Dela so na novinarski konferenci predstavili (z leve): Lea Šuligoj, Manuela Rojec, Polona Senčar, Milka Sinkovič, Nives Marvin in Hana Zec na novinarski konferenci. Foto: Turistično združenje Portorož

Razstava z naslovom Objemi in Exodus predstavlja največjo avtorjevo samostojno razstavo v Sloveniji doslej in bo na ogled do konca junija. Skupaj so jo zasnovali in izpeljali Obalne galerije, turistično podjetje Maona in Društvo zakladov sv. Jurija.

Safet Zec se je rodil v Bosni, se šolal v Sarajevu in Beogradu, kjer je živel do leta 1989, ko se je vrnil v Sarajevo. Leta 1992 je zaradi vojne emigriral v Italijo, najprej v Videm, kasneje v Benetke. Tam sta nastala oba cikla, ki ju vidimo v Piranu, najprej Objemi s tragično zgodbo sarajevskih Romea in Julije in Exodus, ki pokaže tudi ganljivo podobo dečka, ki ga je po brodolomu naplavilo na obalo.

Barka, poliptih, tempera na papirju in platnu, detajl Foto: Francesco Allegretto

O nastajanju del je Zečeva hči Hana na predstavitvi povedala: "Zbiral je material, pretežno časopisne fotografije, delal skice in majhne risbe, ta platna pa so nastala kot fizično dejanje, kot soudeležba. Bili smo priče nastajanju teh podob, ki jih je naslikal v zelo kratkem času."

Pa čeprav gre za velika, trimetrska platna, so slike krhke, saj je platno z obeh strani polepil s članki in drugim papirjem. Pomembno je, kaj nam sporoča, pove kustosinja Nives Marvin, ki pravi: "To so neponovljive slike z izredno močno izpovednostjo."

Gre seveda za umetnikov opozorilo na človeško brezbrižnost in za klic po moralni prenovi sveta.

Neva Zajc