Foto: Radio Koper

MALO MANJ - SIMON VADNJAL IN KATARINA NASTESKA

Simon Vadnjal ni le tv voditelj in novinar, velik del njegovega ustvarjanja zavzema glasba – tokrat ga bomo spoznali tudi kot avtorja glasbe in besedila v skladbi, ki jo je poimenoval »Malo manj«. Simon v besedilu pesmi obravnava najbolj ranljiv del ljubezenskega odnosa – razhajanje. O rdeči niti nove skladbe razmišlja takole: »Ko v odnosu z ljubljeno osebo pristajaš na malo, pa še malo manj, napoči čas le še za en, zadnji krog dvojine,“. Ker pa je dvojina simbioza med moškim in ženskim principom, je glasbenik k sodelovanju povabil vsestransko glasbenico Katarino Nateska.

Simon Vadnjal feat. Katarina Nasteska - Malo manj

NAJDI SVOJO AMERIKO - ALEKSANDER NOVAK

Primorski glasbenik Aleksander Novak je svojo najnovejšo skladbo posvetil hčerki Ilarii, kot simbol opore in vodnika pri iskanju njene življenjske poti. Skladba, ki je osebno-izpovedne narave, je nastala iz globokih čustvenih trenutkov in želje po prenašanju modrosti na naslednjo generacijo. Inspiracijo za pesem je Aleksander našel med sprehodom z otrokom po Ljubljani. “Zbudil sem se in se podal po Poti spominov, ko sem v megli skoraj izgubil orientacijo. V tem trenutku se mi je porodila misel o iskanju Amerike, ne kot kraja, ampak kot simbola osebnih prizadevanj in odkritij,” še doda.

Aleksander Novak - Najdi svojo Ameriko

PUNCA S ŠOHTA - ORLEK IN HAMO

Za konec gremo še v Zagorje. Tam domuje zasedba Orlek, ki se ji je pri novi različici skladbe Punca s Šohta, pridružil Matevž Šalehar – Hamo. Hamo je z eno nogo pravzaprav njihov, saj je njegova mama Zagorjanka. Za vse, ki ne veste – čeprav šoht uradno pomeni jašek, je Šoht z veliko začetnico v pogovornem jeziku pravzaprav kraj, rudarsko naselje. Punca s Šohta pa je ena od najbolj trpkih skladb, ki jih prepevajo Orleki, saj pripoveduje zgodbo dekleta, ki je s Šohta odplula stran, v drugi svet, kjer bi se dalo drugače živet. A tam, v tistem ‘čudovitem’ svetu, je našla samo trdo delo in težko življenje, daleč od krajev in ljudi, ki jih je pustila za sabo. A poti nazaj ni nikoli našla...

PUNCA S ŠOHTA - Orlek in Hamo

Aktualna zmagovalka: Do tja - Anika Horvat

Anika Horvat - Do tja (Official Video) 2024

"Do tja" je naslov nove skladbe Anike Horvat. Besedilo zanjo je napisal njen dolgoletni glasbeni prijatelj in srce njene zasedbe, Lean Kozlar Luigi. Skladba, v kateri nekaj verzov zapoje tudi Anikina hči Stella, nosi sporočilo, kako pomembno je slediti sanjam in poslušati svoje srce. »Tudi ko odrastemo«, še sporoča primorska pevka, »saj je to, temelj za resnično srečo, ne le za nas, ampak tudi za naše otroke«.