Foto: Radio Koper

Kot je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bodo v veljavi običajne izjeme, razen pot v trgovino (ta ni več dovoljena), regijsko mejo pa lahko prehajajo prebolevniki, cepljeni ter ljudje z negativnim testom. A minister ob tem dodaja:

"Pozivam državljane, da ta vikend ne hodite na Obalo in da Primorci iz te statistične regije ne potujete v druge, kajti edino to je način, da ponovno zamejimo kar precej strmo rast virusa v tej regiji in spravimo zadevo zopet na oranžno in kasneje rumeno fazo."

Hojs je še napovedal, da bodo policisti od sobote poostreno nadzirali prehajanje regijske meje.

"Še precej je nejasnosti glede južnoafriškega seva, zato je možno, da bomo v naslednjem tednu spet uvedli mejne kontrolne točke."

Prav v intenzivnem prehajanju meje na območju obalno-kraške regije direktor NIJZ Milan Krek vidi tudi možen vzrok za trend poslabšanja epidemiološkega stanja.

"V FJK imajo 25% britanskega seva, to je krepko več kot pri nas. To je treba upoštevati in hipotetično je možno, da ta angleški sev prišel na obalno območje."

Šole se bodo v ponedeljek odprle tudi v Obalno-kraški regiji, kljub temu, da je regija prešla v rdečo fazo. Po besedah ministra Hojsa bodo pristojni do prihodnje srede pripravili izhodišča za odprtje šol tudi v slabših razmerah, vključno z vrnitvijo vseh srednješolcev v šolske klopi.

Semedelska cesta v Kopru. Foto: Radio Koper

Kaj o vnovični omejitvah pravijo trgovci in občani?

Še naprej bodo lahko odprte vse prodajalne do 400 kvadratnih metrov površine, ne glede na vrsto blaga, zaposleni pa se morajo tedensko testirati. Kaj so nam o tem povedali nekateri trgovci v koprskem mestnem jedru?

"Pri nas je omejeno število stranke, te se razkužujejo, imajo maske. Mislim, da tukaj prenos okužbe ni problematičen."

"Z ekonomskega vidika se mi ne zdi smiselno, z epidemiološkega pa nisem strokovnjak, da bi o tem sodil."

"Saj to je že normalno, da nas zapirajo pa odpirajo, se mi zdi pa to brez veze."

Da je zapiranje v regiji nesmiselno, je prepričanih kar nekaj domačinov.

"Žalostno, da moramo biti zaprti v regiji. Če gremo na smučanje, se moramo testirat. Drugi, ki pridejo k nam, pa lahko svobodno hodijo."

"Če so ocenili, da je tako prav, naj se pač zapre."

"Lahko bi pustili odprto, a da se bolj pazi. Po trgovinah se ne okužijo, če se držijo pravil."

"Ne vem, kaj bi rekla. Vsak dan spremembe, niti ne sledimo več. Mislim pa, da so te počitnice naredile svoje: preveč ljudi na Obali, to je to."

Mateja Rolih Maglica