Prostori Primorskega tehnološkega parka na območju nekdanjega mejnega prehoda v Vrtojbi. Foto: Facebook/Primorski tehnološki park

Želijo si še več mladih in zagonskih podjetji zato do konca meseca zbirajo prijave na njihovo Gostarup šolo. Namenjena je ustanoviteljem mladih podjetji, ki že imajo svoj produkt pa se ne znajdejo na trgu. Dvanajstim izbranim udeležencem bodo v šestih tednih pod mentorstvom vrhunskih podjetnikov brezplačno postavili temelje poslovnega modela.

Za uspeh na trgu najboljši produkt še zdaleč ni dovolj. Bistvo je v razvoju recepta poslovanja. Prav v tem pa je Primorski tehnološki park najboljši, kar se je izkazalo tudi v času corona krize, razlaga direktorica Tanja Kožuh. Nekatera podjetja so v tem času ustavila poslovanja, zmanjšala prihodke in celo odpuščala. Start up podjetja pa so se zelo hitro prilagodila novim razmeram: "ker so imela znanja kako se hitro prilagoditi novim razmeram, kako spremeniti način poslovanja, morda tudi svoje izdelke, ponudbo in na ta način jim je uspelo nove kupce, nove trge in uspeti."

Gostartup šola zato v ospredje postavi znanje ter prenos praktičnih izkušenj predavateljev, je povedal Mitja Mikuž, vodja starup skupnosti: "Kakšne so potrebe na trgu, kakšen je trg, kakšen so kupci, kako zgraditi produkt, ki bo po meri kupcev…"

Eden od mentorjev bo tudi Rok Gulič, ustanovitelj podjetja OLLO Audio in idejni oče slušalk, ki jih uporabljajo največji profesionalci v glasbenem svetu. Kako dragoceno je takšno izobraževanje najbolje ve sam, saj je bil na začetku poslovne poti udeleženec start up šole.
"Kot mentor moram najprej spoznati ljudi, ne samo poslovno idejo. Poslovna ideja je danes poceni in praktično nič vredna, če jo posameznik ni sposoben izvest.i Tako da moram izvedeti, kdo so ti ljudje, kakšen je njihov backgraund, kaj je tista motivacija, ki jih žene na tej poti in šele potem lahko mentoriramo in damo neko kakovostno znanje in napotek."

V Primorskem tehnološkem parku prijave na GOstarup šolo sprejemajo do konca meseca, program pa bo potekal v oktobru in novembru.

Nataša Uršič