Izolski župan (levo) in ministrica Aleksandra Pivec med junijskim srečanjem v Izoli. Foto: Radio Koper/Neva Zajc

Izola je v zadnjem obdobju zelo priljubljena destinacija Desusovih ministrov - kar ne preseneča, saj je iz iste stranke tudi izolski župan Danilo Markočič. Ta je ob podpisu pisma o nameri za vzpostavitev Interaktivnega muzeja ribiške industrije nazadnje gostil ministrico Aleksandro Pivec, nato pa, kot so poročali naši televizijski kolegi, njej in njenima sinovoma na občinske stroške poravnal še podaljšano bivanje v Izoli. Ob tem ni povsem jasno, ali je bil podaljšan obisk služben ali zaseben.

Ministrica Aleksandra Pivec je bila samo letos v Izoli najmanj dvakrat. Zaradi plačila njenega bivanja v izolskem hotelu in kontradiktornih informacij v zvezi s tem, je sporen zlasti junijski obisk, ko se je ministrica na petek mudila v obmorskem mestecu zaradi ribiškega muzeja, nato pa ostala še čez vikend, ker naj bi jo izolski župan prosil, da bi se pogovorila še z ribiči. O tem ni uradnih zabeležk, je pa ministrica na družbenem omrežju objavila fotografijo, ki je nastala v soboto, ko naj bi skupaj s sinovoma ves dan plula na ribiški barki. Iz spremnega besedila je razvidno, da si je takrat vzela čas za družino.

Je bila torej na morju službeno ali zasebno? Odgovor je pomemben zaradi poznejšega plačila njenega bivanja v Hotelu Marina. Stroške naj bi namreč poravnala občina, in to ne samo zanjo, pač pa tudi za njena sinova. Račun, ki ga je izdal hotel, naj bi bil naknadno popravljen; z njega naj bi izginili imeni sinov in ena soba, končni znesek pa naj bi bil enak.

Iz Izole so odgovorili, da je stroške za ministrico in njena varnostnika poravnala občina, saj je bila ta tudi pobudnica in gostiteljica tridnevnega delovnega obiska. Prvi dan je bil povezan z ribiškim muzejem, drugi z javno ribiško infrastrukturo in pogovori o možnosti za prijavo tega projekta na javni razpis ministrstva, tretji dan pa se je ministrica pogovarjala o izzivih vinarstva v Istri in obiskala vinarsko kmetijo.

Občina Izola je sicer že prejela zaprosilo Komisije za preprečevanje korupcije za posredovanje podatkov oziroma dokumentacije v zvezi z obiskom ministrice v Izoli. Drugi vpleteni se na novinarsko poizvedovanje o zadevi še niso odzvali.

KPK bo poleg bivanja na Krasu preverjala tudi dogajanje ob morju

Iz protikorupcijske komisije so sporočili, da bodo obisk Pivčeve v Izoli preverili v okviru zadeve, ki jo KPK vodi o njenem obisku v podjetju Vinakras. Tam že opravljajo predhodno preverjanje. Kot so sporočili, preverjajo sume vseh morebitnih kršitev določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. V Transparency International Slovenija, kjer so ob aferi Vinakras ministrico opozorili, da se mora zavedati, da določena dejanja v zasebnem življenju lahko vplivajo tudi na delovanje na javni funkciji, pa tokratnega podaljšanega obiska v Izoli ne želijo komentirati in čakajo na pojasnila ministrice.

Jasna Preskar, R.Š.