Foto: Radio Koper

Milijon zabojnikov, več kot 750.000 avtomobilov, rekordne številke tudi na ostalih terminalih, 300 milijonov evrov prihodkov od prodaje. To so številke, ki jih uprava Luke Koper pričakuje ob koncu letošnjega leta. Naložbe se bodo nadaljevale v krepitev avtomobilskega in kontejnerskega terminala, kjer so s podaljšanjem prvega pomola pridobili 25.000 metrov površin, pravi vodja prodaje Andrej Cah: "Naslednja pomembna faza v razvoju kontejnerskega terminala je širitev na severno stran kontejnerskega pomola, kjer bomo pridobili 340 metrov priveza."

Ko se bodo razmere na trgu uredile, bodo lahko pretovorili 1,5 milijona zabojnikov na leto. Za avtomobile bodo dodatnih 7.000 mest zagotovili v dveh kasetah, v Kopru pa najbolj nestrpno pričakujejo gradnjo kamionskega terminala. Predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast napoveduje, da jih čaka velik naložbeni zalogaj, elektrifikacija pomolov. Pristanišče morajo namreč energetsko in okoljsko preobraziti. V tem okviru je tudi razmišljanje o povezavi s tržaškim pristaniščem: "Gre bolj v smeri, ali lahko v off shore sistemu najdemo večji vir obnovljive energije in skupaj kandidiramo za nepovratna sredstva."

Tako bi zmanjšali izpuste. A najprej jih čaka še en izziv: "Tisto, kar je jutri ključno za razvoj, je digitalizacija, ki je eden večjih izzivov v Luki."

Pri razvojnih načtrih predsednik uprave pričakuje pomoč države. Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je ob nedavnem obisku v Luki zagotovil, da Napast uživa zaupanje vlade.