Italia: vstani, bojuj se in zmagaj. Shod neofašistov v Trstu leta 2018. Foto: Radio Capodistria /Stefano Lusa

»Dobrodošli v novem Afganistanu in novem Pakistanu« je napis, ki je pred dnevi preplavil krajevne table v Furlaniji-Julijski krajini.

"Takoj ko sem izvedel za napise, sem obvestil policijo, ki jih je nemudoma odstranila," razlaga goriški župan Rodolfo Ziberna s stranke Forza Italia. Pred petimi leti se je tudi sam fotografiral ob tabli s podobno vsebino, ki jo tokrat obsoja: "Ne verjamem, da je v tem trenutku Pakistancev ali Afganistancev v Gorici preveč. Pred leti pa jih je bilo čez 500."

Odgovornost za napise je na svoji spletni strani prevzela skrajno desničarska politična stranka CasaPound. Njeni pripadniki so v torek vkorakali v dvorano deželnega sveta na tržaškem Trgu Oberdan. Opozorili so na težave, ki nastajajo zaradi balkanske begunske poti. Ob tem je deželni svetnik Lige Antonio Calligaris dejal, da bi »na migrante mirne duše streljal«, občinski uslužbenec v Gradežu Giulliano Felluga pa je napovedal uvedbo krematorijskih peči.

"To je nedostojno in nedopustno, to je napad na demokracijo. Migrante se izrablja za notranjepolitična obračunavanja najnižje vrste," se je odzval urednik zamejskega Novega glasa Jurij Paljk, slovenska senatorka v rimskem parlamentu Tatjana Rojc pa je povedala:

"Mislim, da smo v trenutku velike zmede in nevarnih izjav CasePound na najvišjih institucionalnih mestih, ki predstavljajo upravo in institucije dežele Furlanije-Julijske krajine. Najprej migranti, potem ljudje s posebnimi potrebami, ljudje drugih narodnosti … kam bo to peljalo, to je vprašanje."

"Te epizode so vedno pogostejše, institucije ne ukrepajo, zato se stopnjujejo," pravi goriški občinski svetnik Andrea Picco, ki je na nestrpnost v tem prosotru opozarjal že v preteklosti.

Ivana Zajc