Kolesarska pot in pešpot nad Izolo. Foto: kraji.eu

Občina Izola je obnovila Parenzano in jo v skladu s pravilnikom označila za kolesarsko pot. S tem je izpolnila pogoje za sofinanciranje upravičenih stroškov. A nastal je problem. Lastniki kmetijskih zemljišč, ki nimajo drugega dostopa kot Parenzano, se do svojih nepremičnin po novem ne bi več smeli pripeljati z osebnim vozilom. Zaplet so začasno rešili z dopolnilnimi tablami, medtem pa čakajo odgovor na vprašanje, kako je z edinimi dostopi do kmetijskih površin. Pod vprašajem je okrog 90.000 evrov, ki jih je za ureditev kolesarke poti že pridobila občina.

Obnova Parenzane v Izoli je po spremembi pravilnika leta 2018 bolj ali manj prvi primer, ki je izpostavil problem kolesarske poti kot edinega dostopa do nepremičnine, pojasnjuje vodja urada za gospodarske dejavnosti, investicije in komunalni razvoj, Tomaž Umek: "Zato smo pristojno ministrstvo zaprosili za razlago pravilnika v smislu, ali je izjemoma možen dostop tudi z osebnimi vozili."

Dokončnega odgovora še ni. V igri sta dve možnosti. "Ali nam ne plačajo neupravičenih stroškov ali pa bo nov pravilnik omogočal označitev tudi v tem smislu."

Začasna rešitev omogoča lastnikom, da se do svojih zemljišč pripeljejo tudi z avtomobili, pa čeprav pravilnik določa drugače: "Pravilnik zelo eksplicitno pove, da kolesarsko pot lahko uporabljajo tudi pešci, jahači, goniči, mopedi, motokultivatorji in traktorji, če je to označeno s prometno signalizacijo."

Ta določba prizadene lastnike kmetijskih zemljišč ob Parenzani, in sicer med Livadami in t. i. 'pit stopom' proti strunjanski strani, ki nimajo nobenega od naštetih prevoznih sredstev, pač pa le avtomobil.