemlja. Toda Primorci jih poznajo in pokazali so jim hrbet.

18. marca leta 1959 se je rodila igralka in pevka Irene Cara. V glasbeno zgodovino 80. let se je vpisala s filmsko skladbo Flashdance ... What a Feeling.

Baletna plesalka in pedagoginja Vuka Kumar Hiti, hčerka glasbenega pedagoga, pevovodje in zborovodje Srečka Kumarja iz Kojskega v Goriških Brdih, se je, v enem izmed naših radijskih večernih pogovorov, spominjala časov, ko je njen oče na svojem domu prirejal umetniške večere in koncerte. Med povabljenimi kulturniki so bili pogostokrat tudi Kosovelovi.

V Rimu se je na današnji dan leta 1945 rodil pevec Roberto Satti, bolj znan kot Bobby Solo. Njegovo kariero je odločil ogled filma Prestopnik rock and rolla z Elvisom Presleyjem. Že s prvo malo ploščo je postal Bobby Solo, leto kasneje pa je že zmagal na sanremskem festivalu s Frankiem Laineom in z uspešnico Una lacrima sul viso. Ploščo je prodal v kar 6 milijonski nakladi.