Foto: Giuseppe Tartini se je rodil v Piranu 8. aprila 1692. Foto: Wiki Commons

Na današnji dan leta 1770 je v Padovi umrl znameniti violinist in komponist Giuseppe Tartini. Prvo glasbeno izobrazbo je dobil v rojstnem Piranu in Kopru. Očetovi želji, da bi postal duhovnik, se ni uklonil. Zbežal je v Padovo, kjer je študiral pravo in glasbo. Ustvaril je 131 koncertov in 174 sonat. Del zapuščine hranijo v rodnem Piranu, kjer so leta 1988 odprli prenovljeno Tartinijevo hišo. Za našo radijsko postajo je dogodek zabeležila Neva Zajc. Primož Novšak je leta 2005 zbral mladi orkester Solisti Piranesi in koncert posvetil Tartiniju, v pogovoru z Leo Hedžet je o predstavitvenem koncertu povedal. Solistka Oksana Pečeny pa je o Vražjem trilčku povedala.

Že več kot 400 let sprošča domišljijo znameniti roman Veleumni plemič don Kihot iz Manče, s katerim se je španski pesnik, dramatik in pisatelj Miguel de Cervantes Saavedra norčeval iz čaščenja viteštva in njegovih idealov. Prvi del romana je izšel leta 1605, drugi pa 1615.

Nemške enote so na zahodni fronti na današnji dan leta 1915 prvič uporabile takoimenovane metalce ognja z vnetljivo tekočino. Edinost pa je vojna poročila tako strnila: "Zadovoljivi uspehi v Galiciji in Karpatih."

"Pritisk proti Sarajevu se veča; Prodiranje proti Danzigu; Poulični boji v Bresalu; General Eisenhower je zadovoljen z ofenzivo na zahodu; Tisoč 150 ameriških težkih bombnikov je bombardiralo München, bombniki iz Italije pa so petnajsti dan zaporedoma tolkli prometne zveze v Avstriji", tako je Partizanski dnevnik na današnji dan leta 1945 povzel radijska in druga poročila z bojišč.

Foto: V spomin na Giuseppa Tartinija stoji na osrednjem trgu v Piranu njegov kip. Foto: Wiki Commons