Foto: Radio Capodistria

Slavnostni koncert so morali zaradi korona virusa prenesti na kasnejši datum. Bodo pa dopoldan v Tartinijevi hiši odprli filatelistično razstavo in predstavili žig Tartini 250. Takšno je tudi geslo celoletnega niza dogodkov, s katerimi želi piranska občina s partnerji svoji glasbeni ikoni vrniti prepoznavnost in Tartinijevo ime znova ponesti v svet.

Več kot 70 kulturnih in znanstvenih dogodkov, ki bodo povezani z Giuseppejem Tartinijem in njegovim delom, se bo do prihodnjega leta zvrstilo v obalnih mestih, pa tudi v Padovi in Ljubljani. Poleg današnjega osrednjega koncerta v gledališču Tartini je v programu še več kot 20 drugih glasbenih dogodkov s priznanimi izvajalci. Dva večja bosta v avgustu. Z rimskimi filharmoniki bo nastopil violinist Uto Ughi, Tartinijev festival bo s solistom Giulianom Carmignolo odprl Venice Baroque orchestra. Poseben dogodek so pripravili ob dnevu državnosti, poudarja vodja projekta Tartini 250 Dragan Klarica: "23. junija bomo gostili vojaški orkester, dogodek smo poimenovali Slovenska vojska igra Tartinija."

Ob takšnih obletnicah je pomembno, da se ohranijo tudi trajni zapisi. Pomorski muzej bo tako med drugim izdal nove zgoščenke s Tartinijevo glasbo. "Izdali smo že Tartinijevo violino. To je edini CD na svetu, na katerem lahko prisluhnemo Tartinijevi violini, ki jo hranimo v Piranu. Zdaj pa Črtomir Šiškovič in Luca Fellini nadaljujeta izdaje solo sonat in sonat s spremljavo čembala," nam je zaupala Duška Žitko.

Tartinijevo delo in njegov pomen za širši evropski prostor bodo strokovnjaki osvetlili na znanstvenih srečanjih. Širša javnost se bo z njim srečevala na raznovrstnih dogodkih. Omenimo zgolj čajanko ob Dnevu žensk, ko bo mogoče poskusiti čokolado projekta Tartini 250. Na dan glasbenikovega rojstva, 8. aprila, bodo njegovo življenje predstavili na sprehodu po Tartinijevi poti v Piranu. Predsednica piranske skupnosti Italijanov Manuela Rojec: "In ne nazadnje smo ga želeli promovirati tudi v ostalih sosednjih občinah, v luči Evropske prestolnice kulture in sodelovanja med celotnim istrskim prostorom."

Pokrovitelj celotnega programa Tartini 250 predsednik države Borut Pahor.

Lea Širok