Jutri, v petek, 21. decembra 2018, bo prvič zasedal novoizvoljeni koprski mestni svet. 33 svetnikov bo odločalo o najbolj pereči točki: ugotovitvi izvolitve župana Mestne občine Koper. Za novega župana je bil izvoljen Aleš Bržan, dosedanji Boris Popovič pa je napovedal pritožbo, ker je volilna komisija njegov ugovor zavrnila.

O Popovičevi pritožbi bo najprej odločala mandatna komisija, nato še mestni svetniki. Lahko jo sprejmejo ali zavrnejo. Odvetnik Franci Matoz jo je včeraj še pisal. Domnevne kršitve in napake, ki naj bi se dogajale na voliščih, so po njegovem mnenju tako velike, da je treba vse glasovnice ponovno prešteti. Zato pričakuje, da bo občinski svet pritožbi ugodil in odločanje vrnil občinski volilni komisiji z napotilom, da je treba prešteti vse glasovnice.

Popovič v novem mestnem svetu nima več zagotovljene večine. Ključna bosta glasova svetnikov italijanske narodnosti, zapleti s sklepčnostjo nisi izključeni. Če pritožba ne bo sprejeta in bo za župana potrjen Aleš Bržan, se bo Popovič obrnil na Upravno sodišče.

Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur pravi, da je pripravljen svetnikom pojasniti, zakaj so ugovor zavrnili. Nedavni izid volilnega zapleta v občini Šmarješke Toplice pa mu je, pravi, dal potrditev, da se je volilna komisija v Kopru odločila zakonito.

Občinski svetniki se bodo seznanili tudi z odločitvijo, da bo občina v prvem trimesečju imela začasno financiranje, saj upravi ni uspelo sestaviti proračuna za prihodnje leto.

Civilno gibanje Skupaj je prijavilo več domnevnih kršitev zakona o volilni in referendumski kampanji, zakona o medijih ter zlorabe javnega denarja za financiranje volilne kampanje županskega kandidata Popoviča.

Tjaša Škamperle.