Zdravstveni dom Koper je v zadnjem času dobil 4 nove specialiste v družinski medicini. Zdravnikov ne manjka, pravijo, manjka pa prostorov. Opremljene v Šalari so v najem dobili na razpisu in tja preselili dve ambulanti. Strokovna direktorica in zdravnica Ljubica Kolander Bizjak:

"Moja ambulanta se seli. Kdor ne bo želel na novo lokacijo, si lahko izbere drugega zdravnika. Paciente sprejema tudi kolegica, ki dela ob meni, dr. Andreja Zadravec Radi."

"Ni enostavno delovati na toliko lokacijah," pravi v.d. direktorja Igor Hrvatin:

"Ampak to je edina možnost, ki jo trenutno imamo, da lahko zagotavljamo normalno oskrbo pacientov. Želja je, da bi to bilo na eni lokaciji. Mestna občina Koper ima posluh za to. V vsakem primeru pa ne moremo čakati optimalnih rešitev."

Organizacijsko so tako razsejane ambulante velik zalogaj, izpostavlja pomočnica direktorja za zdravstveno nego, Vanja Kosmina Novak:

"Ko smo razmišljali koliko kvadrature bi mi pravzaprav potrebovali glede nan trend rasti prebivalstva in širitev potrebnih dejavnosti.. groba ocena je, da bi do leta 2038 imeli mir s prostori je nekako 10.000 kvadratnih metrov."

V tem trenutku pričakujejo še 2 nova programa otroške medicine. Pridobili so program fizioterapije, za katero urejajo prostore. Prav tako pa pripravljajo vse potrebno za center razvojnih ambulant. Oboje naj bi mesto dobilo v bližini novega bazena.

Izolska občina pa je od včeraj bogatejša za nov javno dostopni defibrilator. Namestili so ga na Šaredu, pred picerijo Fuoriseria. Občina Izola od leta 2013 sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto. Do danes je bilo v okviru projekta na različnih lokacijah občine postavljenih več kot deset defibrilatorjev.

Mateja Brežan