Kolesarji bodo po Sloveniji skupno prevozili 35 kilometrov, cilj pa bo v romarskem središču na Stari gori nad Čedadom. Foto: Radio Koper

178 kilometrov dolga etapa, na kateri bodo kolesarji premagali kar 3230 višinskih metrov, se bo začela v letoviškem obmorskem mestu Marano Lagunarre v Furlaniji. Po 100 kilometrih bodo kolesarji prečkali italijansko-slovensko mejo, nato bo sledil spust prek Učje do Žage in Kobarida. Največ navijačev pričakujejo na 10-kilometrskem vzponu z Idrskega prek Livka na Kolovrat, ki ima skoraj 10-odstotni povprečni naklon, največji je celo 18-odstotni. Do takrat pa morajo zaključiti tudi z nekaterimi gradbenimi deli, napoveduje župan Občine Kobarid, Marko Matajurc: "Nedvomno krožišče v Kobaridu pri Oplastu. Pa še en delček, 200 dolžinskih metrov, na Livku intenzivno projektiramo, da bo končano, ko bo potekal Giro."

Prilagoditi bo treba tudi delo na cesti med Kobaridom in Bovcem pri Tonocovem gradu, kjer direkcija za infrastrukturo začenja s pripravljalnimi deli. Dirko prenašajo v 185 državah in 21 jezikih, vsako leto jo spremlja okoli 800 milijonov gledalcev, kar je več kot Superbowl in finale Lige prvakov skupaj. Tako Matajurc kot Vilijam Kvalič, direktor zavoda za turizem Dolina Soče, v dogodku vidita veliko priložnost: "To je ena velika pridobitev, s tem bomo izpostavljeni celemu svetu, ne samo našim dosedanjim trgom. Čaka nas veliko dela, da čim bolje izpeljemo. Zaenkrat se še usklajujemo, da si do konca meseca razdelimo naloge po različnih področjih."

Giro bo sicer že šestič zavil na slovenska tla, potem ko so štart ali cilj gostili Portorož, Kranj, Bled in Ljubljana, lani pa je po 17 letih pentlja prečkala Brda in Novo Gorico. Direktorica Zavoda za turizem, mladino, kulturo in šport Brda, Tina Novak Samec: "Mislim, da je ta kolesarska evforija veliko prinesla, ne le v smislu promocije Brd kot kolesarske destinacije, ampak tudi dejanskih obiskov. Beležimo tako cestne kolesarje kot tudi gorske čez celo leto, povečalo se je pa tudi povpraševanje po najemu električnih koles oz. povpraševanja je, vsaj ob vikendih, veliko več, kot lahko ponudimo."

Tadej Pogačar in Primož Roglič sicer udeležbe na Dirki po Italiji, ki se bo začela 7. maja v Budimpešti, ne načrtujeta, saj je njun glavni cilj Dirka po Franciji.