Število aktivnih uporabnikov omrežja 5G se povečuje. Po podatkih agencije se je v drugem četrtletju letos število povečalo za četrtino glede na prve tri mesece tega leta. Foto: BoBo

Luka Koper je s pristaniščema v Hamburgu in Atenah ter še ducatom podjetij partnerica v evropskem projektu 5G Loginnov. Testirali so daljinsko spremljanje tovora, denimo, kontejnerjev s kamerami na dvigalu. Borut Čok: "Spremljali smo delovanje dvigala in poskusili odčitavati kontejnerje, ki so se nakladali. Tako smo dobili potrditev, da pretovarjamo pravilen kontejner. Tehnologija je namenjena temu, da na krajih, kjer je težko napeljati kamere, ki so ožičene, dobimo dodatne informacije preko kamere ali senzorjev."

V Luki še ne morejo napovedati, ali se bodo prijavili na javni razpis za zasebna 5G omrežja, ki je odprt do 20. decembra. Direktor AKOSA Marko Mišmarš: "S tem želimo vzpodbuditi inovativnost pri uporabi 5G tehnologije po vsej Sloveniji, denimo v avtomobilski in logistični industriji ter pametnih mestih."

Trenutno je v Sloveniji pokritost s 5G 67-odstotna, to je pod evropskim povprečjem. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh: "Ampak če pogledamo, da smo večino 98 odstotkov našega spektra že razdelili med operaterji in da imajo do konca leta 2025 obvezo, da pokrijejo, sem prepričana, da bodo ti podatki kmalu drugačni."

Evropski projekt testnega vključevanja omrežij 5G je bil vreden osem milijonov evrov.