Foto: MMC RTV SLO
Solidarnostni sklad
V solidarnosti sklad bodo prispevale vse družbene skupine – podjetja, fizične osebe, kmetje in samozaposleni. Alternativa temu obveznemu prispevku bo solidarnostna sobota, kjer bo v soglasju zaposlenih in delodajalcev mogoče obvezni prispevek nadomestiti z delom in dobiček tega dne nameniti v sklad za obnovo.

Odločitev, koliko bo Luka Koper namenila ali v bodoči sklad ali kot pomoč, mora sprejeti uprava, vodi jo predsednica Nevenka Kržan. Nadzorni svet o tem včeraj ni odločal, se je pa z upravo posvetoval. Dokončne odločitve še ni. Neuradno se omenja znesek okoli 300 tisoč evrov, a bodo še preverili zneske drugih podjetij v večinski državni lasti. V prihodnjem tednu bo družba delničarjem izplačala za 35 milijonov evrov dividend od lanskega dobička. Luka je sicer po poplavah do sedaj pomagala predvsem z materialnimi sredstvi oziroma potrebno opremo.

V podjetju so polletne rezultate poslovanja označili za dobre, ob tem pa opozorili, da razmere v logistiki ostajajo kompleksne. Luka Koper je v šestih mesecih letos ustvarila 32 milijonov evrov čistega dobička, kar je 23 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Na nižji dobiček sta vplivala dva dejavnika: dvig stroškov ter padec prihodkov od skladiščnin. Vidnejšega okrevanja gospodarske aktivnosti v prvem polletju v Luki ne zaznavajo, so pa mednarodne institucije predvidele krepitev v drugi polovici leta.

Predvidoma čez mesec dni bo Luka dobila novo vodstvo, razpis za predsednika ali predsednico uprave se zaključi 15. septembra.