Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Gre za dobrih 520 kvadratnih metrov novih prostorov s 13-imi delovno-terapevtskimi sobami, posebej opremljeno telovadnico in prostorom za izobraževanje. To je prvo tako odprtje novih prav tej dejavnosti namenjenih prostorov, čeprav je od zagona prvih programov minilo že več kot 30 let.

Pri zametkih prve razvojne ambulante je v 80. letih prejšnjega stoletja bistveno vlogo, poleg staršev pobudnikov, odigrala zdaj že upokojena pediatrinja Marta Semič. V zdravstvenih kartonih je iskala in zbirala podatke o tem, koliko otrok sploh potrebuje posebno zdravstveno obravnavo. Čez nekaj let je sledilo prvo izobraževanje kadra, leta 1995 prva odobritev polovičnega tima. Semičeva je ob odprtju novih prostorov povedala, da si pred toliko leti ni mogla tega niti predstavljati: "Predvsem je to eno okolje, ki jih nagovori s svojo prijetno klimo, ki so jo tudi zaslužijo. za osebje pa je to spodbuda, da delajo bolje, predvsem pa lažje."

Strokovna direktorica Zdravstvenega doma Koper, Ljubica Kolander Bizjak je izpostavila, da so prostori so narejeni po standardih, ki veljajo za zdravstvene ustanove: "Seveda se nam zdijo vsem razkošni, ker smo navajeni, da smo vse nekdanje ambulante pregradil in naredili najmanj po dve novi ambulanti."

Nove prostore so odprli zdravstveni minister Aleš Šabeder, koprski župan Aleš Bržan in direktor ZD Koper Igor Hrvatin. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

V razvojni ambulanti z vključenim centrom za zgodnjo obravnavo v Kopru so lani obravnavali 650 predšolskih otrok in številke naraščajo. Kot je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, dobra mreža razvojnih ambulant in sistem sistematskih pregledov omogočata, da je "velika večina otrok s težjimi in težkimi motnjami deležen zgodnje obravnave že v prvih mesecih po rojstvu. Za učinkovito preventivno zdravstveno varstvo je zelo pomemben timski, multidisciplinarni pristop."

Prav letos so uspeli kadrovsko izpopolniti tim. Z začetkom letošnjega leta so se mu pridružile specializantka klinične psihologije, socialna delavka, specialna pedagoginja, medicinska sestra in logopedinja. Dodatno pa še delovna terapevtka. Prve paciente bodo sprejeli v ponedeljek, 23. decembra.

Mateja Brežan