Foto: MMC RTV SLO

Ta je posvečen 250-letnici smrti piranskega Mojstra narodov, Giuseppeja Tartinija. Simpozij oblikujejo muzikologi iz desetih držav, od koder se prek spleta simultano oglaša kar 18 referentov.

Foto: SOJ RTV SLO/Ubald Trnkoczy

V iskanju popolne harmonije: Tartinijeva glasba in glasbena teorija v lokalnem in evropskem okviru je naslov simpozija, ki se je začel danes ob devetih s predavanjem Sergia Duranteja, enega največjih strokovnjakov za Tartinijevo glasbo. Sledili mu bodo muzikologi iz Kalifornije, Nove Zelandije, Izraela, Latvije, Avstrije, Španije, Nemčije, Hrvaške in Slovenije. Slednji bodo jutri predavali tudi o vplivu lokalnega okolja na Tartinijevo glasbo, tako bo govor tudi o istrski ljudski glasbi, Tartinijevih pismih in teoretskih spisih. Tudi zato znatna prisotnost domačih referentov, kot so muzikologi Dario Marušič, Luisa Antoni in Nejc Sukljan, ter prevajalka Jerneja Umer Kljun.

Tajnik Slovenskega muzikološkega društva, dr. Nejc Sukljan je povedal, da bo simpozij mogoče spremljati prek zooma, povezava je objavljena na društveni spletni strani, in živega prenosa prek društvene spletne strani na Facebooku.

V večernih urah bo na sporedu koncert ansambla Musica Cubicularis, jutri zvečer pa oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi, ki bo, tudi na 1. programu RA SLO, Tartinijevo glasbo povezala z istrsko ljudsko kulturo.

Lea Hedžet