Foto: Radio Koper

Njuna posebnost je, da so vanju vključeni tudi projekti, ki so jih neposredno predlagali občani. Ti so o njih nato tudi glasovali. V proračunu za prihodnje leto je zanje namenjenih 95 tisoč evrov, v proračunu za leto 2022 pa 69 tisoč evrov.

Izolski občinski svet je v proračun za prihodnje leto dodatno vključil subvencioniranje nakupa protipoplavnih zaščit v višini 30 tisoč evrov. To je bila edina pobuda, ki jo je prejel na seji in jo nato tudi izglasoval. V obeh proračunih načrtovani prihodki presegajo odhodke, zadolženost pa se bo postopno zmanjševala. Za naložbe je namenjenih 12,3 oziroma 9,6 milijona evrov.

Pomembnejši projekti v prihodnjem dveletnem obdobju bodo nov gasilski dom, zaradi katerega so svetniki spremenili tudi zazidalni načrt za območje Kajuhova-Morer, umestitev kulturnega centra in nadzidava zdravstvenega doma. Nekaj naložb bo tudi v Šaredu, po zaslugi tamkajšnjih prebivalcev, ki so predlagali in nato glasovali za svoje predloge v okviru projekta "Soustvarjam skupnost". Po zaslugi participativnega proračuna bodo tako tam, med drugim, uredili vaško središče in asfaltirali del dostopne ceste. To je prava pot, pravi župan Danilo Markočič: "Premalo je, če si pasiven in rečeš, nekaj je treba narediti. Treba je biti tudi aktiven, torej predlagati in se boriti za to idejo."

Markočič je prepričan, da bo sodelovanje ljudi vedno bolj pomembno: "Za nadaljnje proračune bo to, mislim, eden izmed ključnih elementov priprave proračunov, tako da se poleg politike neposredno pojavijo tudi interesi občank in občanov."

Za participativni proračun je sicer prispelo okrog 20 predlogov, zanje pa je nato glasovalo nekaj manj kot sto ljudi.

Jasna Preskar