V Rimu živeči skitski menih Dionizij je po priporočilu nikejskega koncila iz leta 325 na novo izračunal datum Kristusovega rojstva in določil čas za praznovanje velike noči - prvo nedeljo po prvem spomladanskem ščipu.

Edinost je na današnji dan leta 1915 poročala o bombardiranju Dardanel: "Včeraj ob 10-ih dopoldne je 10 velikih sovražnih oklopnic bombardiralo ob vhodu Dardanel nahajajoče utrdbe. Potom opazovanj se je dognalo, da so naše krogle, ki so bile izstreljene iz anatolskega obrežja, poškodovale eno sovražno oklopnico tipa Agamemnon in še dve drugi oklopnici".

Igralka Mira Sardoč se je rodila na današnji dan leta 1930 v Šentilju pri Mariboru, kjer je kot štiriletna deklica prvič nastopila na odru. Nemci so družino izgnali v Srbijo. Po vojni je v Ljubljani študirala na Akademiji za igralsko umetnost in nastopala v mariborskem gledališču. Od leta 1957 pa vse do upokojitve leta 1985 je delala v tržaškem Slovenskem stalnem gledališču, ko je povedala.

Na današnji dan leta 1945 je 20. ameriška armada zasedla Wiesbaden, Partizanski dnevnik pa je bralke in bralce še pozival: "Obdelajmo vsako ped naše zemlje: Zavedati se moramo, da si bomo z medsebojno pomočjo nadoknadili vse nedostatke, zato pristopimo k skupni obdelavi in setvi, nudimo drug drugemu kmetijske stroje in orodje.«

Diváča je najpomembnejše prometno središče na Krasu. Najstarejši znani zapis je Diwatsch iz leta 1499. Etimološko izvor imena ni jasen, morda je bila prvotno Divat´a ves, kar bi bilo iz svojilnega pridevnika Divati ali divata. Iz sorodnih ljubkovalnic - hipokoristikov so lahko krajevna imena Dívči, češko Divice, staročeško Divici, srbsko Divci. Miklošič je ta imena povezoval in izvajal iz osebnega imena Divislav, pri čemer je divi- ohranjen v pomenu dmeon, to je bog stare vere.

V Rimu je na današnji dan leta 1985 umrl kipar Oreste Dequel. V Ljubljani je študiral kiparstvo pri profesorju Frančiški Smerduju. Prisluhnimo spominom na povojni Koper prijatelja Jožeta Pohlena.