Foto: Arhiv fellini artusi

Prav omenjena skupnost je lansko leto zaključila s še enim poklonom slovitemu režiserju, in sicer z razstavo "Fellini med mizo in kuhinjo, spominjajoč se Artusija".

Hrana je sestavni del naše kulture in ne pomeni le prehranjevanja, marveč tudi slog neke družbe. Ta je v Italiji še posebej razvita. Razstava "Fellini med mizo in kuhinjo, spominjajoč se Artusija" želi počastiti okrogli obletnici dveh znamenitih osebnosti, rojenih v Romanji, Fellinija in Pellegrina Artusija, gastronoma in pisatelja, ki ju povezujeta prav film in hrana. Organizator te virtualne predstavitve Mario Steffe ob tem pove: "Fellinijev pogled na hrano je predstavljen s fotografijami različnih scenskih fotografov. Ti so posneli kulinarične situacije in omizje pri prehranjevanju, vse iz Fellinijevih filmov. Na njih vidimo glavne igralce, a tudi statiste, ob svečano pogrnjenih mizah ob poroki ali drugih slavjih, pa tudi zanimive prizore iz zakulisja, kjer se je družila celotna ekipa."

Fotografije prihajajo iz javnih arhivov in zasebnih zbirk. Razstavo bogatijo tudi fotografije iz dokumentacije reklam, ki jih je Fellini posnel za nekaj uglednih naročnikov.

Kar zaradi epidemije razstave niso mogli postaviti v fizični obliki, kot so sprva nameravali, so vsebino predstavili na spletu. Na ogled je na posebni spletni strani »felliniartusi«.

Neva Zajc