Foto: Radio Maribor

Nespoštovanje pravil povzroča slabo voljo in nevarne situacije. Nanje so na zadnji seji izolskega občinskega sveta opozorili tudi svetniki, ki so izrazili željo po večjem nadzoru.

Svetniki so svoje letošnje izkušnje s Parenzano od Livad do Strunjana opisovali z besedama kaos in nered. Opozorili so, da veliko uporabnikov ne spoštuje pravil ali pa jih ne pozna. "Parenzana je formalno-pravno daljinska kolesarska pot v upravljanju Direkcije za infrastrukturo," pojasnjuje vodja urada za gospodarske dejavnosti, investicije in komunalni razvoj, Tomaž Umek: "Kolesarska pot je po predpisih površina, ki je prvenstveno namenjena kolesarjem, lahko pa jo uporabljajo tudi uporabniki kmetijskih zemljišč za dostop do teh zemljišč za dostop in tudi pešci."

Ob samo pot in na počivališča nameravajo postaviti informativne table, ki bodo uporabnike opozarjale na prometni režim: "Hkrati pa se v sklopu predloga participativnega proračuna na posameznih mestih kolesarske poti predvidevajo tudi ukrepi za umirjanje prometa."

Nevarnost predstavljajo prehitri kolesarji in vozniki motornih koles kot tudi nedisciplinirani pešci in spuščeni psi. Ti morajo biti na povodcu, opozarja Črtomir Krnel, vodja občinskih redarjev, ki v skladu s svojimi pristojnostmi posebej preverjajo in opozarjajo na nošenje varnostnih čelad. Nadzirajo tudi, da na kolesarsko pot ne zaidejo močnejši motorji.

Krnel razloži: "Redarji najprej opozorijo. V kolikor lastnik oziroma voznik upošteva njihova navodila, se konča pri opozorilu, v kolikor ne, pa se potem izreče tudi globo."

Teh sicer ni veliko; na zgornjem delu Parenzane prevladujejo opozorila, na celotni kolesarski poti in obalni cesti pa so redarji največkrat kaznovali kolesarje brez čelade.

Jasna Preskar