Fotografija je simbolična. Foto: TV Koper-Capodistria

Poleg ohranjanja zapuščine Giuseppeja Tartinija projekt želi tudi krepiti kulturne vezi čezmejnega prostora in kulturnega turizma. Projekt Tartini bis se je nedavno uradno začel z uvodnim srečanjem v Trstu. Kot vodilni partner ga je organiziral tržaški Konservatorij za glasbo Giuseppeja Tartinija, v njem pa sodeluje tudi piranska občina.

Tartini bis je pravzaprav nadaljevanje uspešnega projekta tARTini, ki je med drugim omogočil, da so glasbenikova dela postala dostopna z vseh koncev sveta. Digitalni arhiv, glasba, pisma, znanstveni in drugi spisi velikega piranskega violinista in skladatelja iz 18. stoletja so namreč brezplačno dosegljivi na večjezični spletni strani discovertartini.eu. V okviru novega projekta pa se bodo raziskovalci osredotočili še na zapuščino njegovih privržencev, ki so bili aktivni po vsej Evropi in na druge, nove vire, povezane s Tartinijevim delom in življenjem. V ta namen bodo podrobneje raziskali beneški arhiv in piransko enoto koprskega pokrajinskega arhiva, pojasnjuje vodja komunikacije projekta Tartini bis, Kris Dassena iz piranske občine: "Kjer bodo veliko časa preživeli muzikologi in raziskovalci, v upanju, da bodo našli nekaj zanimivih virov, ki jih bomo seveda tudi delili z javnostjo na spletni strani discovertartini.eu, ki že danes zajema velik del Tartinijeve zapuščine."

Najverjetneje v drugi polovici prihodnjega leta bo začel delovati čezmejni mladinski orkester. "V orkester bomo povabili študente konservatorijev in akademij za glasbo čezmejnega območja. To pomeni tako iz Ljubljane, Trsta, Vidma in Benetk. Nastala pa bo tudi strategija, ki bo slonela na promociji, ne samo kulturne dediščine, ampak tudi na promociji klasične glasbe na čezmejnem območju."

Nadgradili bodo čezmejno pot v znamenju glasbenega turizma Tartini&friends, ki povezuje skladateljevo rojstno mesto Piran s Padovo v Italiji, kjer je leta 1770 umrl in je tudi pokopan. Predvidenih je še okrog deset čezmejnih dogodkov in več brezplačnih koncertov klasične in druge glasbe.