Še pred slabim mesecem so napovedovali, da bodo s sedanjim najemnikom za pol leta podaljšala pogodbo, a je zaradi prijave na kmetijsko inšpekcijo svoje načrte zdaj spremenila.

Parkirišče v Podgorju, na katerem običajno puščajo svoja vozila pohodniki na Slavnik, je bilo vseskozi brezplačno. Agrarna skupnost je parkirnino začela pobirati lani, s čimer pa se nekateri uporabniki, kot pravi predsednik agrarne skupnosti Jože Koren, ne morejo sprijazniti. Eden je šel celo tako daleč in jih prijavil. Težavo predstavlja namembnost zemljišča. "Tam je zemljišče v večjem delu opredeljeno kot kmetijsko, v manjšem delu pa kot stavbno, na katerem bi bilo parkiranje dovoljeno. Vendar nam ta del, tudi če ga tržimo, ne pokrije niti stroškov pobiranja parkirnine."

Zato so se odločili, da parkirišče zaprejo. Bodo pa poskušali poiskati ustreznejšo rešitev, saj se zavedajo, da bo ukrep povečal stihijsko parkiranje po vasi, čemur so se z urejenim parkiriščem izognili. Direktor kmetijske inšpekcije Primož Marolt opozarja, da bodo v skladu s pristojnostmi ukrepali proti vsem, ki ne bodo spoštovali prepovedi vožnje v naravnem okolju in bodo parkirali na kmetijskem zemljišču. Kazen za fizične osebe znaša 40 evrov. Marolt zagovarja dolgoročno rešitev. "To je recimo sprememba namembnosti takega zemljišča, ki seveda mora iti skozi določeno proceduro. Vedeti moramo, da so ti občinski prostorski načrti srednjeročni, da se zelo težko odzivajo na trenutne pobude občanov, lokalnih skupnosti, ipd. in da je treba o tem razmišljati vnaprej."

Prvi pogovori z lokalno skupnostjo so že stekli, do morebitne rešitve je pa še daleč. Kaj bo do takrat s parkiriščem, na agrarni skupnosti nimajo odgovora. Pred kratkim so ga začeli urejati, saj ga je huda zima precej načela, a so zaradi prijave dela ustavili.

Jasna Preskar