Foto: Luka Koper/Jakob Bužan

Nov kamionski terminal je bil zahteven gradbeni poseg, saj je nastal na nasutju. Danes nudi 203 parkirna mesta. Voznik Elvis z Vrhnike je danes tam parkiral prvič, pravi, da se bo treba še malo privaditi: "Moram iskati izkaznico, izpolniti papirje."

Skoraj polovica tovornjakov pa bo kljub novemu terminalu izven Kopra še vedno uporabljala t.i. mestni vhod v pristanišče. V Koper se dnevno pripelje okoli 1700 tovornjakov. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je omenila možnost graditve dodatnega parkirišča v Divači: "Z Darsom iščemo rešitve za dodatna parkirišča, da bi ljudem olajšali življenje v času prometnih konic."

Foto: Luka Koper/Matevž Bregar

Preselitev terminala iz mesta na Srmin povzroča nekaj težav. Saša Lehpamer iz špedicije Frikus pričakuje, da se bodo še dva meseca privajali na novo lokacijo. Papirno poslovanje vzame tako prevoznikom kot špediterjem veliko časa, pravi: "Prevozniki še vedno uporabljamo tovorne liste v fizični obliki, projekt e-tovornega lista še ni ratificiran v vseh državah, denimo Avstrija ga še nima." Digitalizacija je sicer eden od strateških ciljev Luke Koper.