V Kopru se je na današnji dan leta 1954 rodil likovnik in glasbenik Luciano Kleva. Risarsko žilico je pokazal že v osnovni in srednji šoli, po maturi pa se je vpisal na znano milansko akademijo Brera. Vzporedno je že kot študent sodeloval v folk skupini Istranova in glasbi ostal zvest do smrti. Nastopal je v različnih skupinah, zadnjo, Vrujo, pa je v oddaji Gregorja Karpova Pokonci izpod korenin leta 2000 tako predstavil:

Istranova je bila istrska glasbena zasedba, ki je delovala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Njen član je bil tudi Luciano Kleva. Foto: muzikobala/Luciano Kleva
Foto: Sulejman drugi Veličastni, Vir: Wikipedia

Na današnji dan leta 1520 je po smrti sultana Selima I. prestol v Istanbulu zasedel Sulejman drugi Veličastni. V času njegovega vladanja je osmanska država doživela največji ozemeljski obseg in vrh kulturnega razcveta.


V Meiningenu je na današnji dan leta 1905 umrl pesnik in planinec Rudolf Baumbach, tesno povezan tudi z našim Snežnikom. O njem je tako pripovedoval Vojko Čeligoj:


"Goriške begunce iz Lipnice na Štajerskem so poslali v Radbor na Češkem. So iz krajev Kanal, Morsko, Bodrež. Med njimi so tudi že stari ljudje, po 76, 77 let, ki pač niso nikdar mislili, da bodo morali na večer svojega življenja s svojih domov", je na današnji dan leta 1915 poročala tržaška Edinost.


Primorski dnevnik je na današnji dan leta 1945 objavil poziv Prebivalstvu Trsta in Julijske krajine, v katerem, je "Izvršni odbor Slovansko-italijanske antifašistične unije Julijske krajine pozval vse delavstvo, da vztraja v svoji pravični borbi, ki je obenem borba vseh nas. Zagotavljamo mu vso svojo podporo, ki mora biti podpora vsega prebivalstva Trsta in Julijske krajine."


V Pucićih pri Žminju se je na današnji dan leta 1950 rodil ekonomist in publicist Josip Orbanič. V Kanfanaru je dobil štipendijo za šolanje na elektrotehniški srednji šoli v Pulju, kasneje je postal inženir elektrovleke. Po diplomi na Visoki komercialni šoli v Mariboru in doktoratu je postal docent za poslovno logistiko in management kakovosti. Objavil je knjige Istrske železnice, Osamosvojitev slovenskih železnic in Prometna zgodovina Istre. V oddaji Portret je tako razmišljal o nujnosti drugega tira proge Koper:

V Padovi se je na današnji dan leta 1760 rodil organist in skladatelj Gaetano Valeri.

Na današnji dan leta 1961 se je rodil rokometni trener Toni Tiselj. Leta 2001 in 2003 je z rokometašicami Krima osvojil naslov najboljše ekipe na stari celini. Leta 2004 je popeljal slovensko moško reprezentanco do srebra na evropskem prvenstvu.

Na današnji dan se je rodil naš nekdanji sodelavec Franko Hmeljak. Radijsko poslušalstvo si ga je najbolj zapomnilo kot urednika oddaje Primorska kronika, v kateri je oživljal spomin na pomembne primorske ljudi in dogodke.

Na današnji dan leta 1971 se je rodil veslač Jani Klemenčič. Največji uspeh je dosegel na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, ko je bil član bronastega četverca brez krmarja. Z njim so veslali Milan Janša, Sadik Mujkič in Sašo Mirjanič. Leta 2009 je Klemenčič končal kariero.

Na današnji dan leta 1969 so v Piranu odprli veliko razstavo risb, grafik in slik Božidarja Jakca ob umetnikovem 70. življenjskem jubileju. V oddaji Kulturna panorama je Božidar Jakac Vesni Čehovin takole pojasnil svoje dojemanje Istre:

Na današnji dan leta 1934 se je rodil nepoboljšljivi kanadski romantik Leonard Cohen. V svoji šest desetletij dolgi karieri je Cohen nanizal vrsto uspešnic. Čeprav je prejemnik številnih glasbenih nagrad igral več inštrumentov, je bil njegov glavni inštrument nizek hipnotičen glas, ki je bil poleg melanholije, ki veje iz njegove glasbe, njegov zaščitni znak. Med njegovimi pesmimi najdemo tudi Bird On the Wire, Hallelujah in So Long Marianne, ki jih je napisal svoji ljubimki in muzi Marianne. Spoznala sta se v Grčiji v 60. letih, bila pa je navdih tudi za pesem Hey, That's No Way To Say Goodbye. V Sloveniji se je ustavil oktobra leta 2010 v takrat na novo odprti dvorani v Stožicah, kjer je na razprodanem prizorišču uprizoril enega najdaljših koncertov v svoji karieri - trajal je kar štiri ure. Naslednjič je na istem prizorišču koncertiral spet leta 2013. Umrl je 7. novembra 2016, v 82. letu starosti.