Različne prireditve bodo potekale vse leto. Za izvedbo bogatega programa, ki bo prispeval k večji ozaveščenosti slovenske javnosti o pomenu Tartinija kot enega največjih violinistov 18. stoletja in pomembnega skladatelja, pričakujejo tudi podporo ministrstva za kulturo.

Program Tartini 250 nastaja v sodelovanju s številnimi ustanovami. Glavni nosilec je piranska občina, poleg te ga soustvarjajo še Festival Tartini, Pomorski muzej, skupnost Italijanov Piran, koprski center Carlo Combi, Turistično združenje Portorož, pojasnjuje vodja projektne skupine, Dragan Klarica: "Kot skupina smo doživeli preskok v sodelovanju, v združevanju različnih ustanov, ki imajo tudi različna poslanstva. Obstaja ena zelo pozitivna energija, ki jo bomo seveda izkoristili, v upanju, da se bo to nadaljevalo tudi po obletnici, torej po letu 2020."

S programom bodo skozi vse prihodnje leto obeležili pomembne datume, povezane s Tartinijem. Uvod bo podelitev Tartinijevega priznanja piranske občine ob slovenskem kulturnem prazniku. Pokrovitelj velikega koncerta na dan glasbenikove smrti, 26. februarja, bo predsednik države Borut Pahor. Na dan državnosti pa se bo Tartiniju med drugimi poklonil orkester slovenske vojske. V projektni skupini pričakujejo, da jih bo finančno podprlo tudi ministrstvo za kulturo. Dragan Klarica: "Mislim, da je Tartini naša največja blagovna znamka, če se tržno izrazim. Poleg tega je ne samo slovenska, ampak svetovna kulturna dediščina."

Projektna skupina Tartini 250 je svoje želje ministrstvu sicer že omenila v Ljubljani, na pogovorih o podpori dveh obletnic prihodnje leto, in sicer 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa in 250. obletnici rojstva Ludwiga van Beethovna. Klarica je še povedal: "Kar je lepo in prav. Takrat nam je bilo tudi obljubljeno, da se bomo srečali na sestanku na ministrstvu, da se pogovorimo tudi o piranski obletnici." Vendar na uradno povabilo še vedno čakajo. Na naše vprašanje, ali nameravajo projekt Tartini podpreti in kako, so na ministrstvu za kulturo odgovorili, da se bodo s projektno skupino sestali v začetku januarja.

Lea Širok

Foto: BoBo