Foto: Radio Koper

Občina je že pred več kot dvema letoma ministrstvu za okolje posredovala vlogo z dodelitev statusa kopalnih voda v Piranu in na drugih odsekih v občini. Upali so, da bo novi seznam območij kopalnih voda, ki je bil v javni obravnavi aprila lani, vendarle potrjen pred letošnjo sezono. Vendar na ministrstvu odgovarjajo, da zaradi zahtevnosti predpisov in usklajevanj še ne morejo napovedati, kdaj bo novi seznam sprejet.

Občina bi rada status območja kopalnih voda pridobila za celotno mestno obalo Pirana. Predlagali so tudi nekaj drugih odsekov, pojasnjuje vodja sektorja za turistično infrastrukturo pri Okolju Piran, Nesi Dulai. "Od odseka pod cerkvijo, kjer so oboki, do plaže Grand Hotela Bernardin, območje ni opredeljeno kot kopalno območje. Hkrati smo dali tudi za druga območja v občini Piran, Rt Seča, plaža Korotan pod pomorsko šolo, park Rastelli, da se uredi status kopalnega območja."

Šele ko bodo ta območja imela status kopalnih voda, jih bodo lahko začeli urejati. "Recimo, mi imamo problem, če hočemo urejati vstope v morje, moramo pridobiti soglasja, ki pa nam jih ARSO ne da, ker tam ni urejeno kot kopalno območje. Recimo, betonske stopnice bi radi pri pomolih pri Hotelu Piran postavili v vodo, takšne zadeve, nobenih hudih posegov."

Na ministrstvu še pojasnjujejo, da so za predlagani območji kopalnih voda Rastelli in Turistica oziroma plaža Korotan letos začeli pripravljati strokovne podlage. Pokazale bodo, ali območji za omenjeni status izpolnjujeta kriterije. Na podlagi dopolnitev strokovnih podlag bo ministrstvo pripravilo dopolnjen in usklajen osnutek uredbe, ki ga nato znova čaka javna razprava.