Foto: Radio Capodistria

O odhodu Boštjana Napasta z vrha Luke Koper se je ugibalo vse od zamenjave nadzornega sveta, ki se je zgodila v času sedanje vlade. Po predčasnem prenehanju mandata Napast iz Luke odhaja sporazumno, formalno konec junija: "Zahvaljujem se vsem sodelavcem za korektno in predano delo. Luko Koper zapuščam v dobri kondiciji in verjamem, da bo nadaljevala trende uspešnega poslovanja tudi v bodoče." Kot je dodal v pisnem odzivu, odhaja v drugo panogo, novim izzivom naproti. Po informacijah Dnevnika, v Mercator. Predsednik nadzornega sveta Mirko Bandelj se je Napastu zahvalil "za zelo uspešno vodenje družbe, saj je Luka Koper v času njegovega mandata dosegla rekordne poslovne rezultate".

Postopek za imenovanje nove uprave se začne takoj, a do 1. julija ne bo končan, zato je sklep s seje nadzornega sveta, da bo do izbora nove uprave vodenje Luke prevzela sedanja članica Nevenka Kržan, ki so ji takoj po seji čestitali predstavniki Sindikata žerjavistov, glasnega kritika Napastovega načina vodenja. Med drugim so mu očitali, da ni hotel skleniti novega socialnega sporazuma.

Boštjan Napast. Foto: BoBo

Koga zanima vodenje pristanišča, ki čaka na nove naložbe? Omenja se Boruta Škabarja, ki je zdaj nadzornik in ki naj bi bil blizu Gibanju Svoboda.

In še k poslovanju Luke v tem letu: višji pretovor so zabeležili pri obeh strateških skupinah – pri kontejnerjih in avtomobilih – vendar je bil kljub temu skupen ladijski pretovor nekoliko nižji od načrtovanih količin in nižji od doseženega pretovora v prvem četrtletju lanskega leta.