Na Goriško prihaja stoštirideseti Giro d'Italia in potem še sedemindvajseta Kolesarska dirka po Sloveniji. Foto: AP

Najprej stoštirideseti Giro d'Italia in potem še sedemindvajseta Kolesarska dirka po Sloveniji. Ob teh priložnostih sta, podobno kot decembra lani pri okrasitvi Nove Gorice z električnimi kolesi, združila moči novogoriška mestna občina in tamkajšnji Šolski center. Ta bo izdelal lesene makete koles, ki bodo postavljene v krožišča v Novi Gorici in Brdih.

Šolski center Nova Gorica bo prihod priznanih kolesarskih dirk na Goriško zaznamoval s 30 silhuetami: "To je silhueta kolesarja na kolesu, ki bo z ene strani pobarvana v rožnato, ta je barva Gira, in na drugi strani v zeleno barvo, ki je barva dirke po Sloveniji," predstavlja njihovo akcijo ravnatelj Strojne, prometne in lesarske šole, Herman Besednjak. Dijak četrtega letnika Nejc Mozetič o izdelavi silhuet pa dodaja: "S profesorji smo najprej pripravili dizajn, kako naj bi to izgledalo, potem smo se odločili, da bo izvedba najbolj priročna z laserjem, da bodo vsa kolesa enaka."

Uporabili pa so vezano ploščo, dodaja mentor Branko Jerič: "Vsekakor smo veseli tega izziva in ga poskušamo vključiti v izobraževalni proces, v katerem učne vsebine povežemo z realnimi primeri v praksi."

Tovrstno sodelovanje ima po besedah novogoriškega podžupana Simona Rosiča vzgojno-izobraževalno noto in: "Hkrati pa je to sovpadlo tudi z našo ambicioznostjo, da postane čezmejni goriški prostor prepoznan kot destinacija, ki je dobesedno raj za kolesarje."

Poleg lesenih silhuet bodo v Šolskem centru Nova Gorica izdelali tudi plaketo za zmagovalca goriške etape na Kolesarski dirki po Sloveniji.

Valter Pregelj