V Postojni se je na današnji dan leta 1928 rodil bančnik in podjetnik Anton Nino Spinelli. Po osvoboditvi se je zaposlil v piranski enoti Istrske banke, leta 1963 v portoroški igralnici v ustanavljanju, nato je bil predsednik Upravnega odbora Zavoda za pospeševanje turizma. Leto kasneje je postal direktor Igralnice Casinò Portorož. Uspešno jo je vodil 28 let, vse do upokojitve leta 1992. Menil je, da je igralnica le dodatna ponudba turističnega kraja, zato naj se zaslužek vrne v kraj in dobro občanov. Tako je dobiček igralnice vizionarsko vlagal v posodobitev infrastrukture Portoroža. Nastali so marina, letališče in portoroški Avditorij. Leta 1987 je ob odprtju portoroške marine v pogovoru z Zoranom Debenjakom povedal: Leta 2008 je Anton Nino Spinelli postal prvi častni občan občine Piran.

Nemškega jezikoslovca in folklorista Jacoba Grimma poznamo predvsem kot sooavtorja znamenitih pravljic, ki sta jih izdala z bratom Wilhelmom. Manj znan je Grimmov zakon o glasovnih spremembah v nemški slovnici, ki je nastal na podlagi analize glasovnih razlik sorodnih indoevropskih jezikov. Jakob Grimm se je rodil na današnji dan leta 1785.

Alexander Bach, ki se je rodil na današnji dan leta 1813 v Loosdorfu, je glavni predstavnik avstrijskega absolutizma in centralizma. Ta sistem vladavine je v Avstriji veljal od leta 1849 do 1859, ko je bil Bach avstrijski notranji minister cesarja Franca Jožefa I.. Onemogočal je skoraj vsakršno politično delovanje. Na Slovenskem so se izmed vseh časopisov obdržale le Novice.

Na današnji dan leta 1863 je Ljubljanska čitalnica pripravila prvo dramsko predstavo Domači prepir. Slovenci tedaj v Ljubljani še niso imeli svoje hiše, zato je bila predstava v sobi hiše trgovca Souvana. Kmalu zatem so s pomočjo Južnih Sokolov uredili veliko dvorano v starem deželnem stanovskem gledališču.

V Beogradu se je na današnji dan leta 1890 rodil slikar, novinar in komunist Moša Pijade. Slikarstvo je študiral v rodnem Beogradu, Münchnu in Parizu. Ob izbruhu druge svetovne vojne je delal v vrhovnem štabu partizanov. V arhivu hranimo Pijadejevo oceno obiska v Londonu leta 1957.

Že takoj po izbruhu prve svetovne vojne je Rusija na meji s turškim cesarstvom razporedila enote kavkaške armade, ki je štela sto tisoč vojakov, vendar so zaradi porazov na vzhodni fronti morali tja preseliti skoraj polovico moštva. Na današnji dan leta 1915 je 40 tisoč ruskih vojakov in 20 tisoč armenskih prostovoljcev napadlo turške položaje.

Partizanski dnevnik je na današnji dan leta 1945 poročal, da se bratska Rdeča armada zmagovito bliža slovenski domovini, zahodni zavezniki pa zadajajo Nemcem udarec za udarcem. "Naši borci ne morejo biti lačni, ko stopajo v odločilne bitke! Stopimo me na izpraznjena mesta v naših gospodarskih enotah," so zapisali v pozivu z naslovom Slovenke od Trsta do Lendave, od Celovca do Črnomlja.

V Zagrebu je na današnji dan leta 1985 umrl dirigent Lovro Matačič. Glasbeno se je izobraževal v zboru Dunajskih dečkov in na dunajskem konservatoriju. Leta 1915 je postal korepetitor kőlnske Opere, nato operni dirigent v Osijeku, Novem Sadu, v Ljubljani, Beogradu, Rigi in Zagrebu ter direktor beograjske Opere. V arhivu hranimopričevanje Marka Muniha o šolanju pri Lovru Matačiču v Frankfurtu.

Na današnji dan leta 1960 se je rodil ameriški glasbenik in pevec skupine R. E. M., Michael Stipe.