Luka Koper, pristanišče, dvigala, prvi pomol Foto: MMC RTV SLO
Osem nadzornikov Luke Koper je leta 2008 potrdilo sklep uprave o nakupu 10-odstotnega deleža logističnega holdinga TTI iz Slovaške, kar je imelo v nadaljevanju negativne poslovne posledice na koprsko pristaniško družbo. Gre za nekdanje nadzornike Marjana Bezjaka, Orjana Bana, Borisa Bradača, Olgo Franca, Metoda Mezka, Nebojšo Topića, Marka Valentinčiča in Bojana Zadela.

16 milijonov evrov je težek osnovni odškodninski zahtevek, ki mu je treba dodati še obresti. Luka je s tožbo dokazala, da so njeni nekdanji nadzorniki s potrditvijo nakupa deleža v slovaškem podjetju ravnali neskrbno in Luki povzročili za toliko škode. Odločitev sodišča je pravnomočna. Nekdanji nadzorniki so se s predlogom za dovolitev revizije obrnili tudi na vrhovno sodišče. Odločitve še ni. Uprava, ki jo vodi predsednica Nevenka Kržan in v kateri je le še delavski direktor Vojko Rotar, pa je očitno pohitela. Predlogi za izvršbe na transakcijskih računih nekdanjih nadzornikov so bili podani, pri nekaterih so bila po naših informacijah sredstva že trgana. Vsi postopki so v teku in jih zaradi zaščite interesov družbe do zaključka ne moremo komentirati, je bil odgovor Luke nedavno, ko smo jih spraševali o izvršbah. Druga možnost je tudi zaznamba v zemljiški knjigi, neuradno so se nekateri poskusili zaščititi s prepisom premoženja.

Sodba bo imela širše posledice, so ocenili v Združenju nadzornikov. Luški primer bo pokazal, da škoda, ki jo lahko nadzorniki povzročijo, močno presega vrednost njihovega premoženja. Zato je pomembno zavarovanje odgovornosti, ki pa ga leta 2008, ko je Luko vodil Robert Časar, ni bilo. Pri tem primeru je zanimivo tudi to, da kazenski in odškodninski pregon uprave, ki je posel na Slovaškem predlagala, še nista končana.