Osrednji trg Pirana z okolico. Foto: RTVSLO

Tokrat so potrdili višje cene parkirišč in poenotili parkirna območja. Prvič pa se je zgodilo, da v roku na komisijo ni prispel noben predlog za najvišje občinsko priznanje Zlati grb. Letos ga tako ne bodo podelili. Sicer pa so na prvem delu seje pred tednom dni z 19 glasovi od 25 podprli legalizacijo črne gradnje podjetnika Lorisa Požarja v Portorožu. Piranski občini je namreč podal pobudo za lokacijsko preveritev, ki bi omogočila legalizacijo neskladne gradnje.

Ministrstvo za okolje in prostor je občini predlagalo, naj preveritev zavrne, saj ta ni namenjena tovrstni legalizaciji. Mnenju ministrstva je sledil predlog župana Đenia Zadkovića, a so ga občinski svetniki preprosto povozili. Odločitev za legalizacijo črne gradnje so utemeljevali z mnenji, da Požarjevo neupoštevanje gradbenega dovoljenja ni šlo na škodo že tako pozidane okolice. Še več. Menili so, da je to lahko zgleden primer, kako naj se občina loti legalizacije vseh neskladnih gradenj. Požarjev sosed in piranski svetnik Kristijan Cerovac, GZOP: "Je pač naredil malo večjo hišo, šel je iz nekih gabaritov, normalnih, vendar, bo pač plačal kazen."

Robert Fakin, Lista Naš kraj, je menil, da je potrebno predvsem zaostriti kazni in nadzor gradenj na celotni slovenski obali. "Tisti objekti, ki so zgrajeni, se zagotovo ne bodo rušili. Nismo rušili sušilnice sadja, nismo rušili kup podobnih primerov. Objekte, ki ne škodijo sosedom, ki niso na kmetijskem zemljišču, ki ne škodijo nobenemu interesu, dajmo jih legalizirat, poračunali bomo namreč prispevek."

Požar, denimo, bo zdaj plačal 47 tisoč evrov komunalnega prispevka. Župan Đenio Zadković je vztrajal, da črnih gradenj ne bo podpiral, in dodal, da ima zadnjo besedo pri tem občinski svet.
"Sporočilo župana je kaj? Gradite na črno in bomo že potem legalizirali. Ne, ne bomo. Če želim biti enak do vseh naših občanov, pač ne želim favorizirati črne gradnje." Županu je pritrdil Davorin Petaros iz GZOP: "To bo povzročilo pravi val podiranja domin."

Legalizacije Požarjeve gradnje Portorožu, ki ni skladna z gradbenim dovoljenjem, pridobljenim leta 2003, poleg Petarosa niso podprli še Nevenka Kavčič in Katja Blažič, obe iz GZOP, ter svetnika in podžupana Manuela Rojec in Karlo Radovac. Ali so piranski občinski svetniki s tem odprli Pandorino skrinjico zahtev po legalizaciji neskladnih gradenj, pa bo pokazal čas.

Lea Širok