Projekti so na ogled v Monfortu.

Za nagrado Piranesi se je na predlog nacionalnih selektorjev desetih evropskih držav potegovalo 45 projektov arhitektov. Žirija, sestavljena iz predavateljev letošnje konference, je nagrado podelila arhitekturnemu studiu Bevk Perović arhitekti za galerijo v Wiener Neustatdtu, nastalo s prenovo srednjeveške trdnjave. Pot ni bila lahka. Matija Bevk in Vasa Perović pravita, da je bilo potrebnega "veliko premisleka, veliko ovrednotenja in premišljevanje, kako neko obstoječo stvar vključit ponovno v življenje. Šlo je za sodelovanje z arheologi, z zgodovinarji. Še nekaj tednov pred koncem gradbišča je še zmeraj trajalo izkopavanje. Projektiranje v tem primeru postane kot kontinuirani proces."

Nagrajeni projekt za galerijo biroja Bevk Perović. Foto: Bevk Perović arhitekti

Tudi eno od dveh priznanj je ostalo v Sloveniji. Za prenovo glavnega trga v Novem mestu jo je dobil Atelier arhitekti. Jurij Kobe:

"Vsi smo zelo veseli, da ta trg resnično funkcionira, da živi."

Drugo priznanje so dobili italijanski arhitekti za letos končano prenovo samostana sv. Petra v Reggio Emiliji. Med študenti pa se je izkazal Rok Staudacher z magistrskim delom - idejno zasnovo Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana-Polje.

Letošnja konferenca je odprla prav vprašanje prenove oziroma kako iz starega v novo življenje. O tem, kaj je ob tem pomembno, je slovenska selektorica Maruša Zorec, profesorica na Fakulteti za arhitekturo, povedala:

"Da ima arhitekt pozorno uho, da se odpre in sprejme vase to, kar nam je preteklost zapustila in kljub temu poseže v ta prostor z eno jasno mislijo, da bo vse skupaj na koncu ena dobra arhitektura."

V svojem nagovoru ob podelitvi nagrad pa je opozorila, da danes veliko arhitekturne dediščine propada, ker ni zaščitena, in pozvala k večji občutljivosti pri poseganju vanjo.

Neva Zajc