Ustanove italijanske skupnosti iz obeh mest so med drugim skupaj pripravile pregledno razstavo "Cesare dell'Acqua, od Pirana do Bruslja v svetu slikarstva", ki se je iz Pirana preselila v palačo Gravisi v Kopru. Na razstavi so predstavljeni ključni trenutki umetnikovega življenja in reprodukcije nekaterih del iz obsežnega in žanrsko pestrega opusa Dell'Acque. Foto: Združenje skupnosti Italijanov Piran

Da ima Piran, poleg glasbenika Tartinija, tudi izjemnega slikarja Cesareja Dell'Acquo, je italijanska skupnost pred desetimi leti opozorila z razstavo njegovih akvarelov. Letošnji visoki jubilej pa je bil priložnost, da priznanega umetnika iz 19. stoletja podrobneje predstavijo in mu znova dodelijo vidno mesto v širšem kulturnem prostoru. Tako je več kot 600 njegovih del zdaj zbranih v splošnem katalogu, ki je izšel v založbi italijanskega središča Carlo Combi. Direktor Kristjan Knez: "To je rezultat 30 in več let raziskovanja gospoda Flavia Tossija iz Bruslja. V okviru dvestoletnice rojstva je to dejansko knjižni spomenik, posvečen umetniku."

Po študiju umetnosti v Benetkah je odšel v Belgijo, kjer se tudi uveljavil kot slikar. Izstopal je z upodabljanjem zgodovinskih tem. Številna njegova velika platna so dokument vzpona tržaškega pristanišča in mesta kot avstro-ogrskega trgovskega središča. "Tudi zaradi zelo pomembnih komitentov, od Maksimilijana Habsburškega pa do barona Revoltelle ali Leopolda Vianella, se pravi premožnih, podjetnih ljudi, gospodarstvenikov."

Rdeča nit njegovega ustvarjanja je sicer žanrsko slikarstvo, a so zanimive tudi druge smeri. Dotaknil se je denimo impresionizma, Roberta Vincoletto iz središča Carlo Combi pa izpostavlja eksotiko s poudarjeno predanostjo ženski lepoti. "Zelo pomembni so bili barva, detajli, obleke, dišave. In eksotika je bila prav tako cenjena pri kupcih."

Njegova dela so cenjena tudi danes in razpršena v številnih zbirkah po svetu. Zdaj bi bil čas, da dobi obeležje na rojstni hiši v Piranu, izpostavljajo v italijanski skupnosti. V Kopru pa morda ulico s svojim imenom, dodaja pobudnik Dragan Klarica, ki si želi, da bi letošnja posebna nagrada Cesare Dell'Acqua postala stalnica ex-tempora Obalnih galerij.