Foto: Radio Koper

Za obvladovanje poletnega vala okužb z novim koronavirusom, ki naj bi dosegel vrh v tem tednu, in ob pripravah na, epidemiološko gledano, negotov jesenski čas, mora 15 bolnišnic pripraviti dovolj postelj za bolnike s covidom. Ministrstvo za zdravje pravi, da vsaj 10 odstotkov. Kako je v Izoli? Strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola, Dušan Deisinger: "Od 18 do 20 postelj je trenutno rezerviranih za bolnike s covidom ali pa zaradi covida."

Izolska bolnišnica bo vsaj do sredine avgusta izvajala obsežno prenovo ambulantnih prostorov, ki se nahajajo v hodnikih A in B v pritličju, zaradi česar je prilagodila izvedbo dela na nekaterih drugih oddelkih. Za zdaj tako ne more organizirati covidnega oddelka, kot ga je med epidemijo. "Je možnost, tako kot je pri večini regijskih bolnišnic, da imamo samo komfortne izolacije. To pomeni, da v sobah, kjer se pojavi okužba, damo bolnika v izolacijo ali ga sprejmemo v posebno sobo ter ravnamo, kot zapovedujejo smernice za delo z infektivnimi bolniki."

Novega infekcijskega oddelka, ki so ga napovedali marca in za gradnjo katerega naj bi ministrstvo takrat obljubilo milijon evrov, pa za zdaj ne bo. "S prejšnjim ministrstvom nam ni uspelo dokončno skleniti finančnega dela. To vseeno ostaja v naših načrtih, bomo pa videli, kaj se bo dogajalo v prihodnje."

Kot še pojasnjuje Dušan Deisinger, si želijo prostor, ki bi bil lahko namenjen za več dejavnosti glede na potrebe. Najpogosteje se omenjajo infekcijska dejavnost, fizioterapija, kardiološka dejavnost ali za potrebe množičnih nesreč.